S bh ličnom kartom od sljedeće godine u pet zemalja

 

Građanima Bosne i Hercegovine najkasnije do početka iduće godine za ulazak u pet zemalja najvjerovatnije će biti dovoljna samo biometrijska lična karta.

Naime, BiH bi trebala potpisati regionalni sporazum koji se odnosi na kretanje i boravak građana Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, piše Večernji list BiH.

granica

 • Nacrt sporazuma

Nacrt regionalnog sporazuma o slobodi kretanja i boravka građana šest država uskoro bi trebao biti na sjednici Vijeća ministara BiH.

Sporazum za koji se očekuje da ga usvoji Vijeće ministara BiH dolazi nakon usvajanja zaključaka summita ministara unutarnjih poslova i ministara sigurnosti šest ekonomija zapadnog Balkana održanog preko interneta u okviru Berlinskog procesa 16. oktobra 2020. godine.

Nakon toga je, 10. novembra, u Sofiji uslijedilo potpisivanje Deklaracije lidera zapadnog Balkana o zajedničkom regionalnom tržištu – pokretaču dublje regionalne ekonomske integracije i važnom koraku k jedinstvenom tržištu Europske unije usvojenu na summitu lidera zapadnog Balkana.

BiH ima bilateralne sporazume za prelazak granice s ličnom kartom sa Srbijom, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Sporazumom je, u biti, lakši ulazak bh. građana na Kosovo.

U sporazumu koji, kako je navedeno, stupa na snagu do 1. januara 2022. godine, precizirani su uvjeti prelaska granica.

“Države će jamčiti da će građani drugih država imati jednaka prava ulaska, boravka i prelaska u skladu s ovim sporazumom i domaćim zakonodavstvom. Građanin jedne države može, u skladu s ovim sporazumom, ući na teritorij druge strane pod uvjetom da on/ona ima valjanu biometrijsku ličnu kartu s rokom važenja od najmanje 3 mjeseca, da nema zabranu ulaska i boravka na teritoriju druge strane, da ne predstavlja prijetnju sigurnosti ili javnom zdravlju druge strane, što se dokazuje objektivnim, konkretnim i odgovarajućim informacijama i podacima od nadležnih tijela vlasti”, kaže se u nacrtu sporazuma.

 • “Mini Schengen”

Potpisnice sporazuma razmijenit će primjerke biometrijskih ličnih karata najkasnije 30 dana prije stupanja na snagu ovog sporazuma.

Predstavnici šest država zapadnog Balkana prihvatili su na summitu Berlinskog procesa, čiji je domaćin Bugarska, izjavu o zajedničkom regionalnom tržištu, a BiH je u posljednji trenutak uoči summita prihvatila dokumente o uspostavi “mini Schengena” u tom dijelu Europe.

U izjavi od osam tačaka predviđa se uspostava tzv. zelenih koridora za neometani prekogranični promet roba, uzajamno priznavanje potvrda o porijeklu i kvaliteti roba kojima države trguju, uspostava slobode kretanja za kategorije poput visokoobrazovanih stručnjaka te neometano djelovanje kompanija koje pružaju različite usluge.

Zajedničko tržište koje će povezati BiH, Srbiju, Crnu Goru, Kosovo, Albaniju i Sjevernu Makedoniju temeljit će se na pravilima i standardima EU, a ključni cilj tog projekta je približavanje Uniji radi stvaranja pretpostavki potpune integracije.

Projekt zajedničkog regionalnog tržišta ranije je dobio naziv “mini Schengen” jer je temeljen na zamisli da BiH, Srbija, Crna Gora, Albanija, Kosovo i S. Makedonija na tome dokažu svoju spremnost na uzajamnu saradnju, kakva se od njih očekuje kada i ako jednog dana postanu članice Unije.

Težište projekta za sada je na prometnoj i privrednoj dimenziji, odnosno na stvaranju pretpostavki za slobodan promet ljudi, roba i kapitala u regiji.

rsa
23.2.2021. godine

 • Vijesti iz svijeta

  • Prilično jak potres na Baniji, kasnije nešto slabiji

    Prilično jak potres na Baniji, kasnije nešto slabiji- Potres se osjetio i u Zagrebu - Nakon jutrošnjeg prilično jakog, još jedan slabiji potres kod Petrinje - Jutros, 3. martaa u 5 sati i 37 minuta seizmografi Seizmološke službe zabilježili su...

  • S bh ličnom kartom od sljedeće godine u pet zemalja

   S bh ličnom kartom od sljedeće godine u pet zemalja  Građanima Bosne i Hercegovine najkasnije do početka iduće godine za ulazak u pet zemalja najvjerovatnije će biti dovoljna samo biometrijska lična karta. Naime, BiH bi trebala potpisati regionalni...

  • Mijenja se režim prelaska slovenske granice

   Mijenja se režim prelaska slovenske granice- Šta to znači za građane BiH - Ulazak u Sloveniju od subote će biti moguć bez karantina ili predočenja negativnog testa na koronavirus na granici za one koji su vakcinisani s dvije doze cjepiva...

  • Njemačka planira produžiti lockdown do 14. marta

    Njemačka planira produžiti lockdown do 14. martaNjemačka planira produžiti do 14. marta restrikcije kako bi suzbila širenje koronavirusa, navodi se u nacrtu sporazuma za razgovore između kancelarke Angele Merkel i čelnika 16 saveznih država. Broj novih...

  • Danas Svjetski dan bolesnika

   Danas Svjetski dan bolesnikaSvjetski dan bolesnika obilježava se svake godine 11. februara u mnogim zemljama širom svijeta sa ciljem skretanja pažnje na bolesnike i njihove probleme. Cilj obilježavanja ovog dana je podizanje...

  • BH građani u EU sa samo dvije kutije cigareta

   BH građani u EU sa samo dvije kutije cigaretaPri ulasku u EU, ako ne žele platiti dažbine, bh građani mogu ponijeti samo dvije kutije cigareta, umjesto deset, kako je to doskoro bila praksa. Novo pravilo izazvalo je talas nezadovoljstva među...

  << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

 medex farm2

solana1

adriatic

izazovb

Banner Lukavac 180x112

fhz

 kapija3

grad tuzla1 

 

 

 

rudnik soli gif

poliklinika irac

golden jan 2021 2

tztk

piemonte1

cydonia2
vlada tk1