Danas promocija knjige „Deset mitova o Izraelu“


- Mjesec knjige u BKC TK -

DesetmitovaoIzraelu


Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona ovogodišnje obilježavanje “Oktobra – mjesec knjige”, nastavlja promocijom knjige „Deset mitova o Izraelu“, koju je napisao izraelski historičar Ilan Pape, a na bosanski jezik preveo Resul Mehmedović.
Knjiga je na engleskom jeziku objavljena 2017. godine, a autor je izraelski historičar u egzilu, Ilan Pappe. Ovo je njen prvi prijevod na neki od južnoslavenskih jezika, a u knjizi je detaljno obrađeno i raskrinkano deset najrasprostranjenijih historijsko-političkih mitova o Izraelu.
Ilan Pappe, rođen u Haifi, jedan je od vodećih izraelskih historičara. Trenutno predaje na Univerzitetu u Exeter u Velikoj Britaniji. Autor je brojnih knjiga o Palestini i Izraelu, kao i jedan od prvih izraelskih autora koji je izraelsko protjerivanje Palestinaca 1948. godine nazvao etničkim čišćenjem.
Promocija knjige će se održati u Plavoj sali BKC TK u četvrtak 14.10.2021. godine sa početkom u 18 sati.
Promotori knjige su historičar, mr sc. Edin Šaković, MA ekonomije Admir Čavalić i Resul Mehmedović, publicista i prevodilac.
Bosanski kulturni centar TK je mjesec knjige počeo promocijom knjige Tunjo - Razgovori s Muhamedom Filipovićem, Ruždije Adžovića, nastavio promocijom djela „Imancipacija“, autorice Hanke Vlahovljak.
Nakon promocije knjige „Deset mitova o Izraelu“,  slijedi promocija romana Ilijaza Dudića „Izgubljeni sin“, a 28.10. planirana je i organizacija okruglog stola/panel diskusije sa temom aktuelnog trenutka knjige i izdavaštva u Bosni i Hercegovini.
Svi najavljeni događaji će se održati u skladu sa aktuelnim higijensko-epidemiloškim mjerama.

JU BKC TK
14.10.2021. godine

 poliklinika irac

solana1

adriatic

izazovb

Banner Lukavac 180x112

fhz

 kapija3

grad tuzla1 

 

 

 

rudnik soli gif

medex farm2

lovic

piemonte1

srce za djecu

golden jan 2021 2

cydonia2
vlada tk1