Šešelju pravosnažno deset godina zatvora


Međunarodni rezidualni Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) u Haagu je na 10 godina zatvora pravosnažno osudio Vojislava Šešelja, po tri tačke optužnice za progon, deportacije i druga nečovječna djela.
Osuđen je po tačkama 1, 10 i 11, za poticanje progona, prisilno raseljavanje, deportacije i drugih nehumanih djela, prisilno premještanje, kao zločina protiv čovječnosti i za činjenje progona, kršenje prava na sigurnost u u Vojvodini.
"Sud proglašava Šešelja krivim i izriče mu 10 godina zatvora. Šešeljeva je kazna odslužena, imajući u vidu da se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru MKSJ tokom suđenja. Odbija se žalbu optužbe u svim drugim askpektima", kazao je Meron.
Meron je rekao da je u skladu sa pravilom 125 C, Pravilnika Šešeljava kazna odslužena, imajući u vidu da se u kaznu uračunava vrijeme provedeno u pritvoru MKJ tokom suđenja od 14. februara 2003. do 6. novembra 2013. godine.
Pretresno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), u svojoj presudi izrečenoj 31. marta 2016. godine, oslobodilo je Vojislava Šešelja po svim tačkama optužnice.
Šešelj nije prisustvovao ni presudi, što je i ranije najavio, te je sud zadužio američku pravnicu Collen Rohan da zastupa njegove proceduralne interese.
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija osnovao je 22. decembra 2010. Mehanizam radi provođenja više osnovnih funkcija Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu i MKSJ-a poslije okončanja njihovih mandata, uključujući okončanje ograničenog broja predmeta koji su nasljeđeni iz rada dvaju sudova.

seselj

 • Šešelj: 'Ponovio bih sve pripisane zločine'

Vojislav Šešelj, osuđenik za ratne zločine pred Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) koji je naslijedio postupke Haškog tribunala, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je "ponosan na sve zločine" koji su mu, kako se izrazio, "pripisani".
"Ja ću sada preduzeti određene pravne mere da opovrgavam tu presudu, ali ono što je najvažnije na kraju je da sam ja ponosan na sve svoje pripisane ratne zločine i zločine protiv čovečnosti i u budućnosti sam spreman da ih ponovim", rekao je Šešelj u telefonskom razgovoru sat i po nakon što mu je u Haagu izrečena drugostepena presuda od deset godina zatvora za podsticanje progona, deportacije i prisilno raseljavanje, prisilno premještanje Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992. godine.
Šešelj tvrdi da nikakvog napada na hrvatsko stanovništvo u Hrtkovcima, oko 60 kilometara od Beograda, nije bilo. On se ne ograđuje od spornog govora koji je u tom selu održao prije 26 godina kada je između ostalog poručio da u "Hrtkovcima nema mesta za Hrvate".
"Niti jedan Hrvat nije protjeran, niti jedan nije otišao iz Srbije, a da prethodno nije zamijenio svoju imovinu sa Srbima koji su protjerani iz Hrvatske", tvrdi Šešelj.
Na konstataciju da su mještani hrvatske nacionalosti bili prisiljeni na razmjenu koju nisu željeli, odgovara: "Istina je da sam ja propagirao razmjenu. Šta mene briga što oni nisu željeli. Ni Srbi nisu željeli da budu prognani iz Hrvatske pa su prognani tek sa zavežljajima u rukama".
Šešelj kaže i da mu pravila rada haškog Mehanizma dozvoljavaju pravo na podnošenje zahtjeva za preispitivanje pravosnažne presude, koja je prema njegovom uvjerenju suprotna anglosaksonskom pravu.
Najavljuje da će takav zahtjev podnijeti, ali i ponavlja da kakav mu god naredni korak bio ne namjerava više da odlazi u Haag, gdje je u Haškom pritvoru proveo godinu dana više od kazne koja mu je izrečena (od marta 2003. godine, do novembra 2014.)
Kao lider opozicione Srpske radikalne stranke Šešelj je danas poslanik u Skupštini Srbije.
12.4.2018. godine

 • Vijesti iz svijeta

  • Evropu očekuje pakao

   Evropu očekuje pakao- Vremenska prognoza za naredni period - Ekstremni vremenski uvjeti stvorili su goleme probleme u dijelovima Evrope. Grčka se već danima bori s katastrofalnim požarima u kojima je do sada umrlo...

  • FOTO: Splićani se mimohodom sjetili žrtava genocida u Srebrenici

   FOTO: Splićani se mimohodom sjetili žrtava genocida u SrebreniciUdruženje branitelja BiH u Splitu, Grad Split i Islamska zajednica Hrvatske danas je organizirala mimohod u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Deseci okupljenih građana prošetali su...

  • FOTO: U Osijeku zapaljene 8372 svijeće za Srebrenicu

   FOTO: U Osijeku zapaljene 8372 svijeće za SrebrenicuUdruga Auxilium Populus koja djeluje na području grada Osijeka na čelu s Marijanom Gubinom, javnosti poznatom kao mladić koji je prošao pakao koncentracijskih logora, obilježila je godišnjicu...

  • Puljak: Sram me je zbog dodjele doktorata Draganu Čoviću

   Puljak: Sram me je zbog dodjele doktorata Draganu ČovićuZagrebačko sveučilište ne kotira najbolje na svjetskim ljestvicama, mnogi tvrde da su zone utjecaja fiksirane, karte podijeljene, a burne reakcije izazvala je i nedavna dodjela počasnog doktorata...

  • Danas počinje počinje ljeto

   Danas počinje počinje ljetoLjeto na sjevernoj Zemljinoj himsferi počinje danas u 12 sati i sedam minuta, dok na južnoj Zemljinoj hemisferi u isto vrijeme počinje zima.Na dan početka ljeta obdanica će biti najduža, a noć...

  • Danas je Svjetski dan nepušenja

   Danas je Svjetski dan nepušenjaPod sloganom “Pušenje i bolesti srca”, danas se širom svijeta obilježava .Odlukom Svjetske zdravstvene organizacije, ovogodišnji dan bez duhanskog dima fokusira se na značaj i posljedice nastanka...

  << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

umel1

sporticus

vip

Banner Lukavac 180x112

kurkumin

komora

piemonte1

imel2

izazovb

 autor agencija4

grad na zrnu soli

beko

 pavic1

cydonia

golden juni 2018

 seif

tztk

ahmedic

nipex1

kapija3

grad tuzla1

vlada tk1