Predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović, na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izjavio je da je „Mostar u ovom vremenu sačuvao svoju multietničnost te da su rijetke takve sredine u Bosni i Hercegovini“, te da bi „volio da je takva situacija u Tuzli“ i da u Tuzli nema Hrvata na istaknutim pozicijama što govori o politici koja se vodi.

jasmin imamovic

Pretpostavljam da je Čović mislio na situaciju u Vladi Tuzlanskog kantona, koja se prvo oglušila na upozorenja SDP-ove zastupnice u Skupštini Tuzlanskog kantona, Vedrane Petrović, kako se time što nema nijednog Hrvata na ministarskim pozicijama u Vladi TK krši Ustav Federacije BiH, Ustav TK i Zakon o Vladi TK. Nakon toga je i Ustavni sud Federacije BiH donio mišljenje da je sastav Vlade Tuzlanskog kantona u suprotnosti sa Ustavom FBiH, ali nacionalni sastav Vlade TK je još uvijek ostao nepromijenjen, tj. neusklađen sa Ustavom i Zakonom.

Gospodine Čoviću, niste jedini koji miješaju Tuzlu i Tuzlanski kanton, a između vlasti Grada Tuzle i Vlade Tuzlanskog kantona razlika je kao između neba i zemlje, pa vas molim da ne miješate ta dva, toliko različita pojma.

Kada se već obraćate javno i (opet) prozivate Tuzlu, ponovo vam saopštavam da je u Tuzli, prema Popisu stanovništva iz 1991. godine bilo 15,5% Hrvata, a da se na Popisu 2013. godine u Tuzli 13,9% stanovnika izjasnilo kao Hrvati. Dalje vam želim saopštiti da je među uposlenima u Gradskoj upravi 14% Hrvata, a da je zastupljenost Hrvata na čelnim pozicijama u Gradskoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Grad Tuzla znatno veći procenat Hrvata od njihove zastupljenosti i na jednom i na drugom popisu stanovnika u gradu Tuzli.

Moram ipak istaći, da niko od Hrvatica i Hrvata na ovim pozicijama nije zato što je pripadnik jednog naroda, nego zbog svojih kompetencija, a kada imate multietničnu sredinu poput Tuzle, nije teško poštovanjem zakonom propisanih procedura prijema i izbora postići zadovoljavajuću nacionalnu strukturu.

TuzlaGrad

Bez obzira šta Vi, gospodine Čoviću javno govorili, Tuzla je grad koji je po svojoj multietničnosti poznat ne samo u Bosni i Hercegovini, nego u regionu i Evropi. Naša domovina Bosna i Hercegovina bi se brže razvijala kada bi bilo više gradova poput Tuzle, koja jeste svijetli primjer za sve one koji iskreno i otvoreno podržavaju ljudska prava i slobode i evropski put Bosne i Hercegovine.

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma