Tuzlanska omladina ponovo ujedinjena u akciji

Okoliš u Tuzli „lakši“ za 37 tona ilegalno deponovanog otpada!

LDIomladina

U okviru ekološko-volonterskog projekta „Let's do it Tuzla“, devetu godinu zaredom, realizovane su terenske akcije čišćenja ilegalnih deponija otpada na području Grada Tuzla. Konkretno, radi se terenskim akcijama „Let's Do It – očistimo zemlju za 1 dan“, koje su prepoznatljive po svojoj masovnosti, ali i čišćenju velikog broja lokacija na jedan dan.
Zbog aktuelne higijensko-epidemiološke situacije te obaveze poštovanja svih mjera i naredbi kriznih štabova, pomenute aktivnosti u 2020. godini realizovane su uz određene modalitete. Tako je u periodu od 19. septembra do 10. oktobra 2020. godine realizovano jedanaest manjih terenskih akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada, u kojima su učešće uzeli prevashodno mladi ljudi, članovi omladinskih organizacija, učenici osnovnih i srednjih škola kao i ostali društveno-odgovorni građani/ke Grada Tuzla.
„Članovi našeg projekta, kao jednog relevantnog ekološkog faktora u Gradu Tuzla, istrajni su u realizaciji pomenutih aktivnosti te su, uprkos svemu, i ove godine nastavili tradiciju organizovanja ekoloških akcija u svrhu čišćenja i uljepšavanja našeg Grada. Time članovi našeg tima, uz podršku ostalih građana, postaju istinski eko-heroji svojih zajednica. Važno je istaknuti da je projekat 'Let's do it Tuzla' uporedo sa realizacijom terenskih aktivnosti, intenzivno radio i na podizanju svijesti svih segmenata društva posredstvom promotivnih kampanja, koje su bile plasirane na outdoor površinama, društvenim mrežama i medijima“, izjavio je Adnan Imamović, izvršni koordinator projekta „Let's do it Tuzla“.
U periodu od tri sedmice, u pomenutim terenskim akcijama čišćenja, učešće je uzelo ukupno 540 volontera koji su zajedničkim snagama iz prirodne sredine u užoj gradskoj jezgri te okolnim mjesnim zajednicama, uklonili preko 37 tona ilegalno deponovanog otpada. Kada je riječ o lokacijama koje su obuhvaćene akcijama, radi se prevashodno o lokalitetu izletišta „Ilinčica“, parka „Slana Banja“, vidikovca „Kicelj“, mosta u blizini bivše „Livnice čelika“, pojasa pruge kod glavne Željezničke stanice Tuzla te parkinga u blizini Filozofskog fakulteta UNTZ, ali i područjima mjesnih zajednica Slavinovići, Solina, Gornja Tuzla, Dobrnja, Mramor, Pasci i Kiseljak.
Projekat „Let's Do It Tuzla“ i terenske akcije koje se provode u okviru istog, sastavni su dio pokreta „Let's Do It Bosna i Hercegovina“, odnosno „World Cleanup Day“, u kojem je u dosadašnjim ekološko-volonterskim akcijama učešće uzelo 35 miliona volontera iz preko 180 zemalja svijeta. Tako su Tuzla i ostali gradovi u BiH dijelom najveće ekološke globalne porodice, ujedinjene u jednoj misiji - čišća i ljepša životna sredina za sve nas!
Aktivnosti projekta podržane su od strane kompanije „Eko život“ d.o.o. Tuzla, NLB Banke d.d., Sarajevo, Fabrike cementa Lukavac, Garašević d.o.o., Misije OSCE-a u BiH, Rudarskog instituta Tuzla, Vitinke te drugih društveno-odgovornih i ekološki orijentiranih privrednih subjekata.
Iz „Let's do it Tuzla“ tima najavljuju da će se do kraja 2020. godine realizovati i osma po redu terenska akcija sadnje drveća čime će, po ko zna koji put, biti obogaćena pluća Grada Tuzla.

Ujedinjeni u akciji! #MijenjajStanje

 poliklinika irac

transturist2

centralno

limenka

solana1

adriatic

izazovb

Banner Lukavac 180x112

 

 kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

pavic3

grin

mamamia

nova banka

medex farm2

emma

lovic juli 2022

piemonte1

golden jan 2021 2

cydonia2

srce za djecu apr 2022

SOS apr 2022

fhz