- Dugogodišnji privrednik i sportski radnik -

antoRaos

Dugogodišnji privrednik i sportski radnik, Anto Raos, preminuo je jučer u 15,3o u Tuzli, u 89. godini života. Datum i mjesto sahrane bit će naknadno objavljeni.

Rodio se u makedonskom selu Garima, općina Debar. Od 1942. godine živi u Tuzli. Godine 1958. završio je Tehnološki fakultet, magistrirao je 1967., a doktorirao 1970. godine. Bio je aktivni sportaš, privrednik, te djelovao kao sportski radnik i funkcioner. 21 godinu bio je na čelu Koksno-hemijskog kombinata Boris Kidrič (KHK) u Lukavcu i hemijskog kombinata Sodaso u Tuzli, te Privredne komore BiH. Na tuzlanskom Tehnološkom fakultetu predavao u statusu izvanrednog profesora.

Predsjedavao je Fudbalskim savezom i savezom zajednica za tjelesnu kulturu SR BiH. Bio je član Upravnog odbora i predsjedništva Fudbalskog saveza Jugoslavije i predsjednik zajednica prvoligaša u SFRJ.

Bio je prvi predsjednik Foruma građana Tuzle i prvi predsjednik predratnog udruženja menadžera BiH. Rat je proveo boreći se protiv svakog nacionalizma, mržnje i netolerancije. Godine 1996. je prvi put došao u Beograd na poziv srpskih opozicionara. Doputovao je u delegaciji nezavisnih intelektualaca sarajevskog Kruga 99 i tuzlanskog Foruma građana, kao jedini koji je član oba udruženja.

Bio je aktivni učesnik u radu Društva "Hrvatski dom" i Kluba "Ivan Mažuranić", te član je Upravnog odbora Soroševe Zaklade Otvoreno društvo, takođe i član OO BiH. Dobitnik je velikog broja odlikovanja i priznanja. Bio je na glasu kao odlučna osoba, koja ne trpi demagogiju. Dok je bio u Slobodi, danonoćno je bdio nad ekipom. Objavio memoarsko-životopisnu knjigu "Pišem o svom životu". Sudjelovao je u dokumentarnom filmu 99 o tuzlanskoj Slobodi snimljenom povodom 99 godina postojanja kluba.

 Banner Lukavac 180x112

solana1

adriatic

izazovb

TQM

 kapija3

grad tuzla1 

 

 

 

cydonia2
pavic1
golden maj 2020

emma

tztk

piemonte1

imel2

vlada tk1