U aprilu sajam knjiga i učila u Sarajevu


Na međunarodnom sajmu više od 150 izdavača -

sajamknjiga Sa

Međunarodni sarajevski sajam knjiga bit će održan od 17. do 22. aprila ove godine pod motom “Moja riječ”, javlja Anadolu.

Predstojeći sarajevski sajam bit će posvećen piscima, pismima i jezicima svijeta i umjetnosti, obrazovanju i nauci i učešću bh. i svjetskih stvaraoca i izdavača, sa posebnim programima za afirmaciju prevođenja djela bh. autora na svjetske jezike i prevođenja djela svjetskih autora.

Na ovogodišnjem sajmu učešće će uzeti više od 150 izdavača iz Bosne i Hercegovine, susjednih zemalja i svijeta, kao i međunarodni kulturni centri koji djeluju u BiH. Počasni gosti sajma bit će bosanskohercegovački pisci iz dijaspore.

Predsjednik Programskog savjeta Sarajevskog sajma knjiga Ibrahim Spahić predstavio je članove Programskog savjeta i izjavio da su sve pripreme za 35. Međunarodni sajam knjiga 2024. uspješno realizovane.

Spahić je pozvao autore, izdavače, čitaoce i medije na jedinstveni i najznačajniji praznik posvećen knjizi u Centru Skenderija i još jednom istakao da se civilizacije prepoznaju po riječi i njenoj izvornoj vrijednosti za komunikaciju i razumijevanje među ljudima i kulturama svijeta.

“Petnaestog aprila slavimo svjetski dan umjetnosti i tada ćemo imati preko 20 izložbi umjetnika iz raznih oblasti stvaralaštva. Prema informacijama kojim sada raspolažemo, na Sajmu će biti 150 izdavača na različitim štandovima. Sve susjedne zemlje su prihvatile da organizuju svoje štandove”, pojasnio je Spahić.

U okviru sajma, 20. aprila, održat će se Međunarodni okrugli sto na temu “Prevođenje i autori”. Cilj Međunarodnog okruglog stola je diskusija o prevođenju kao specijalnoj naučnoj disciplini, autorskom i prevodilačkom radu, zaštiti autorskih prava prevodilaca, lingvistički i kulturološki aspekti prevoda.

Adelaida Grabovica, koordinatorica Međunarodnog okruglog stola na temu “Prevođenje i autori”, kazala je da je okrugli stol jedna tradicija još od prošle godine.

“Na taj način Programski savjet pokušava da akademskoj i naučnoj zajednici da njihov zasluženi prostor u okviru ovog Sajma. Kao i prošle, i ove godine smo uspjeli da okupimo istaknute domaće, regionalne ali i međunarodne učesnike koji će iz svoje perspektive i sa svog polja djelovanja i interesovanja da govore o ovoj značajnoj temi”, pojasnila je Grabovica.

Prijavu za promociju izdavačkih kuća, autora i djela u “Bosanskoj kući” dvorane Mirza Delibašić je do sada izvršilo 29 izdavačkih kuća iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Holandije, Engleske i Francuske. Uz prijavljene 42 promocije predstavit će se 124 autora i 77 knjiga.

Promovisat će se: međunarodni festival poezije, antologija savremene bh. poezije, dječija književnost, zbornici radova, drame, romani, publikacije, kurikulum, priče za djecu i omladinu, poučne priče.

I ove godine će se tradicionalno obilježiti Svjetski dan umjetnosti, Svjetski dan knjige i autorskih prava, te 70 godina evropske konvencije o kulturi. Stručni žiri koji čine: Asmir Kujović – predsjednik, Marija-Fekete Sullivan – član, Lejla Alimanović – član, Biljana Zarić – član i Aida Gavrić – član, dodijelit će tradicionalne nagrade sajma za najbolja ostvarenja u protekloj godini. Pored nagrada Sajma i izdavači na Sajmu knjige dodijelit će svoje tradicionalne nagrade.

Na sajmu će pored dvorane Mirza Delibašić biti otvoren i Dječiji paviljon u Domu mladih, Amfiteatru i Dancing dvorani u kojem će se organizovati prezentacija i promocije knjiga za djecu i omladinu, radionice i igraonice posvećene stvaralaštvu najmlađih uključujući i pozorišna, muzička i filmska ostvarenja i nove IT tehnologije.

JU Biblioteka Sarajeva je domaćin Dječijeg grada, a partner je Kašmir promet i Dječija knjiga iz Zagreba. Cilj programa “Dječiji grad” je da približimo djeci sadržaje na zanimljiv i njima dopadljiv način i sve u cilju promocije kulture čitanja.

Suzana Dedić, koordinatorica Grada knjige i Dječijeg paviljona u Domu mladih, kazala je da će se u Dječijem gradu odvijati programi za djecu i mlade.

“Tu će biti promocije, susreti, druženja sa piscima, izložbe, projekcije dokumentarnih filmova za djecu i mlade. Cilj programa Dječijeg grada je i ove godine da djeci približimo sadržaj na zanimljiv i njima dopadljiv način, sve u cilju promocije kulture čitanja. Ove godine Dječiji grad je zamišljen kao platforma, još jedna platforma Sajma za promociju čitanja i autora”, pojasnila je Dedić.

Izložbe umjetnika će biti organizovane u Domu mladih i Foajeu Centra Skenderija, kao i izložba knjiga prevedenih na naš i svjetske jezike bosanskohercegovačkih autora. Posjetitelji će imati priliku obići štandove i udruženja, kulturnih i naučnih institucija BiH/NU BBiH, Zemaljskog muzeja BiH, Historijskog muzeja BiH, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Društva pisaca BiH, Pen centra, IPCa i drugih.

Vizuelni identitet ovogodišnjeg 35. Međunarodnog sajma knjiga vezan je za “Riječ” apliciranu na kamen – riječni oblutak star više stotina hiljada ili miliona godina koji ima za cilj da nas vrati i podsjeti na korijene kada smo živjeli u neolitskom dobu, prvim zajednicama, počecima stvarne komunikacije koja je rezultirala današnjim tehnološkim nivoom razvoja. Autor vizuelnog identiteta Sajma je Samir Plasto, a spota Vedran Hamzić.

 • Zanimljivosti Scena

  • Tuzla Rock School – upis polaznika do 24.5.

   Tuzla Rock School – upis polaznika do 24.5.  Upis polaznika Tuzla Rock School produžen do 24.5.2024. !!! Zbog dodatnog interesa većeg broja građana, rok za upis u TUZLA ROCK SCHOOL je produžen do 24.5.2024.g., a ostalo je još samo par mjesta...

  • 14. Festival umjetnosti mladih Kaleidoskop, 23-27. jula

   14. Festival umjetnosti mladih Kaleidoskop, 23-27. julaOd 23. do 27. jula 2024. u Tuzli će se održati 14. Festival umjetnosti mladih Kaleidoskop kojeg  organizuje Grad Tuzla. Suorganizatori Kaleidoskopa su Turistička zajednica grada Tuzle, JKP...

  • Večeras „Majski cvijet“

   Večeras „Majski cvijet“  - Večeras majska čarolija u Tuzli - Za „Majski cvijet“ odabrano 12 takmičarskih kompozicija - U Narodnom pozorištu Tuzla u subotu, 18. maja, sa početkom u 19:00 sati bit će održan 21. Međunarodni...

  • Večeras „Tri prikazivanja Boga“

   Večeras „Tri prikazivanja Boga“Večeras u petak 17. maja u 19,30 sati, na repertoaru Narodnog pozorišta Tuzla je predstava „Tri prikazivanja Boga“, autora i režisera Aleša Kurta. Ovo je predstava koja nam u tri čina donosi priče o...

  • Večeras „Blagi pljuskovi“

   Večeras „Blagi pljuskovi“Dječija predstava „Blagi pljuskovi“ u koprodukciji Pozorišta mladih Sarajevo i Aparatteatra bit će izvedena u četvrtak, 16. maja u 12,00 sati.Predstavu je režirala Belma Lizde Kurt, a rađena je po...

  • Dani otvorenih vrata JU Osnovne muzičke škole Tuzla, 13-14.5.

   Dani otvorenih vrata JU Osnovne muzičke škole Tuzla, 13-14.5.  Dani otvorenih vrata JU Osnovne muzičke škole Tuzla će se održati 13. i 14 maja 2024. godine. Ovo je prilika da zajedno istražimo bogatstvo programa koje naša škola nudi i da se upoznamo sa radom...

  << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBplatibrzo mali

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma