ZZO TK: Uputstva o vremenu i načinu uplate participacije


Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona obavještava  osigurana lica da je došlo do izmjena uputstva o vremenu i načinu uplate participacije, odnosno godišnje premije osiguranja i načinu ostvarivanja prava na oslobađanje participacije. Izvršene su izmjene u smislu perioda važenja oslobađanja i potrebne dokumentacije za dokazivanje kod korisnika minimalnih penzija, štićenika smještenih u socijalne ustanove i lica sa utvrđenim invaliditetom preko 60%.

ZZOTK

    Za penzionere čija penzija ne prelazi iznos minimalne penzije prema posljednjem objavljenom podatku povećava se period oslobađanja sa dosadašnjeg “do kraja kalendarske godine“ na period 3 (tri) godine od dana javljanja u nadležnu poslovnicu za penzionere do 70 godina, odnosno trajno za penzionere sa navršenih 70 godina i više.
    Za štićenike koji su smješteni u ustanove socijalne zaštite povećava se period oslobađanja od participacije sa dosadašnjeg “do kraja kalendarske godine“ na period smještaja u ustanovu socijalne zaštite utvrđeno u rješenju nadležnog centra za socijalni rad.
    Za lica civilne žrtve rata i invalide s utvrđenim invaliditetom preko 60% važenje uvjerenja na osnovu kojeg se vrši oslobađanje od plaćanja participacije povećava se na kalendarsku godinu u kojem se isto izdaje.

Također, donesena je i Odluka o odobravanju ovjere zdravstvenih legitimacija na duži period, sa sljedeće kategorije:

    penzionere koji pravo na zdravstveno osiguranje ostvaruju preko fondova za penzijsko i invalidsko osiguranje u Bosni i Hercegovini, a čiji iznos penzije ne prelazi iznos minimalne penzije prema posljednjem objavljenom podatku FZ MIO/PIO.

Ovjera će se vršiti 3 (tri) godine od javljanja u poslovnicu prema mjestu prebivališta za penzionere do 70 godina života i trajno za penzionere sa navršenih 70 godina i više;

    osigurana lica koja ostvaruju pravo na zdravstveno osiguranje preko Ministarstva za boračka pitanja Tuzlanskog kantona, ovjera se vrši na godinu dana od dana javljanja u nadležnu poslovnicu zdravstvenog osiguranja.

Navedene kategorije su dužne odmah obavijestiti nadležnu poslovnicu o svakoj promjeni koja se odnosi na status osiguranja, što će potvrditi davanjem odgovarajuće izjave u svrhu ostvarivanja prava na oslobađanje, odnosno ovjere na duži period.

Uputstvo i odluka se odnose samo na penzionere (osiguranike) i ne odnosi ne na članove njihovih porodica.

Više informacija u vezi sa oslobađajućim kategorijama, potrebnoj dokumentaciji za dokazivanje statusa korisnika, može se pogledati i preuzeti sa web stranice www.zzotk.ba

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma