Sramota: Sud BiH oslobodio optužene u slučaju Dženan Memić


- Oni se, između ostalog, terete da su djelovali kao organizirana kriminalna grupa s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine, uslijed kojih povreda je preminuo -

Sud

Sud BiH u predmetu Zijad Mutap i dr. donio je presudu kojom se optuženi Zijad Mutap, Hasan Dupovac, Alisa Ramić, Josip Barić i Muamer Ožegović oslobađaju svih optužbi.

Sudsko vijeće Suda BiH kojim je predsjedavao Branko Perić oslobodio je sve optužene, uz obraloženje da Tužilaštvo nije dokazalo navode iz optužnice.

Optuženi su oslobođeni plaćanja troškova. Riječ je o prvostepenoj presudi na kojoj Tužilaštvo ima pravo žalbe.

Oni su se, između ostalog, teretili da su djelovali kao organizirana kriminalna grupa s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine, uslijed kojih povreda je preminuo.

Prema optužnici, oni su prikrivanjem dokaza i počinitelja, fingiranjem dokaza, prikrivanjem činjenica koje su im poznate, poduzimali radnje s ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život.

Muriz Memić nakon presude: Poručujem ilidžanskim begovima i ratnim profiterima, doći ćemo po njih sigurno

- Idemo mi dalje sigurno, meni je žao zbog građana koji su došli iz cijele BiH, sigurno nećemo stati, rekao je Muriz Memić -

Muriz

Nakon čitanja obrazloženja presude, prisutnima se obratio Muriz Memić, otac tragično nastradalog Dženana Memića. Na početku obraćanja, Memić je parafrazirao stihove Đorđa Balaševića.

"I neka se okuša hor torokuša, ja sam babin sin jedinac. Mater svima ko god i šta god pokuša. Još jednom, mater svima, ko god i šta god pokuša", rekao je Memić i nastavio:

- Nisam se razočarao, nije ovo prvi put Sudu BiH da oslobađa optužene. Znamo da je Osmicu ekspresno oslobodio isti sudija. Ovo je namjerno urađeno u Tužilaštvu BiH. Idemo mi dalje sigurno, meni je žao zbog građana koji su došli iz cijele BiH, sigurno nećemo stati. Poruka ilidžanskim begovima i ratnim profiterima: Doći ćemo po njih sigurno, ne mogu da ne odgovaraju - poručio je Muriz Memić.

Arijana Memić emotivna: Teško njima za ovoliku nepravdu


- Ali dok je ovakvih sudija, ovako će nam svima biti. Javnost molim da ostane uz nas kao i do sada, ovo će biti duga i teška borba jer već jeste ali nema odustajanja, rekla je Arijana -

Arijana

Arijana Memić, sestra ubijenog Dženana kazala je danas da će njena porodica nastaviti ovu borbu bez obzira na sve. Ponovila je kako je ovo nepravedna odluka suda, ali da iznad svih postoji jedan sudija.

Teško njima za ovoliku nepravdu". Sedam godina crkavamo da dođemo do pravde, ovi ljudi su tu jer postoje dokazi. Ali dok je ovakvih sudija, ovako će nam svima biti. Ali, svaki put kada su nam poturili nogu mi smo bili jači, ali sada poručujemo tek će sada da vide ko smo i šta smo i koliko ima imo snage, a hvala Bogu imamo je - poručila je Arijana.

Arijana se zahvalila cjelokupnoj javnosti na praćenju ovog slučaja od samog početka. Posebno medijima.

- Javnost molim da ostane uz nas kao i do sada, ovo će biti duga i teška borba jer već jeste ali nema odustajanja, a i kada bismo odustajali - Dženan to ne bi htio. it će pravde za Dženana Bogom vam se kunem - rekla je Arijana.

Sudija Branko Perić tvrdi: Iskazi Alise Mutap Ramić jesu oskudni

Branko


Sudsko vijeće Suda BiH kojim je predsjedavao Branko Perić oslobodio je sve optužene, uz obraloženje da Tužilaštvo nije dokazalo navode iz optužnice.

Sud BiH u predmetu Zijad Mutap i dr. donio je presudu kojom se optuženi Zijad Mutap, Hasan Dupovac, Alisa Ramić, Josip Barić i Muamer Ožegović oslobađaju svih optužbi.

Sudsko vijeće Suda BiH kojim je predsjedavao Branko Perić oslobodio je sve optužene, uz obraloženje da Tužilaštvo nije dokazalo navode iz optužnice.

Optuženi su oslobođeni plaćanja troškova. Riječ je o prvostepenoj presudi na kojoj Tužilaštvo ima pravo žalbe.

Sudija Perić, obrazlažući presudu, kazao je da je ne može se na pretpostavkama graditi optužba.

- Sud nije mogao zaključiti da se Alisa mogla sjećati svih događaja. Njeni iskazi jesu oskudni, ali nije se moglo s obzirom na njeno stanje utvrditi da nešto krije. Jer, ni ona nije bila sigurna šta se dogodilo.Postavlja se pitanje da li nešto zna više. Treba imati na umu da je i ona zadobila povrede glave koje potiču od pada na zemlju. Desilo se sve navečer, ne znamo da li je nešto mogla vidjeti više - rekao je Perić.

 

Feraget: "Sve skoro što je sudija govorio - mogu demantovati"

Feraget


Nakon izricanja oslobađajuće presude u predmetu Zijad Mutap i drugi, brojnim okupljenim ispred sudnice Suda Bosne i Hercegovine obratio se Ifet Feraget, advokat porodice Memić.

On je naveo da je bilo nepotrebnih komentara iz sudnice, te da je potrebno bazirati se na dokaze.

"Tužioci imaju dokaze: ako je neko prijavio Reno Clio kojeg nema ni na jednom snimku, očigledno vodite istragu koja nije u skladu s okolnostima slučaja, o tome je trebalo govoriti. Tužilaštvo Kantona Sarajevo je namjerno preusmjerilo istragu u pogrešnom pravcu", naveo je Feraget.

Dodao je kako je ovo ozbiljna borba za sve građane ove zemlje.

"Sve skoro što je sudija govorio - mogu demantovati. Možemo se složiti u jednom, a to je da postoje vrlo visoki standardi za donošenje osuđujuće presude. Nemam problem ni pružiti ruku braniocima, ali radi se u suvišnim komentarima i koji odudaraju od dokaza", rekao je Feraget, prenosi "Oslobođenje".

On je pojasnio kako je nepovoljna okolnost jer, ako optuženi budu i pravosnažno oslobođeni, ne mogu biti opet optuženi za isto krivično djelo.

"Zaprepastio me komentar sudije Perića da su mediji ovdje učinili nešto negativno, to je nevjerovatno", zaključio je advokat porodice Memić.

avaz.ba

24.11.2022. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBplatibrzo mali

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma