Od danas obavezna zimska oprema na vozilima

 

Zimske gume nisu jedini dio obavezne zimske opreme, ali svakako su najvažniji dio zimskog arsenala. Posjedovanje zimske opreme važi u periodu od 1. novembra do 1. aprila iduće godine. Ipak, proljetno vrijeme ostavlja još prostora za korištenje ljetnih guma uz poštivanje zakonskih propisa.

Iako su vozači generalno kampanjci i odlažu nabavku ili montažu postojećih zimskih guma u posljedni čas, a u tome im pomažu i proljetne temperature, zakon kaže da obavezna zimska oprema na vozilima važi od 1. novembra, što je ujedno i 15 dana raniji rok koji je uveden prije par godina. Bez obzira što na cestama nema snijega, niske temperature ispod 7 stepeni celzijusa su neprijatelj ljetnih guma, koje tada gube elastičnost i stepen prijanjanja.

Iako zakonski možete proći sa ljetnim gumama s minimalno 4 mm dubine profila i pratećim lancima ili nekim novitetom kao njihovom alternativom u pripremi za montažu, takav scenarij treba izbjeći. Ipak, proljetno vrijeme ostavlja još prostora za korištenje ljetnih guma, ali treba poštovati zakon i biti na oprezu.

Adekvatne zimske gume sa oznakom MS, M+S i druge gume sa istaknutom ''pahuljicom'' najbolja su odbrana od niskih temperatura, snijega, leda i drugih padavina. Sva motorna vozila, osim traktora i dvotočkaša dužna su poštovati propise o obaveznoj zimskoj opremi. Zimske gume takođe trebaju imati minimalno 4 mm dubinu ''šare'' i adekvatan pritisak kako bi povećali ''grip'', te smanjili oštećenje i potrošnju goriva. Informacije o adekvatnom pritisku zraka u gumama su jako važne, a nalaze se obično na unutrašnjoj strani okvira vrata ili pratećoj knjižici u pretincu.

Neispravan pritisak može uticati na upravljivst i kočenje. Čak i nove gume znaju gubiti pritisak, te ih jednom mjesečno treba prekontrolisati.

zimske gume

 

 • Šta kaže Službeni glasnik BiH?

U razdoblju od 1. novembra/studenog tekuće do 1. aprila/travnja naredne godine, bez obzira na vremenske uslove, vozila, izuzev vozila kategorije "L" (motocikl), "T" i "C" (traktor), moraju posjedovati opremu za saobraćaj u zimskim uslovima. Zimska oprema obuhvata:

gume za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila ili

gume za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka ili

gume za lјetnu upotrebu na svim točkovima s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka.

Vreća pijeska i lopata za teretna i laka komercijalna vozila više nisu obavezni u paketu zimske opreme.

** Pneumatici na vozilima moraju odgovarati dimenzijama što ih je prijavio proizvođač, zavisno o najvećoj dopuštenoj brzini kretanja vozila i najvećem dopuštenom opterećenju osovina na kojima su pneumatici postavlјeni, te na istoj osovini vozila moraju biti jednaki po dimenzijama, nosivosti, brzinskoj karakteristici, vrsti, konstrukciji, marki, proizvođaču i tipu.

 • Veći točkovi i rijetke dimenzije guma - Drastično viša cijena

S obzirom na to da su cijene automobila u konstatnom rastu, istovremeno su u porastu i cijene dijelova i opreme, mada su se cijene guma nakon pandemijskih godina ustabilile. One standardne dimenzije guma na felgama od 14, 15 i 16 cola još uvijek se mogu povoljno naći na tržištu, s tim da računate na dodatni trošak montaže i balansiranja, s obzirom da su vulkanizeri već nekoliko godina unazad ovu uslugu počeli naplaćivati prilikom kupovine novih guma praveći prostor za manipulaciju prilikom prodaje.

Veliki problem su novija vozila, a tu nisu isključena ni vozila manjih klasa, koji fabrički prema aktuelnim trendovima stižu na većim i često prevelikim točkovima. Gume za felge od 17 do 22 inča zahtijevaju veće i često manje dostupne dimenzije pneumatika. To sve vodi ka višim cijenama zbog čega vlasnici odlažu nabavku guma ili se odlučuju za manje poznate azijske proizvođače.

Doduše, jedan dio kineskih proizvođača tehnološki je napredovao i nudi sasvim pristojne gume, iako većina njih još uvijek sadrži iznadprosječno veliki procenat plastike, što ćete primijetiti već od otežane montaže. Jedan dio kupaca ne odbacuje nabavku polovnih guma, a to uvijek može biti mačak u vreći, pogotovo ako kupujete na neviđeno preko oglasa. Prilikom kupovine obavezno provjerite DOT guma – četverocifreni broj na bočnoj strani, koji definiše sedmicu i godinu proizvodnje. Po EU standardima guma do pet godina smatra se novom, ali je svakako bitan način njihovo skladištenje kako bi bile jednako upotrebljive kao i kalendarski nove gume.

Pored adekvatnih guma, svaki vozač bi trebao samostalno ili uz asistenciju stručne osobe provjeriti tekućine i rasvjetu u vozilu. Kontrola baterije i kočnica su takođe poželjne komponente za provjeru prije dolaska hladnih zimskih dana. Svakom vozaču, sigurnost putnika i ostalih učesnika u saobraćaju treba biti na prvom mjestu.

klix.ba

 • Zanimljivosti Najnovije

  • Heroji su među nama – podržite djecu oboljelu od raka

   Heroji su među nama – podržite djecu oboljelu od rakaHrabrost, snaga, volja, ljubav, podrška i još mnogo više potrebno je djeci oboljeloj od raka i njihovim porodicama da se izbore sa teškim i strašnim neprijateljem. Preko noći ruše se snovi,...

  • BIHAMK: Posebna napomena za vozače!

   BIHAMK: Posebna napomena za vozače!Bosanskohercegovački auto-moto klub, u skladu sa Ugovorom sa JP Ceste Federacije Bosne i Hercegovine, obavezan je svim motorizovanim građanima koji posjeduju vozilo registrovano u Federaciji BiH...

  • Apel za liječenje petogodišnjeg Selmana

   Apel za liječenje petogodišnjeg Selmana  HO „Help Others“ – Salzburg (Pomozi drugima) pokreće hitan apel za liječenje petogodišnjeg dječaka SELMANA RAKIĆA sa prostora općine Tešanj. Selman Rakić rođen je 2018. godine u mjestu Vukovo,...

  • Afanu potrebna naša pomoć

   Afanu potrebna naša pomoć- Afan ima godinu i devet mjeseci - Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za Afana Bešliju iz Goražda koji ne čuje i ne govori. Za njega je u funkciju stavljen humanitarni broj 17042 kojim se...

  • Pomozi.ba: Spasimo život učiteljice Nermine

   Pomozi.ba: Spasimo život učiteljice NermineUdruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za učiteljicu, ženu, majku Nerminu Planinčić iz Sarajeva koja boluje od zloćudne bolesti koštane srži u progresiji. Za nju je u funkciju stavljen humanitarni...

  • "Cydonia": Origano i čajevac

   Origano i čajevac kapsulle efikasno otklanjaju simptome upale mokraćnih puteva-učestalo i bolno mokrenje. Pacijenti osjete poboljšanje već nakon druge kapsule!!! Snažan spoj prirodnih...

  << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

NB Super NG

 mamamia

grin

balic dec 2022

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

emma

SOS2023NG