"Hassanovi ratovi", 19. oktobra


- Otvaranje 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Tuzli -

dokumentarni film


Narodno pozorište Tuzla ugostit će od 19. do 22. oktobra 2024. godine 26. Međunarodni festival dokumentarnog filma, koji 19.10. u 17:00h otvara dokumentarac "Hassanovi ratovi" reditelja Roberta Bubala. Ovaj iznimno snažan i emotivan dokumentarac prati novinara Hassana Haidara Diaba, koji kao dijete biva uvučen u građanski rat u Libanonu, a zatim kroz godine uspijeva izgraditi novi život kao novinar u Zagrebu. Film istražuje kako ratne traume oblikuju čovjeka i njegovu potragu za mirom.
Festival donosi bogat program, uključujući filmove koji tematiziraju ključne društvene, ekološke i umjetničke izazove.

Program festivala nastavlja se nizom interesatnih projekcija:

  • Nedjelja, 20.10.2024.

16:00 – "Konjuh zove", dokumentarac o hrabroj borbi za očuvanje planine Konjuh i ekosistema sjeverne Bosne, u režiji Pokreta Karton Revolucija.
17:15 – "Mistični kanjon Rakitnice", rediteljica Rubina Čengić vodi nas kroz jedan od najdubljih kanjona u Evropi, otkrivajući nevjerovatne prirodne ljepote i izazove preživljavanja u divljini.

  • Ponedjeljak, 21.10.2024.

17:00 – "Tihi Skitnica", film o životu i djelu Virgilija Nevjestića, jednog od najvećih grafičara 20. stoljeća, u režiji Zdenka Jurilja.

  • Utorak, 22.10.2024.

17:00 – "Grandpa Guru", redatelj Silvio Mirošničenko kroz intiman i dirljiv prikaz donosi priču o Srđanu Gini Jevđeviću, frontmenu benda Kultur Shock, koji traži svoje mjesto i identitet između različitih svjetova.

Cilj festivala nije samo prikazivanje kvalitetnih dokumentarnih filmova, već i podizanje svijesti o važnim temama koje dokumentarci obrađuju. Dokumentarni filmovi, kroz autentične priče, pružaju uvid u stvarne ljudske sudbine, borbe i pobjede, te potiču publiku na razmišljanje i empatiju.
Zašto doći na festival?
Ovaj festival je prilika za sve ljubitelje filma, aktiviste i znatiželjnike da se susretnu sa moćnim pričama koje nas podsjećaju na važnost ljudskih prava, ekologije, identiteta i kulturnog naslijeđa. Dokumentarni filmovi otvaraju prozor u stvarni svijet – bez filtera, uljepšavanja i fikcije, oni nas pozivaju da budemo svjedoci neispričanih priča i glasova koji traže da budu saslušani.
Festival organizuje Eventus, u saradnji sa Magic Factory i Human uz podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta, Ministarstva kulture i sporta TK, Ministarstva za kulturu i sport KS, Grada Tuzla, Turističke zajednice TK, Narodnog pozorišta Tuzla, Centra za kulturu Tuzla, Radija Kameleon, i BIT Centar Tuzla.
Informacije o projekcijama na www.tff.ba i www.eventus.ba, a organizatori pozivaju sve građane, organizacije i Udruženja da se pridruže i uživaju u ovom jedinstvenom filmskom doživljaju.

  • Zanimljivosti Scena

    • 6. Underground music festival, 18-19.10.

      6. Underground music festival, 18-19.10.Underground Music Festival vraća se s još više energije, mladih talenata i odlične muzike! Ove godine, festival će se održati 18. i 19. oktobra u predivnom ambijentu Bluesberryja, smještenog u...

    • Film „Djeda Mraz u Bosni“ otvara 13. Tuzla Film Festival

      Film „Djeda Mraz u Bosni“ otvara 13. Tuzla Film Festival- TFF od 18. do 22. oktobra u Narodnom pozorištu Tuzla - Sa velikim zadovoljstvom najavljujemo početak 13. Tuzla Film Festivala - južnoslavenskog filma, koji će trajati od 18. do 22. oktobra u...

    • "Hassanovi ratovi", 19. oktobra

      - Otvaranje 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Tuzli - Narodno pozorište Tuzla ugostit će od 19. do 22. oktobra 2024. godine 26. Međunarodni festival dokumentarnog filma, koji 19.10. u...

    • "Puna Linija: Promocija nove knjige Nenada Pejića u Tuzli"

      - 28. oktobra 2024. godine - 19,oo sati - Atelje Ismeta Mujezinovića u Tuzli - Izdavačka kuća "Lijepa riječ" s ponosom vas poziva na promociju nove knjige "Puna Linija" autora Nenada Pejića, koja će se...

    • Danas počinje "Vezeni most"

      Danas počinje   - Od 16. do 19. oktobra 21. Međunarodni dječiji festival "Vezeni most" - Od 16. do 19. oktobra ove godine Tuzla će, uz još četiri grada u TK, biti domaćin 21. Međunarodnog dječijeg festivala˝Vezeni...

    • Večeras "Tango" u NP Tuzla

      Večeras - Autor Slawomir Mrožek - Večeras, u utorak, 15. oktobra u 19:30 sati na repertoaru Narodnog pozorišta Tuzla publika će moći pogledati prvu reprizu predstave „Tango“, autora Slawomira Mrožeka i u...

    << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

Rudnik soli logo2

 grin

  balic dec 2022

NB slozibudzet2

 mamamia

SOSfudbaleri baner

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner