Oblast visokog obrazovanja u fokusu rada Kantonalne vlade


Stanje u oblasti visokog obrazovanja i planovi za dalje unaprjeđenje ove oblasti, s posebnim akcentom na proces akreditacije visokoškolskih ustanova bili su tema današnjeg sastanka premijera TK Kadrije Hodžića i ministra obrazovanja i nauke Elvisa Barakovića sa predstavnicima Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine i Javne ustanove Univerzitet u Tuzli.
Premijer Hodžić je goste upoznao sa činjenicom da je obrazovni sistem, a posebno oblast visokog obrazovanja u fokusu i prioritet u radu Kantonalne vlade.
„Prije svega tu mislim na proces akreditacije s jedne strane, ali i izgradnje Kampusa Univerziteta u Tuzli, čime bi se znatno unaprijedili svi segmenti rada Univerziteta“, kazao je premijer Hodžić.
Tokom sastanka direktor Agencije Enes Hašić je kazao da je opća ocjena da stanje u viskom obrazovanju nije dobro.
„Percepcija javnosti je da je sistem loš, a jedan od razloga je sigurno i brojnost ustanova visokog obrazovanja. Tuzlanski kanton se još i u značajnoj mjeri othrvao ovom naletu osnivanja velikog broja novih visokoškolskih ustanova, dok je situacija u nekim drugim sredinama znatno drugačija“, kazao je direktor Hašić.

Agencijazavisokoobrazovanje


Također, tokom razgovora pažnja je posvećena i procesu akreditacije visokoškolskih ustanova, te je konstatovano da i ovaj proces ima određenih manjkavosti, te da je trenutni model akreditacije skup, neefikasan i predugo traje.
„U Bosni i Hercegovini imamo 12 obrazovanih vlasti i različitost normativne regulative znatno usložnjava ovu tematiku. Strateško opredjeljenje Agencije je da se u budućem periodu izmjeni regulativa i da se počne sa provođenjem sistemske i istovremene akreditacije i visokoškolskih ustanova i studijskih programa“, rekao je Šišić.
Premijer Hodžić je rekao da je Vlada Tuzlanskog kantona kroz sve svoje protekle poteze jasno pokazala strateška opredjeljenja ka unaprjeđenju visokog obrazovanja, te će sve progresivne ideje, koje za cilj imaju uvođenje sistemskih rješenja i rješenja koja određena pitanja rješavaju istovjetno na području cijele Bosne i Hercegovine, imati podršku ove Vlade. Također, učesnici sastanka su se složili da je neophodno posebnu pažnju posvetiti radu i djelovanju privatnih visokoškolskih ustanova, što će biti tema narednog radnog sastanka koji će biti ubrzo upriličen.
Uz premijera Hodžića, ministra Barakovića i direktora Hašića, današnjem sastanku su prisustvovali rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić, pomoćnik direktora za osiguranje kvaliteta u Agenciji Benjamin Muhamedbegović, profesor Ekonomskog fakulteta JU Univerzitet u Zenici Hasan Mahmutović, te pomoćnik ministra za visoko obrazovanje i nauku Fuad Mešanović.

Odjeljenje za informisanje
25.10.2021. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBTizi

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma