U Gradskoj upravi Tuzle, jučer je gradonačelnik, dr.sc. Zijad Lugavić, upriličio prijem za župana Istarske županije, Borisa Miletića i pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu, dr.sc. Ezio Pinzan. Tokom prijema razgovarano je o temama od zajedničkog interesa za Grad Tuzlu i Istarsku županiju, uključujući kulturu, sport, privredu, poljoprivredu, energetsku efikasnost i rad javne administracije.

Grad Istra

“Velika mi je čast i zadovoljstvo što smo danas ugostili naše drage prijatelje iz Istre. Razgovarali smo o brojnim temama koje nas povezuju, a posebno koje se odnose na kvalitetnije vodosnabdijevanje, odvodnju otpadnih voda, kao i termoelektrane i pravednu tranziciju. Iskustva koja smo danas razmijenili izuzetno su vrijedna, posebno u oblasti poljoprivrede, gdje su, kako su nam kazali, razvili značajnu podršku malim gazdinstvima koja su izrasla u velike kompanije na evropskom i svjetskom nivou. Naši budući susreti će se fokusirati na konkretne projekte koji će donijeti obostranu korist i unaprijediti razvoj Tuzle. Također, radujem se što ćemo prenijeti neka od naših pozitivnih iskustava u realizaciji projekata prema Istri.

Ova razmjena iskustava je neprocjenjiva, jer će nam pomoći da efikasnije realizujemo projekte, posebno one vezane za fondove Evropske unije, gdje Istarska županija ima ogromno iskustvo. Zahvaljujem se u ime svih građanki i građana Tuzle, i uvjeren sam da ćemo u budućnosti dodatno ojačati saradnju u svim oblastima – od kulture i sporta, do privrede, poljoprivrede, energetske efikasnosti i novih tehnologija”, kazao je gradonačelnik Lugavić.

Župan Istarske županije, Boris Miletić, također je izrazio zadovoljstvo posjetom Tuzli, ističući važnost razmjene iskustava, posebno u oblastima energetske efikasnosti, pročišćavanja otpadnih voda i upravljanja javnom administracijom, te je kazao: “Impresioniran sam programima energetske efikasnosti koje provodi Tuzla i onim što čine kako bi smanjili emisiju CO2 i zaštitili našu planetu. Razmijenili smo vrijedna iskustva o pristupu Europskim fondovima, što je od ključne važnosti za buduće projekte. Kroz ovu razmjenu iskustava, identificirali smo ključne prioritete, kako za Grad Tuzlu, tako i za Istarsku županiju. Naša suradnja ima potencijal da spoji gospodarstvenike i operativne djelatnike, što će doprinijeti realizaciji zajedničkih projekata. Još jednom, zahvaljujem na gostoprimstvu i počašćen sam što sam danas u Tuzli.”

Nakon sastanka, gradonačelnik Lugavić i župan Miletić, zajedno sa saradnicima, odali su počast žrtvama masakra na Kapiji, jedne od najvećih tragedija u novijoj historiji Tuzle. Ova posjeta i čin odavanja počasti stradalima na Kapiji dodatno su ojačali prijateljske odnose, naglašavajući zajedničke vrijednosti koje povezuju Tuzlu sa Istrom, te nastavak dugogodišnje saradnje između Tuzle i regije Istre, s ciljem daljeg razvijanja prijateljskih i poslovnih odnosa.

Sastanku su prisustvovali i privrednik i prijatelj Istarske županije,Boris Milić te sekretar Grada Tuzle, Almir Šuta, i pomoćnica gradonačelnika za Službu za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu, Alma Halilović.

Grad Istra2

Grad Tuzla
17.9.2024. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

Rudnik soli logo2

 grin

  balic dec 2022

NB slozibudzet2

 mamamia

SOSfudbaleri baner

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner