Ljetni kamp za mlade - Muška voda


- Premijer Halilagić zaželio dobrodošlicu u BiH studentima, učesnicima ljetnog kampa -

Ljetnikamp

Na lokalitetu Muške vode u Kladnju danas je otvoren Ljetni kamp za mlade, kojeg organizirafinansira ambasada Republike Italije u BiH, a implementira Fond Ujedinjenih naroda za aktivnosti stanovništva (UNFPA). Svečanosti otvorenja uz ambasadora Republike Italije u BiH Nj.E.Marka di Ruzu (Marco di Ruzza), šefa Kooperacija Delegacije Evropske unije u BiHStefanaElra (StefanoEllero), direktora CISP Alesandra di Luku (Alessandro di Luca) i predstavnike Italijanske Agencije za razvojnu saradnju (AICS), prisustvovao je i premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.
Kako je danas rečeno, ovo je prvi kamp ove vrste u Kladnju. Nastao je kroz razmjenu studenata između Italije i Bosne i Hercegovine, okuplja ukupno 40 studenata, po 20 iz Italije i Bosne i Hercegovine, a realizira se u okvirima projekta „MovingUsCloser“ kojeg finansira italijanska ambasada.
„Današnji događaj samo je jedan u nizu uspješnih projekata koje realiziramo sa organizacijom CISP i Ambasadom Republike Italije u BiH, a koji doprinose razvoju Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine na njenom putu ka Europskoj uniji. Neki od tih projekata upravo su usmjereni ka promociji prirodnih, kulturnih i historijskih vrijednosti Tuzlanskog kantona u kojima je unaprijeđana infrastruktura objekata u zaštićenom pejzažu Konjuh, uspostavljena saradnja profesora i studenata tuzlanskog univerziteta sa profesorima iz Italije, te je registrirana i turistička agencija Globe inside u Kladnju, a koja je direktno učestvovala u organizaciji ovog ljetnog kampa“, rekao je premijer Halilagić, te gostima iz Italije zaželio dobrodošlicu u Tuzlanski kanton.
U okviru ovog sedmodnevnog kampa studenti iz Italije, ali i njihove kolege iz Bosne i Hercegovine imat će priliku da osim međusobnog upoznavanja, razmjene iskustava i širenja mreže prijatelja, posjete bosanske kuće, upoznaju se sa vjerskim objektima, kulturom i tradicijom naroda Bosne i Hercegovine, zabave se u adrenalinskim parkovima, te obiđu ViaFerrata-u„Paolo Dieci“ koja nudi je poseban aplinistički doživljaj.
ViaFerrata je duga 200 metara, visoka oko 150 metara i nalazi se na stijeni Hotanskog krša u mjestuBreteljivići kod Kladnja.
„Neka ovogodišnji kamp bude samo prvi u nizu ovakvih događaja. Svim studentima želim da iz Kladnja, Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine ponesu samo lijepe uspomene, iskustva i nova prijateljstva, a organizatorima da ovaj kamp postane redovan godišnji događaj koji će se u narednom periodu značajno omasoviti, te da već naredne godine razmišljamo o njegovom unaprjeđenju, kako u pogledu vremenskog trajanja, tako i sadržaja kojima ga možemo obogatiti. Tuzlanski kanton obiluje brojnim kulturno historijskim znamenitostima koje nisu mnogo udaljene jedna od druge, a ovakvi događaji su prilika da mladim ljudima pokažemo ljepote i bogatstva naše domovine“, kazao je na kraju premijer Halilagić.
Uz premijera Halilagića današnjem događaju su prisustvovali i ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice AnelaAjšić i ministar trgovine, turizma i saobraćaja Denis Bećirović.


Odjeljenje za informisanje
29.8.2023. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBTizi

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma