Rafting klub u ekoakciji “Za zeleni Modrac”, 22.10.

Od samog svog osnivanja Rafting klub "Tuzlak" nastoji da radi na očuvanju voda, a posebice najveće i najvažnije vodene akumulacije u Bosni i Hercegovini - jezera Modrac. Tako će biti i 22.10.2022. godine kada Klub organizuje ekoakciju pod nazivom "Za zeleni Modrac".

Modrac

Jezero Modrac je vještačko jezero i prvobitno je namjenjeno za potrebe termoelektrane Tuzla i idustrijskog bazena Tuzle i okolnih gradova. Zbog sve veće potrebe za pitkom vodom, jezero se od 2009. godine koristi i kao vodozahvat za fabriku vode Cerik, čime je riješen dugogodišnji problem vodosnabdijevanja i restrikcija u gradu Tuzli.

Zato je kao glavni cilj ekoakcije, pored čišćenja jednog dijela obale od nakupljenog otpada, određeno da bude i javna promocija očuvanja voda jezera Modrac kao sve važnijeg resursa.

Rafting klub Tuzlak će u subotu sa 40 svojih članova i volontera iz partnerskih udruženja Omladinski centar resursini centar i Omladinski centar Teleks, očistiti 2 kilometra priobalja i vode jezera Modrac od ambalažnog i plutajućeg otpada, selektovati ga i adekvatno zbrinuti.

Postavljanjem ekoloških infotabli ćemo ribare i izletnike stalno podsjećati na značaj ovog jezera i potrebu za pravilno odlaganje otpada.

Ekoakcija će biti snimljena i dronom, pa očekujemo da ćemo putem snimljenog promotivnog filma i na takav način popularisati građanski aktivizam, očuvanje prirode i turistički potencijal jezera.

Rafting klub Tuzlak
21.10.2022. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBTizi

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma