F1: Opcije za ovogodišnje održavanje utrke u Imoli

 

Velika nagrada Emilije-Romagne možda neće biti u potpunosti otkazana, ali pogled na ovogodišnji kalendar utrka sugerira da je gotovo nemoguć zadatak smjestiti Imolu negdje drugdje.

F1imola circuit

Ekstremne kiše uzrokovale su ozbiljne poplave u cijeloj regiji Emiliji-Romagna, uključujući i dijelove paddocka staze u Imoli. Nakon ključnih razgovora između F1, FIA-e i lokalnih vlasti, u srijedu je donesena odluka o otkazivanju događaja ovog vikenda, kako bi se sav fokus mogao usmjeriti na obnovu infrastrukture i pomoć lokalnim zajednicama.

U gustom rasporedu od juna do jula, prije ljetne stanke, jednostavno nema mjesta. Jedini termin bio bi 16. jula u dvosedmičnom razmaku između Austrije-Velike Britanije (2. – 9. jula) i Mađarske-Belgije (23. – 30. jula), stvarajući tako 5 trkaćih vikenda za redom.

Budući da se momčadi nakon toga spremaju zatvoriti pogone zbog ljetne pauze i da je većina osoblja već rezervirala zasluženi odmor, pomicanje drugog dijela sezone za jednu sedmicu unaprijed također nije opcija i tako je pokriveno razdoblje do kraja kolovoza.

“Spajanje” Imole i Monze (sedmicu poslije Monze) u septembru moglo bi biti logistički ispravno rješenje, ali u ovom slučaju to bi ponovno stvorilo niz od pet uzastopnih trkaćih vikenda, počevši od Zandvoorta s posljednjim vikendom u kolovozu pa sve do Singapura i Japana.

Nastavno na taj dio kalendara, odlazak nakon Singapura i Suzuke do Imole, a ususret Katru, također ne ostavlja način da se izbjegnu četiri uzastopne utrke s logističkom noćnom morom.

Trostruki vikendi u Austinu, Meksiku i Brazilu krajem listopada i početkom studenoga tjeraju na prehladni termin za povratak u srednju Europu i dapače opet rizik od nekog lošeg vremena.

U svakom slučaju, popunjeni termin između Brazila i Las Vegasa značio bi šest trkaćih vikenda za redom!

Budući da je događaj u Imoli otkazan zbog više sile, a nema baš puno prostora za novi termin, jednostavan povrat novca za ulaznicu čini se kao najvjerojatniji ishod.

Navijači će morati pričekati do 2024. za novu Veliku nagradu Emilije-Romagne, pretposljednju godinu Imolinog ugovora koji istječe krajem 2025.

Međutim, nije isključeno da će se trenutni trogodišnji ugovor, koji je potpisan tek prošle godine, pomaknuti za godinu dana kao posljedica ovotjednih događaja.

 • Ostali sportovi

  • F1: Max dominirao Barcelonom

   F1: Max dominirao BarcelonomDrugu godinu zaredom, a ukupno treći put u karijeri, Max Verstappen došao je do pobjede na Velikoj nagradi Španjolske. Nizozemac je startao s prve pozicije u svom Red Bullu i bez poteškoća vodio od...

  • "Svi za sve"- maraton 4. juna

   Rotaract klub 99 Tuzla osnovan je 2012. godine, pod pokroviteljstvom Rotary kluba, te od svog osnivanja okuplja uspješne mlade ljude koji su spremni da ulože vlastite napore, koristeći lične...

  • F1: Maxu i prvi i drugi slobodni trening

   F1: Maxu i prvi i drugi slobodni trening  Nizozemac Max Verstappen završio je gdje smo ga naviknuli gledati na prvom slobodnom treningu za Veliku Nagradu Španjolske. Bio je najbrži u petak na prvom slobodnom treningu za VN Španije u...

  • Danas tradicionalna “Živinička trka”

   Danas tradicionalna “Živinička trka”  - Učesnici oslobođeni kotizacije - Prijave u toku - KBV „Flek Tom Cat“ Živinice, 3. juna organizuje tradicionalnu “Živiničku trku” koja ove godine nosi ime dr. Samira Kamenjakovića, nedavno...

  • F1: VN Španije - 8. utrka Sezone 2023

   F1: VN Španije - 8. utrka Sezone 2023  Svjetsko prvenstvo Formule 1 stiže u Španiju. Staza punog naziva Circuit de Barcelona – Catalunya ovog će vikenda biti domaćin utrke za Veliku nagradu Španije, 8. utrke Sezone 2023. Ujedno, to je i...

  • F1: Max najbrži u Monacu

   F1: Max najbrži u Monacu  Odlične subotnje kvalifikacije donekle su se pretočile i u nedeljnu utrku u Monte Carlu za VN Monaka. Vjerojatnost kiše od 20% postojala je uoči početka utrke, te kao i svaki puta u takvim...

  << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

centralno okt 2022 

solana1

adriatic

izazovb

Banner Lukavac 180x112

cydonia2

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

lovic juli 2022

balic dec 2022

golden jan 2021 2

grin

mamamia

 emma

novan banka dec 2022

 piemonte1

fhz