- Nesprovođenje istrage za granatiranje Tuzle -

KAPIJAcb

Fondacija Istina Pravda Pomirenje podnijela je 16. Maja 2007.  Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv 5 lica za artiljerijsko djelovanje po Tuzli a za koje smo procijenili da postoje osnovi sumnje da su u periodu od 1992. do 1995. počinili ratni zločin.
Iako nema jedinstvene baze podataka o svim civilnim žrtvama ubijenim u Tuzli od 1992. do 1995. godine, prema podacima kojima raspolaže Fondacija „Istina Pravda Pomirenje“, a koji uključuju i žrtve masakra na Kapiji, u Tuzli je ubijeno više od 200 civila.
Nakon 15. godina dobili smo od Tužilaštva Bosne I Hercegovine obavijest o nesprovođenju Istrage protiv prijavljenih:

1.    Mile Dubajić
2.    Momir Zec
3.    Veljko Brajić
4.    Milan Nedeljković
5.    Dobrašin Praščević

U svom obrazloženju Tužilaštvo BiH tvrdi da ne postoje osnove sumnje da su prijavljeni počinili navedena kaznena djela: Zločin protiv čovječnosti,Ratni zločin protiv civilnog stanovništva, Povrede zakona i običaja rata jer niko od saslušanih 150 svjedoka nije mogao dovesti u uzročno posljedičnu vezu prijavljene i konkretne radnje izvršenja.
Iz Tužilaštva navode da prikupljeni dokazi potvrđuju da je u periodu 1992-1995 Tuzla granatirana i da su tom prilikom ginuli i ranjavani civili, uništavani kulturni i vjerski objekti, ali ta granatiranja nisu se mogla dovesti u uzročnu posljedičnu vezu sa prijavljenim licima.
Sukladno tome Tužilaštvo BiH je formiralo predmet protiv NN osoba u kojem će i dalje poduzimati istražne radnje i prikupljati dokaze, a sve sa ciljem otkrivanja počinilaca ovog kaznenog djela, navodi se u obrazloženju Tužilaštva

PRESS FIPP-a
13.1.2022. godine

 poliklinika irac

solana1

adriatic

izazovb

Banner Lukavac 180x112

fhz

 kapija3

grad tuzla1 

 

 

 

pavic3

medex farm2

emma

lovic

piemonte1

srce za djecu

golden jan 2021 2

cydonia2
vlada tk1