Danas osvećenje ikona Sabornog hrama u Tuzli

 

U Sabornom hramu Uspenja presvete Bogorodice u Tuzli 13. oktobra biće osvećene freske/ikone kojima je prvi put, u svojoj dugoj istoriji, ukrašen Saborni hram u Tuzli. Osvećenje ikona će predvoditi mitropolit Fotije, uz sasluženje više arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Ovaj biser pravoslavlja i nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine je u junu 2022. godine obilježio je 140 godina postojanja, a tom prilikom veliki jubilej su, sa sveštenstvom, obilježili brojni vjernici, kao i predstavnici i pripadnici svih vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini, slaveći zajedništvo. Saborno će se vjernici okupiti i ove nedjelje, 13. oktobra, na liturgiji i osvećenju ikona, kako bi pružili podršku sveštenstvu i svim Tuzlacima koji su dali svoj doprinos, da jedan od najljepših pravoslavnih hramova u Bosni i Hercegovini zasija punim sjajem.

ikona sabor

Ovaj veliki događaj za pravoslavnu zajednicu u Tuzli pomogli su zajednički svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini, Grad Tuzla, Vlada Tuzlanskog kantona, Vlada Republike Srbije, predsjednik Republike Srpske, te brojne lokalne samouprave, privredni subjekti i pojedinci.

2022. godine ovaj hram, njegovo sveštenstvo i vjerni narod posjetio je poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Porfirije. Za vjernike ovog kraja ta posjeta ima veliki značaj i upisana je zlatnim slovima u istoriju samog hrama. Njegova svetost patrijarh Porfirije istakao je da opstojnost ovog hrama tokom više od 140 godina ima veliku važnost i duhovnu vrijednost.

Saborni hram Uspenja presvete Bogorodice u Tuzli odolijevao je tokom decenija svog postojana i ratnim i prirodnim nedaćama. I danas ga pohode brojni vjernici, ne samo iz Tuzle, već sa prostora cijele Eparhije, ali i brojni turisti svih vjeroispovijesti, šireći i dalje poruku mira i ljubavi, te međusobnog suživota i poštovanja naroda svih provinijencija, po čemu je Tuzla prepoznatljiva vijekovima.

U Tuzli se u nedjelju 13. oktobra očekuje veliki broj vjernika iz svih dijelova Eparhije zvorničko – tuzlanske. Sveta arhijerejska liturgija počinje u 9 sati. Za one vjernike koji nisu u mogućnosti da dođu sopstvenim prevozom, organizovan je besplatan autobuski prevoz iz Bijeljine, Dervente, Zvornika, Lopara, Petrova, Osmaka, a sve informacije o prevozu vjernici mogu dobiiti u svojim lokalnim hramovima od sveštenika.

Iz Sabornog hrama Uspenja presvete Bogorodice pozivaju i sve stanovnike Tuzlanskog kantona, svih vjera i nacija da zajedno sa vjernim narodom i sveštenstvom proslave ovaj veliki dan za tuzlanski Hram i njegove vjernike.

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

Rudnik soli logo2

 grin

  balic dec 2022

NB slozibudzet2

 mamamia

SOSfudbaleri baner

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner