Rafting klub u ekoakciji “Za zeleni Modrac”, 22.10.

Od samog svog osnivanja Rafting klub "Tuzlak" nastoji da radi na očuvanju voda, a posebice najveće i najvažnije vodene akumulacije u Bosni i Hercegovini - jezera Modrac. Tako će biti i 22.10.2022. godine kada Klub organizuje ekoakciju pod nazivom "Za zeleni Modrac".

Modrac

Jezero Modrac je vještačko jezero i prvobitno je namjenjeno za potrebe termoelektrane Tuzla i idustrijskog bazena Tuzle i okolnih gradova. Zbog sve veće potrebe za pitkom vodom, jezero se od 2009. godine koristi i kao vodozahvat za fabriku vode Cerik, čime je riješen dugogodišnji problem vodosnabdijevanja i restrikcija u gradu Tuzli.

Zato je kao glavni cilj ekoakcije, pored čišćenja jednog dijela obale od nakupljenog otpada, određeno da bude i javna promocija očuvanja voda jezera Modrac kao sve važnijeg resursa.

Rafting klub Tuzlak će u subotu sa 40 svojih članova i volontera iz partnerskih udruženja Omladinski centar resursini centar i Omladinski centar Teleks, očistiti 2 kilometra priobalja i vode jezera Modrac od ambalažnog i plutajućeg otpada, selektovati ga i adekvatno zbrinuti.

Postavljanjem ekoloških infotabli ćemo ribare i izletnike stalno podsjećati na značaj ovog jezera i potrebu za pravilno odlaganje otpada.

Ekoakcija će biti snimljena i dronom, pa očekujemo da ćemo putem snimljenog promotivnog filma i na takav način popularisati građanski aktivizam, očuvanje prirode i turistički potencijal jezera.

Rafting klub Tuzlak
21.10.2022. godine

centralno okt 2022 

solana1

adriatic

izazovb

Banner Lukavac 180x112

cydonia2

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

balic dec 2022a

golden jan 2021 2

grin

mamamia

 emma

novan banka dec 2022

 piemonte1

lovic juli 2022

fhz