Večeras promocije knjige "Usnuli grad"

 

- Autor pprofesor doktor Mithat Tabaković -

usnuligrad

Promocija knjige, profesora doktora Mithata Tabakovića, koja nosi naziv "Usnuli grad", biće upriličena u petak, 17.3.2023. godine u 18,oo sati, u Kući i ateljeu Ismeta Mujezinovića Tuzla.

Spisateljskim radom, na ovakav način, nije se aktivnije bavio. Tek sada je odlučio objelodaniti nešto malo drugačije pa je tako "Usnuli grad", prva knjiga takve vrste koju objavljuje.

- Nisam se iznenadio kad sam saznao da ima pripremljen rukopis koji namjerava objaviti sad, u poodmakloj životnoj dobi, ali sam se iznenadio kad sam saznao da je to poezija. No, kad sam pročitao samo nekoliko pjesama, obradovao sam se jer sam shvatio da je riječ o pravom, zrelom pjesniku, originalnog stila. Glavni junak ove knjige je, kako i njen naslov „Usnuli grad“ govori, jedan grad, autorov Bosanski Šamac. Mjesto njegovog rođenja i odrastanja u kom je proveo, približno, prvu polovicu života. Period je to koji ostavlja neizbrisiv trag u ljudima, pogotovu ako zavičaj napustite protiv svoje volje. Čini se da rodni grad nikada nije otišao iz Mithatovih misli ni snova i da mu nije dao mira dok o tim svojim osjećajima nešto nije napisao. Rezultat takvih nemira je ova knjiga, rekao je između ostaloga recenzent na knjizi gospodin Ivo Kobaš.

-Mithat je, očigledno, prozvan i pozvan da u najzrelijim godinama, punim životnim kapacitetom opet proživi i oživi jedno vreme, jedan grad, mnogo ljudi. I da ostavi dušu, da ostane. Vidim ceo fudbalski tim, svirače, skeledžije, alase, lađare … Par stihova je dovoljno da zamiriše bezbrižnost i briga, mir i rat, sreća i seta… Ovim svojim pesmama Mithat uspeva da napiše posvetu svakom koga je u oči pogledao, i da ne zažali, jer neće ni jednog preskočiti, nego će ih sve na “Drugara” ukrcati i ploviti sa njima - jednog dana, izjavio je Marko Milošević, drugi recenzent na knjizi Usnuli grad.

Mithat Tabaković je rođen u Bosanskom Šamcu 1952. godine. Osnovnu školu je pohađao u Bosanskom Šamcu i Rijeci, a gimnaziju u Brčkom i Modriči. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Od 1997. godine radio je na Klinici za Interne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli (UKC), gdje je svojevremeno obnašao funkcije direktora Klinike za interne bolesti UKC-a Tuzla i šefa službe za naučno-istraživački rad i nastavu.

Dobitnik je Prve nagrade Evropskog društva za transplantaciju organa, za doprinos u području kliničke i eksperimentalne transplantologije, u Bazelu, 2001. godine. Dobitnik je Tuzlanske plakete sa zlatnim grbom 2001. godine, zatim Plakete Bosanskog Šamca 2011. godine, Srebrene plakete FK Borac Bosanski Šamac 2019. godine i Zlatne plakete Evropskog univerziteta Brčko i Evropskog univerziteta Kallos Tuzla 2020.godine.

Kao autor i koautor objavio je 16 knjiga i dvije monografije. Objavio je oko 130 naučnih i stručnih radova u referentnim domaćim i stranim časopisima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Austriji, Velikoj Britaniji, SAD i drugim. U domaćoj, ali i stranoj naučnoj i stručnoj literatuturi citiran je više desetina puta.

Piše recenzije za knjige, domaće i inostrane naučne i stručne časopise. Od 2019. godine uvršten je u bazu podataka recezenata za medicinske časopise Jugoistočne Evrope. Bio je voditelj i učestvovao je u izradi više domaćih i stranih naučno-istraživačka projekta.

JU Centar za kulturu Tuzla
17.3.2023. godine

 • Zanimljivosti Scena

  • Tuzla Rock School – upis polaznika do 24.5.

   Tuzla Rock School – upis polaznika do 24.5.  Upis polaznika Tuzla Rock School produžen do 24.5.2024. !!! Zbog dodatnog interesa većeg broja građana, rok za upis u TUZLA ROCK SCHOOL je produžen do 24.5.2024.g., a ostalo je još samo par mjesta...

  • 14. Festival umjetnosti mladih Kaleidoskop, 23-27. jula

   14. Festival umjetnosti mladih Kaleidoskop, 23-27. julaOd 23. do 27. jula 2024. u Tuzli će se održati 14. Festival umjetnosti mladih Kaleidoskop kojeg  organizuje Grad Tuzla. Suorganizatori Kaleidoskopa su Turistička zajednica grada Tuzle, JKP...

  • Večeras „Majski cvijet“

   Večeras „Majski cvijet“  - Večeras majska čarolija u Tuzli - Za „Majski cvijet“ odabrano 12 takmičarskih kompozicija - U Narodnom pozorištu Tuzla u subotu, 18. maja, sa početkom u 19:00 sati bit će održan 21. Međunarodni...

  • Večeras „Tri prikazivanja Boga“

   Večeras „Tri prikazivanja Boga“Večeras u petak 17. maja u 19,30 sati, na repertoaru Narodnog pozorišta Tuzla je predstava „Tri prikazivanja Boga“, autora i režisera Aleša Kurta. Ovo je predstava koja nam u tri čina donosi priče o...

  • Večeras „Blagi pljuskovi“

   Večeras „Blagi pljuskovi“Dječija predstava „Blagi pljuskovi“ u koprodukciji Pozorišta mladih Sarajevo i Aparatteatra bit će izvedena u četvrtak, 16. maja u 12,00 sati.Predstavu je režirala Belma Lizde Kurt, a rađena je po...

  • Dani otvorenih vrata JU Osnovne muzičke škole Tuzla, 13-14.5.

   Dani otvorenih vrata JU Osnovne muzičke škole Tuzla, 13-14.5.  Dani otvorenih vrata JU Osnovne muzičke škole Tuzla će se održati 13. i 14 maja 2024. godine. Ovo je prilika da zajedno istražimo bogatstvo programa koje naša škola nudi i da se upoznamo sa radom...

  << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBplatibrzo mali

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma