Premijer Halilagić primio u posjetu ambasadora Francuske


Ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini, njegova ekselencija François Delmas posjetio je danas Tuzlanski kanton i susreo se sa premijerom Kantona Irfanom Halilagićem.
Bila je to prilika da se razgovara o aktualnim dešavanjima u Tuzlanskom kantonu, Bosni i Hercegovini i širem okruženju, ali i o prednostima koje Tuzlanski kanton ima u odnosu na druga područja, a koja mogu biti interesantna eventualnim investitorima.

AmbasadorFrancuske


Zaželivši dobrodošlicu ambasadoru u prvu posjetu Tuzlanskom kantonu te čestitavši mu na prošlogodišnjem preuzimanju dužnosti ambasadora u našoj zemlji, premijer Halilagić se prisjetio da je upravo Francuska bila prva država koja je, nakon osamostaljenja BiH, otvorila svoju ambasadu u Bosni i Hercegovini.
„Dolazak ambasadora u ovo predprazničko vrijeme, kada pripremamo obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, podjeća nas da su Francuska i Francuzi bili uz Bosnu i Hercegovinu kada je to bilo najpotrebnije. Danas, u vrijeme kada fokus usmjeravamo prema privrednoj saradnji, kroz ovakve razgovore otvaramo nove teme koje mogu biti od interesa privrednicima i jačanju ekonomske saradnje“ kazao je premijer Halilagić, te u tom svjetlu ambasadora Delmasa upoznao sa planovima i vizijama razvitka Tuzlanskog kantona, istaknuvši važnost ubrzavanja ukupnog euroatlantskog puta BiH za stabilizaciju i napredak zemlje u cjelini. Između ostalog premijer Halilagić je istaknuo putničke i kargo potencijale Međunarodnog aerodroma u Tuzli, te u vezi s tim pozvao ambasadora da razmotri mogućnosti privrednog povezivanja Francuske sa Tuzlanskim kantonom.
„Bilo mi je veoma važno doći danas u Tuzlu i posjetiti Tuzlanski kanton koji je veliki ekonomski i politički centar u Bosni i Hercegovini. Jako mi je drago što ovdje postoji tradicija prijateljstva sa Francuskom i francuskim narodom. Razgovarali smo o mogućnostima saradnje i prezentirani su mi prioriteti razvoja ovog regiona. To mi je veoma važno kako bismo utvrdili oblike buduće saradnje. Također, razgovarali smo o obnovi nastave francuskog jezika u školama u Tuzlanskom kantonu, jer poznavanje jezika je značajno za jačanje veza između zemalja. Također, izučavanje Francuskog jezika, kao jednog od službenik jezika Europske unije veoma bi bilo značajno i za europsku budućnost Bosne i Hercegovine“, kazao je ambasador Delmas, izražavajući zadovoljstvo što će Francuska uspostaviti kvalitetniju saradnju sa Tuzlanskim kantonom posebno u oblasti jezika i kulture.
Na sastanku je razgovarano i o europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, te je izražena podrška Francuske toj perspektivi.
„Francuska je podržala dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, podržava i sve reforme koje treba da se provedu i ohrabruje bh zvaničnike na tom putu. To je za nas izuzetno bitno kako bismo osigurali da Bosna i Hercegovina dijeli sa nama zajedničku europsku sudbinu“, zaključio je ambasador Delmas.


Odjeljenje za informisanje
20.2.2024. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

Rudnik soli logo2

 grin

  balic dec 2022

NBTizi

 mamamia

SOSfudbaleri baner

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner