Premijer Hodžić potpisao Povelju o građanskoj zelenoj energiji


Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić je danas potpisao Povelju o građanskoj zelenoj energiji. Ovaj dokument potpisali su i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, federalni ministri energije, rudarstva i industrije, prostornog uređenja, te okoliša i turizma, kao i premijeri svih drugih kantona u FBiH. Stavljanjem potpisa na ovaj dokument čelnici svih relevantnih institucija u Federaciji BiH su izrazili svoje opredjeljenje korištenju obnovljivih izvora energije i implementaciji mjera energetske efikasnosti u većem obimu, a sve sa ciljem zaštite okoliša i stvaranjem uslova građanima da preuzmu aktivnu ulogu u tranziciji energetskog sektora.
„U ovom smjeru Tuzlanski kanton je već prepoznat kao jedan od lidera. Značajna sredstva koja se za mjere energijske efikasnosti izdvajaju iz Kantonalnog budžeta redovno se uvećavaju dodatnim sredstvima iz međunarodnih programa i fondova. Jedan od najslikovitijih primjera jesu projekti pametnih škola u okviru kojih je, za mjere energijske efikasnosti u ukupno 24 školska objekta, Tuzlanski kanton povukao više od 4 miliona KM iz IPA INTERREG programa Europske unije. Ispravnost našeg i opredjeljenja naših partnera nije ostao neprepoznat, te je ovaj projekat ocijenjen i kao jedan od 25 najboljih projekata u EU“, kazao je danas premijer Hodžić, ističući da, uz brojne druge projekte koji su u začetku i čija se realizacija očekuje u narednom periodu, to jasno pokazuje progresivnu orijentaciju i opredjeljenje Vlade TK ka energijskoj održivosti.

Zelenaenergija


Potpisivanjem današnjeg dokumenta potvrđeno je prepoznavanje i razumijevanje važnosti potrebe za zelenom energijom u povećanju kvaliteta življenja i boljem stanju okoliša, a potpisnici su izrazili svjesnost da su investicije u energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije i obezbjeđenje pristupa prirodnom gasu kao tranzicijskom gorivu pokretač ekonomskog razvoja. U tom smjeru potpisnici povelje su izrazili volju da rade na pojednostavljenju i transparentnosti procedura ishođenja dozvola kako bi svi naši građani imali jednostavniji  pristup modernim i čistim izvorima energije.
Današnje potpisivanje povelje upriličeno je u okviru konferencije pod nazivom „Zelena energija građanima“, a koju je organizirala Američka državna agencija za međunarodni razvoj (USAID).
Ovom prilikom također je razgovarano o reformama koje su potrebne u nizu oblasti, korištenju obnovljivih izvora energije i implementaciji mjera energetske efikasnosti u većem obimu, pristupu prirodnom gasu, sa ciljem zaštite okoliša i stvaranjem uslova građanima da preuzmu aktivnu ulogu u tranziciji energetskog sektora.
Predstavnici USAID-a predstavili su i aktivnosti na izradi seta energetskih zakona na federalnom nivou i aktivnosti na pripremi izmjena i dopuna kantonalnih zakona o građenju i koncesijama. Ove promjene će pomoći da građani u FBiH dobiju moderan zakonski okvir, usklađen sa zahtjevima EU, pojednostavit će postupke ishođenja dozvola za male solarne elektrane, uvest će mehanizam podrške za mikro proizvođače kao i mjere energetske efikasnosti za domaćinstva.
„U narednom periodu moramo poseban akcenat staviti na građane koji, neće biti samo pasivni potrošači energije, nego će preuzeti aktivnu ulogu u energetskom sektoru pa im je zbog toga potreban moderan i fleksibilan zakonski okvir“, kazao je danas ministar finansija TK Vedran Lakić, koji je uz premijera Hodžića prisustvovao današnjem događaju.

Odjeljenje za informisanje
15.12.2021. godine

 poliklinika irac

solana1

adriatic

izazovb

Banner Lukavac 180x112

fhz

 kapija3

grad tuzla1 

 

 

 

pavic3

medex farm2

emma

lovic

piemonte1

srce za djecu

golden jan 2021 2

cydonia2
vlada tk1