Počela regulacija korita rijeke Spreče


– Projekat vrijedan 1,75 miliona KM -

UredjenjekoritaSprece


Danas su započeli radovi na regulaciji korita rijeke Spreče u Lukavcu. Radi se o dionici korita uzvodno od ranije regulisanog dijela korita. Radi se o realizaciji ranije potpisanog Sporazuma Vlade TK i Agencije za vodno područje rijeke Save o uređenju korita rijeke Spreče u Lukavcu na potezu od izvedenog dijela do ušća Jale – Faza I, u dužini od ukupno 700 m. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 1,75 miliona KM, a Vlada Tuzlanskog kantona je iz namjenskih sredstava vodnih naknada osigurala 700.000 KM za njegovu realizaciju.
„Uređenja korita riječnih tokova jedan su od prioriteta u radu Vlade Tuzlanskog kantona, posebno imajući u vidu klimatske promjene i sve češću pojavu bujičnih tokova, te izlijevanje rijeka iz njihovih korita. Ovakvi projekti su značajan preventivni oblik djelovanja, kako bismo sačuvali imovinu koja se nalazi u obalnom području, ali i usjeve i poljoprivredna dobra“, kazao je premijer Halilagić tokom današnjeg uvođenja izvođača radova u posao.
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Fedahija Ahmetović se zahvalio Agenciji što je prepoznala značaj ovog projekta, te se, imajući u vidu i nadležnosti Agencije, odlučila na udruživanje sredstava sa Kantonalnom vladom.
„Ovo je jedan izuzetno dobar projekat i mislim da on može biti i putokaz lokalnim zajednicama u Tuzlanskom kantonu da izdvoje dio vlastitih sredstava, te ih udruže sa sredstvima koja imamo u Kantonalnom budžetu, a sve u cilju brže i sveobuhvatnije regulacije riječnih i korita potoka u lokalnim zajednicama“, zaključio je ministar Ahmetović.
„Danas započeti radovi su ustvari nastavak aktivnosti koje imamo na regulaciji rijeke Spreče u Lukavcu i njime povezujemo ušće rijeke Jale u Spreču sa već uređenom dionicom korita. Rok za izvođenje radova je 150 dana, ali s obzirom na povoljne uslove za građevinske radove, očekujemo da radovi budu i ranije kompletirani“ rekao je rukovodilac Sektora za izdavanje vodnih akata u Agenciji Mirza Bezdrob.
Uređenjem korita Rijeke, skratit će se riječni tok, osloboditi određena zona, a što će u konačnici stvoriti i preduslove za širenje poslovne zone i privredni razvoj u ovom području.


Odjeljenje za informisanje
6.6.2023. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma