Turska/Sirija: Više od 34.000 mrtvih


- Sedam dana od razornih zemljotresa -

TurskaApel


Broj mrtvih u strašnim zemljotresima u Turskoj i Siriji prešao je 34.000. Potres je zatresao Tursku i Siriju prije sedam dana, a danas je osmi dan zaredom da se nastavljaju očajničke akcije spašavanja. Nade da će se pronaći još živih je sve manje.

Vlasti kažu da se srušilo oko 6.500 zgrada u Turskoj, a brojne su oštećene u zoni zemljotresa koja zahvata oko 13 miliona ljudi.

Brojne zemlje odazvale su se na pomoć Turskoj, a s druge strane, iako žele usmjeriti svoju pomoć i Siriji to je sve teže zbog trenutne političke situacije u toj državi koju je uzrokovao dugogodišnji rat, pa su zbog toga nastale brojne blokade te humanitarne pomoći ne dolaze do onih kojima su potrebne u ovom trenutku.

Međutim, američka ambasadorica pri Ujedinjenim nacijama Linda Thomas-Greenfield u nedjelju je pozvala Vijeće sigurnosti UN-a da odobri dvije dodatne pristupne tačke za dostavu pomoći u dijelove Sirije.

“Ljudi u pogođenim područjima računaju na nas. Apeluju na našu humanost da im pomognemo u trenutku kada im je to potrebno. Ne možemo ih iznevjeriti, moramo odmah glasati o rezoluciji. Imamo moć djelovati. Vrijeme je da se krene hitno i sa svrhom”, rekla je Thomas-Greenfield u izjavi.

Isporuka hitnih zaliha zemljotresom pogođenim područjima sjeverne Sirije komplikovana je zbog rata između opozicionih snaga i sirijske vlade.

Rusija, koja podržava Assadov režim, prethodno je u UN-u blokirala odobrenje za drugu rutu pomoći Siriji.

Koordinator UN-a za hitnu pomoć u nedjelju je naglasio potrebu za “otvaranjem više pristupnih tačaka” kako bi se pomoć brže dobila. U međuvremenu, voditelj volonterske grupe Bijelih kaciga pozvao je UN da djeluje izvan Vijeća sigurnosti i otvori tri prijelaza za hitnu pomoć.

Kada je riječ o Turskoj, Evropska unija šalje dodatnu pomoć ovoj državi. Naime, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen obećala je povećati pomoć Turskoj.

U telefonskom razgovoru u nedjelju, Von der Leyen je turskom predsjedniku Recepu Tayipu Erdoganu rekla da će “Evropska komisija mobilizirati dodatnu podršku i odgovoriti na najnoviji zahtjev Turske za većim kapacitetom pomoći — posebno šatorima, dekama, grijačima”.

n1
13.2.2023. godine

 • Vijesti iz svijeta

  • Svjetski dan televizije

   Svjetski dan televizijeGeneralna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 21. novembar Svjetskim danom televizije, rezolucijom usvojenom 1996. godine, kako bi ukazala na ulogu i utjecaj koji televizija ima na građane u...

  • Danas se u svijetu obilježava Dan pobjede nad fašizmom

   Danas se u svijetu obilježava Dan pobjede nad fašizmomDanas se u svijetu obilježava Dan pobjede nad fašizmom. Devetog maja 1945. godine sovjetski maršal Zhukov ratificirao je u ime Saveznika sporazum o njemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije, kao...

  • Turska: Novi potresi

   Turska: Novi potresiTursku je danas pogodila nova serija izuzetno jakih zemljotresa. Najjači je 6,4 stepeni po Rihteru. Iz AFAD-a su saopćili  da je zemljotres jačine 6,4 stepena po Rihteru večeras pogodio južnu...

  • Turska/Sirija: Više od 41.000 poginulih

   Turska/Sirija: Više od 41.000 poginulih  - Potraga za preživjelima se polako završava - Više od 41.000 osoba poginulo je u razornim zemljotresima u Turskoj i Siriji. Akcije spašavanja se nastavljaju, a jučer je ispod ruševina u Turskoj spašeno...

  • Turska/Sirija: Broj mrtvih veći od 37.000

   Turska/Sirija: Broj mrtvih veći od 37.000  Broj mrtvih u strašnim zemljotresima u Turskoj i Siriji prešao je 37.000. Potres je zatresao Tursku i Siriju prije sedam dana, a danas je osmi dan zaredom da se nastavljaju očajničke akcije...

  • Turska/Sirija: Više od 34.000 mrtvih

   Turska/Sirija: Više od 34.000 mrtvih- Sedam dana od razornih zemljotresa - Broj mrtvih u strašnim zemljotresima u Turskoj i Siriji prešao je 34.000. Potres je zatresao Tursku i Siriju prije sedam dana, a danas je osmi dan zaredom da se...

  << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBplatibrzo mali

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma