Vlada TK nastavlja ulaganje u UKC Tuzla


Današnjim potpisivanjem ugovora o finansiranju projekata ukupne vrijednosti od skoro milion KM, Vlada Tuzlanskog kantona nastavlja proces ulaganja u Univerzitetski klinički centar Tuzla i revitalizaciju ove zdravstvene ustanove. Ugovore o finansiranju I. faze adaptacije i opremanja Odjeljenja za dječiju i adolescentnu psihijatriju na Klinici za psihijatriju JZU UKC Tuzla, adaptacije dijela Klinike za ginekologiju i akušerstvo JZU UKC Tuzla i rekonstrukcije prostorija na Klinici za bolesti uha, grla i nosa i hirurgiju glave i vrata JZU UKC Tuzla danas su u Vladi Tuzlanskog kantona potpisali ministrica zdravstva TK Dušanka Bećirović i direktor UKC-a Tuzla Denijal Tulumović. Ugovorima je predviđeno da će Vlada sa 300.000 KM finansirati Prvu fazu adaptacije i opremanja Odjeljenja za dječiju i adolescentnu psihijatriju, sa 604.000 KM adaptaciju dijela Klinike za ginekologiju i akušerstvo, te sa 30.000 KM rekonstrukciju prostorija na Klinici za bolesti uha, grla i nosa i hirurgiju glave i vrata. Podsjećamo, posljednja rekonstrukcija Klinike za ginekologiju i akušerstvo bila je prije 20-tak godina. Objekat je starije gradnje i vrijeme za nova ulaganja već dugo se nameće kao glavni prioritet. Na inicijativu doktora i zastupnika u Skupštni TK Zumre Avdibegović – Begić i Šekiba Umihanića, pokrenute su aktivnosti za rekonstrukciju odjeljenja i stvaranju boljih uslova za porodilje.

PotpisugovoraUKC

„Tokom ove godine uvidjeli smo nekoliko segmenata u djelokrugu rada UKC-a, a koji su nam se nametnili kao prioriteti za djelovanje. Imamo dobru sinergiju i podrška Vlade TK ovakvim projektima je neupitna. Uz ranija, rekordna izdvajanja za neke kapitalne investicije, a koja se kreću oko 20 miliona KM, pokretanje procesa zapošljavanja svih ljekara sa evidencije Službe za zapošljavanje, današnji ugovori i ovaj, skoro milion KM, koji dodatno izdvajamo za naš UKC pokazatelj su naše brige za zdravstveni sistem Kantona, zdravlje, ali i zadovoljstvo građana našeg kantona”, kazala je danas nakon potpisivanja ministrica zdravstva TK Dušanka Bećirović.

Direktor UKC-a Denijal Tulumović se zastupnicima u Skuopštini TK, Vladi TK na čelu sa premijerom Halilagićem i resornoj ministrici Bećirović zahvalio na prepoznavanju potreba UKC-a i senzibilitetu kojeg pokazuju prema ovoj ustanovi.
„Na prvi pogled ovo su velika sredstva. Međutim, znajući koliki su to projekti u građevinskom smislu i o kako starim objektima se radi, to su relativno mala sredstva. Ipak tek ova Vlada Tuzlanskog kantona je prepoznala potrebe UKC-a i neophodnost ulaganja u opremu, rekonstrukciju objekata i prostora, te prijem novog medicinskog kadra. Sve ovo smatram početkom nekog novog vremena i činjenja pomaka u zdravstvenom sistemu u Tuzlanskom kantonu. Mi smo već poduzeli i određene mjere u pogledu nastavaka edukacije našeg medicinskog osoblja, a koje su zbog COVID-a bile prekinute. Tako da, pred nama je veliki posao u kojem će biti i određenih izazova, ali oni su tu da se za njih traže rješenja“, rekao je direktor Tulumović.
„Još u vrijeme kada smo radili na izradi programa i ekspozea premijera Halilagića imali smo ideju rekonstrukcije porodilišta na Klinici za ginekologiju i akušerstvo. Ova klinika je tercijarni centar koji obavlja visokosofisticirane poslove iz oblasti porodilišta i ginekologije, te koja zbrinjava i sve komplikacije i iz obližnjih kantona, tako i iz privatnih porodilišta, shodno tome, kada su oni spremni stručno odgovoriti svim tim izazovima, mi ćemo se potruditi da im kao Skupština i Vlada, odnosno osnivači omogućimo kvalitetne uslove za rad. S druge, ali ništa manje bitne strane, tu smo i da svim našim građanima omogućimo pružanje zdravstvenih usluga i zdravstvenu zaštitu na jednom višem nivou, nivou koji će sigurno značiti veće zadovoljstvo naših pacijenata“, kazala je jedna od inicijatora ovog projekta, zastupnica u Skupštini Tuzlanskog kantona Zumra Begić.

Odjeljenje za informisanje
7.12.2023. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

Rudnik soli logo2

 grin

  balic dec 2022

NBTizi

 mamamia

SOSfudbaleri baner

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner