Šešelju pravosnažno deset godina zatvora


Međunarodni rezidualni Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) u Haagu je na 10 godina zatvora pravosnažno osudio Vojislava Šešelja, po tri tačke optužnice za progon, deportacije i druga nečovječna djela.
Osuđen je po tačkama 1, 10 i 11, za poticanje progona, prisilno raseljavanje, deportacije i drugih nehumanih djela, prisilno premještanje, kao zločina protiv čovječnosti i za činjenje progona, kršenje prava na sigurnost u u Vojvodini.
"Sud proglašava Šešelja krivim i izriče mu 10 godina zatvora. Šešeljeva je kazna odslužena, imajući u vidu da se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru MKSJ tokom suđenja. Odbija se žalbu optužbe u svim drugim askpektima", kazao je Meron.
Meron je rekao da je u skladu sa pravilom 125 C, Pravilnika Šešeljava kazna odslužena, imajući u vidu da se u kaznu uračunava vrijeme provedeno u pritvoru MKJ tokom suđenja od 14. februara 2003. do 6. novembra 2013. godine.
Pretresno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), u svojoj presudi izrečenoj 31. marta 2016. godine, oslobodilo je Vojislava Šešelja po svim tačkama optužnice.
Šešelj nije prisustvovao ni presudi, što je i ranije najavio, te je sud zadužio američku pravnicu Collen Rohan da zastupa njegove proceduralne interese.
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija osnovao je 22. decembra 2010. Mehanizam radi provođenja više osnovnih funkcija Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu i MKSJ-a poslije okončanja njihovih mandata, uključujući okončanje ograničenog broja predmeta koji su nasljeđeni iz rada dvaju sudova.

seselj

 • Šešelj: 'Ponovio bih sve pripisane zločine'

Vojislav Šešelj, osuđenik za ratne zločine pred Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) koji je naslijedio postupke Haškog tribunala, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je "ponosan na sve zločine" koji su mu, kako se izrazio, "pripisani".
"Ja ću sada preduzeti određene pravne mere da opovrgavam tu presudu, ali ono što je najvažnije na kraju je da sam ja ponosan na sve svoje pripisane ratne zločine i zločine protiv čovečnosti i u budućnosti sam spreman da ih ponovim", rekao je Šešelj u telefonskom razgovoru sat i po nakon što mu je u Haagu izrečena drugostepena presuda od deset godina zatvora za podsticanje progona, deportacije i prisilno raseljavanje, prisilno premještanje Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992. godine.
Šešelj tvrdi da nikakvog napada na hrvatsko stanovništvo u Hrtkovcima, oko 60 kilometara od Beograda, nije bilo. On se ne ograđuje od spornog govora koji je u tom selu održao prije 26 godina kada je između ostalog poručio da u "Hrtkovcima nema mesta za Hrvate".
"Niti jedan Hrvat nije protjeran, niti jedan nije otišao iz Srbije, a da prethodno nije zamijenio svoju imovinu sa Srbima koji su protjerani iz Hrvatske", tvrdi Šešelj.
Na konstataciju da su mještani hrvatske nacionalosti bili prisiljeni na razmjenu koju nisu željeli, odgovara: "Istina je da sam ja propagirao razmjenu. Šta mene briga što oni nisu željeli. Ni Srbi nisu željeli da budu prognani iz Hrvatske pa su prognani tek sa zavežljajima u rukama".
Šešelj kaže i da mu pravila rada haškog Mehanizma dozvoljavaju pravo na podnošenje zahtjeva za preispitivanje pravosnažne presude, koja je prema njegovom uvjerenju suprotna anglosaksonskom pravu.
Najavljuje da će takav zahtjev podnijeti, ali i ponavlja da kakav mu god naredni korak bio ne namjerava više da odlazi u Haag, gdje je u Haškom pritvoru proveo godinu dana više od kazne koja mu je izrečena (od marta 2003. godine, do novembra 2014.)
Kao lider opozicione Srpske radikalne stranke Šešelj je danas poslanik u Skupštini Srbije.
12.4.2018. godine

 • Vijesti iz svijeta

  • Danas je Badnji dan

   Danas je Badnji danPravoslavni vjernici u Bosni i Hercegovini danas slave Badnji dan kada se u hramovima i domovima pale badnjaci i služe povečerja uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika - Božića. Na Badnji dan...

  • Večeras u 23.27 sati počinje zima

   Večeras u 23.27 sati počinje zimaKalendarski zimsko godišnje doba počinje večeras, odnosno preciznije 21. decembra u 23.27 sati po srednjeevropskom vremenu. Bit će to 355. dan u 2018. godini. Zima će trajati 89 dana. Na području...

  • Danas se obilježava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

   Danas se obilježava Međunarodni dan osoba sa invaliditetomOd 1992. godine Međunarodni dan osoba sa invaliditetom se odlukom Ujedinjenih Nacija svake godine 03. decembra obilježava širom svijeta. Tema ovogodišnjeg obilježavanja je “Osnaživanje osoba s...

  • Zimsko računanje vremena počinje u nedjelju

   Zimsko računanje vremena počinje u nedjelju- Pomjeranje kazaljki jedan sat unazad - U nedelju, 28. oktobra, u 3 sata ujutro završava ljetnje računanje vremena pomjeranjem kazaljki za jedan sat unazad i počinje zimsko računanje vremena....

  • Lidl svojim cijenama srušio konkurenciju u Srbiji

   Lidl svojim cijenama srušio konkurenciju u SrbijiUlazak Lidla na tržište Srbije doveo je do “rušenja” cijena konkurencije. Tako su se akcijske cijene iz Lidla “preslikale” i na druge prodavnice širom Srbije. Popusti od 15, 20, pa čak i 50 posto...

  • Danas je Međunarodni dan borbe protiv siromaštva

   Danas je Međunarodni dan borbe protiv siromaštvaOdlukom Ujedinjenih naroda 17. oktobar obilježava se kao Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Svrha obilježavanja ovoga dana je isticanje siromaštva i socijalne...

  << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

 pavic1

vip

Banner Lukavac 180x112

kurkumin

autor2

 tztk

fana

imel2

izazovb

 autor agencija4

grad na zrnu soli

umel1

 cydonia2

sporticus

golden dec 2018

 seif1

piemonte1

emma

 

nipex1

kapija3

grad tuzla1

vlada tk1