12. terenska akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada


- I ove godine Tuzlaci ujedinjeni u akciji za čist i zdrav okoliš -

LDI12

U srijedu, 13. septembra 2023. godine, u ateljeu „Ismet Mujezinović“ u Tuzli, održana je press konferencija kojom je najavljena dvanaesta terenska volonterska akciju čišćenja ilegalnih deponija otpada. Akcija će se realizovati u Gradu Tuzla u petak, 15. septembra. Ovo je najveća volonterska inicijativa u historiji naše zemlje, usmjerena ne samo na čišćenje ilegalnih deponija otpada tijekom jednog dana, već i na revitalizaciju zelenih površina i očuvanje prirodnih resursa.

Projekat "Let's Do It Tuzla" i terenske akcije pod njegovim okriljem predstavljaju sastavni dio pokreta "Let's Do It Bosna i Hercegovina" i globalne inicijative "World Cleanup Day". Dosad su se u ovim ekološkim inicijativama uključilo više od 71 miliona volontera iz 197 zemalja i teritorija širom svijeta. Tako su se Tuzla i ostali gradovi u Bosni i Hercegovini pridružili najvećem globalnom volonterskom ekološkom pokretu s jedinstvenom misijom - očuvanje čiste i zdrave okoline za sve nas!

Dvanaesta terenska akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada biti će provedena na nekoliko lokacija u užem gradskom jezgru, ali i na području okolnih mjesnih zajednica. Ove godine, lokaliteti su podijeljeni na slijedeći način: Tuzla - Centar u okviru čega se čisti: parking pored Filozofskog fakulteta, te parking ispred TC „Merkator“; Tuzla - Zapad koji obuhvata park iza RGGF-a, teren ispred Univerzitetske dvorane, put uz rijeku Jalu u naselju Irac, most kod Livnice, plato glavne željezničke stanice, park iza Direkcije rudnika „Kreka“, dvorište OŠ „Kreka“, te park „Husinskih rudara“; Tuzla - Istok u okviru čega se uređuje područje naselja Brčanska Malta, Sjenjak i Slavinovići – Luke, te na kraju, ovom akcijom se obuhvata i lokalitet Tuzla - Ilinčica koji sadrži pet reona na istoimenom izletištu. Pored gore pomenutih lokacija, ovogodišnjom akcijom biće obuhvaćene i sljedeće mjesne zajednice: Solina, Breške, Mramor, Kreka, Gornja Tuzla, Husino i Kiseljak. Za sve volontere, učesnike terenskih aktivnosti, osigurane su vreće, rukavice i osvježenje.
„Terenska akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada u okviru našeg projekta, a koja je zbog svoje kontinuiranosti postala i tradicionalna ekološka aktivnost u Gradu Tuzla, bit će održana i ove godine. I ovogodišnja terenska akcija će biti proširena na lokalitete širom Grada Tuzla i na tome smo neizmjerno zahvalni prvenstveno našim ekološki osviještenim partnerima, volonterima, učenicima osnovnih i srednjih škola i aktivistima nevladinih organizacija koji će zajedno s nama očistiti naš grad. Zahvaljujući vrijednom radu našeg tima volontera, sve pripreme su završene, te se s toga nadamo da će u petak Tuzla biti očišćena od otpada koji se nalazi u našoj prirodnoj sredini. Pokazat ćemo da je Tuzla i ove godine, kao i svake prethodne, ujedinjena u akciji“, izjavila je Kanita Salihović, menadžerica projekta „Let's do it Tuzla“.

U proteklom periodu, Organizacioni odbor projekta „Let's Do It Tuzla“ apelovao je na sve građane da prijave ilegalnu deponiju otpada, odnosno područje zagađeno ilegalno deponovanim otpadom, koje predstavlja potencijalnu lokaciju koja bi bila uvršena u ovogodišnji plan čišćenja.
„Uspješnost realizacije terenskih aktivnosti čišćenja proteklih godina podstakla nas je da i ovaj septembar bude u znaku čišćenja. Ovogodišnjom akcijom, obuhvatiti ćemo šire područje Grada Tuzla, uključujući i veliki broj rubnih mjesnih zajednica. Bitno je napomenuti da su angažovane sve relevantne nadležne službe s ciljem osiguranja bezbijednosti naših volontera prilikom čišćenja ilegalnih deponija otpada i zelenih površina. U ovom trenutku možemo potvrditi da će u akciji čišćenja učešće uzeti preko sedam stotina volontera, svih starosnih skupina.“, izjavio je Eldar Vikalo, terenski koordinator akcije čišćenja.

Zahvaljujući podršci kompanije "Eko život", ovlaštenog operatera sistema upravljanja ambalažnim otpadom i generalnog partnera projekta, u okviru ove akcije omogućeno je prikupljanje ambalažnog otpada, koji će biti upućen u proces reciklaže te time dobiti novu vrijednost.
„Eko život ponosno je generalni partner projekta „Let's Do It Tuzla“ i prijatelji smo, kako prethodnih godina tako i ove, svih akcija koje sprovodi Let's Do It pokret u Bosni i Hercegovini. Svjesni smo da čovjek od svog postanka postaje „jedini krivac" kada je u pitanju zagađivanje životne sredine, te primarni cilj zajedničkih projekata jeste da se građani osvijeste i da promijene svoje navike kod odlaganja otpada. Nastojimo podržati ovako bitne i uspješne akcije te ovim putem pozivamo sve građane da se priključe u terenske akcije i daju svoj lični doprinos čišćem i zdravijem okolišu. Otpad koji se sakupi za vrijeme terenskih akcija biti će propisno i adekvatno zbrinut uz pomoć naših sakupljača.“, izjavila je Edisa Bajramović, predstavnica kompanije „Eko život“ d.o.o. Tuzla.
NLB Banka d.d., Sarajevo nastavlja dugogodišnje partnerstvo u aktivnostima projekta „Let's Do It Tuzla“, potvrđujući da su održivi razvoj i društvena odgovornost u srcu poslovanja Banke.

„NLB Banka rado podržava i učestvuje u aktivnostima za unaprijeđenje životne sredine i kvalitete života, te ukazuje na važnost edukacije kroz ekološke inicijative. Na prvoj NLB ESG konferenciji koja je održana ovdje u Tuzli, pod nazivom „Ostavljamo bolje tragove", otvorili smo vrata novim prilikama da učimo, uz želju da vlastitim primjerom i djelovanjem osiguramo bolji kvalitet života budućim generacijama.“, izjavila je Eldina Kurt, direktorica Poslovnice Centar Tuzla NLB Banke d.d., Sarajevo.
Važnost relizacije ovog projekta prepoznala je i Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, dajući na taj način svoj doprinos očuvanju prirode i podizanju ekološke svijesti kod svih struktura stanovništva.

„Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini čestita aktivistima projekta „Let’s do it Tuzla” na kontinuiranoj posvećenosti izgradnji čišćeg i zdravijeg okruženja za sve. Oni predstavljaju odličan primjer šta se sve može postići volonterskim angažmanom i mobilizacijom zajednice. Bosna i Hercegovina se suočava sa nizom ekoloških izazova koji zahtijevaju ozbiljan i sistemski odgovor. Nelegalne, odnosno divlje deponije i druge neodgovarajuće prakse upravljanja otpadom predstavljaju konkretnu prijetnju zdravlju i životnom standardu ljudi i ozbiljno narušavaju prelijepu prirodu Bosne i Hercegovine. Stoga pozdravljamo i podržavamo važne akcije kao što je ova, koje, ne samo da skreću pažnju na postojeće probleme, nego nude i priliku da se nešto uradi po ovom pitanju. Pozivamo sve građane Tuzle da se pridruže akciji čišćenja, da naprave pozitivne promjene na lokalnom nivou, a samim tim daju doprinos ovom svjetskom ekološkom poduhvatu. Mi također pozivamo sve odgovorne institucije u BiH da sa istom posvećenošću, kojom to rade građani i aktivisti, pod hitno adresiraju sve ekološke probleme koje pritišću ovu zemlju. Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini će biti jedan od ključnih partnera Bosni i Hercegovini u unapređenju aktivnosti i saradnje u zaštiti okoliša, a u cilju osiguranja sigurne i stabilne budućnosti za sve.“, izjavila je Dragica Karadžin, službenica za demokratski razvoj Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.
Ove godine, za razliku od prethodnih, centralno okupljanje volontera planirano je na Sonom trgu u 9:00h, nakon čega će u pratnji organizatora projekta biti upućeni na lokacije koje će se čistiti. Više informacija o drugim tehničko-logističkim informacijama možete pronaći na Facebook stranici „Let's Do It Tuzla“ kao i na Instargram proflilu letsdoit.tuzla. Organizatori naglašavaju da svi volonteri u ovoj terenskoj akciji učestvuju na sopstvenu odgovornost, zbog čega se preporučuje striktno praćenje instrukcija koje će dobiti od ovlaštenih lica na terenu.

Pojedinačne registracije moguće su putem Instagram i Facebook profila, kao i lično na sam dan akcije.
Ni ove godine realizacija akcije čišćenja ne bi bila moguća bez nesebične pomoći i podrške kompanije Eko život d.o.o. Tuzla, NLB Banke d.d. Sarajevo, Rudarskog instituta Tuzla, Misije OSCE-a u BiH, Admiral Casina te drugih društveno odgovornih i ekološki orijentiranih kompanija i institucija.

Ujedinjeni u akciji! Let's Do It Tuzla.

13.9.2023. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBplatibrzo mali

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma