Danas 105. Šantićeve večeri poezije

 

- Uoči izložbe, u 17.30 sati na pravoslavnom groblju Bjelušine bit će održan pomen na grobu Alekse Šantića i polaganje cvijeća -

santiceve veceri

Tradicionalne 105. Šantićeve večeri poezije u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva ”Prosvjeta” Gradski odbor Mostar i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva ”Gusle” održat će se od 9. do 15. septembra.

Kako su organizatori najavili, svečano otvaranje bit će održano u ponedjeljak, 9. septembra u 19 sati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače izložbom ”Aleksa Šantić i mostarski književni krug”, autora akademika Ranka Popovića.

Izložbu organiziraju SPKD ”Prosvjeta” − Gradski odbor Mostar i Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske. U umjetničkom dijelu nastupit će ”Mostarske kiše” i glumac Nebojša Kundačina.

Uoči izložbe, u 17.30 sati na pravoslavnom groblju Bjelušine bit će održan pomen na grobu Alekse Šantića i polaganje cvijeća.

Manifestacija se nastavlja u utorak, 10. rujna, u 18 sati u Manastiru Žitomislić gdje će biti održan program pod nazivom ”ŠANTIĆEVA TRAJANJA”. U okviru programa bit će održana promocija Sabranih djela Alekse Šantića u izdanju SPKD ”Prosvjeta” − Gradski odbor Mostar, koje je priredio prof. dr Duško Pevulja.

U drugom dijelu programa održat će se znanstveni skup ”Aleksa Šantić − 100 godina nakon smrti” na kojem će sudjelovati prof. dr. Ranko Popović, profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, zatim prof. dr. Duško Pevulja, profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, prof. dr. Vladan Bartula, dekan Filozofskog fakulteta Pale, dr. Vladimir Pištalo, upravnik Narodne biblioteke Srbije, dr. Duško Babić, upravnik Srpske književne zadruge te Zlatko Serdarević, novinar i publicista.

Moderatori su Danilo Pavlović, iguman manastira Žitomislić i Sanja Bjelica Šagovnović, predsjednica SPKD ”Prosvjeta” – Glavni odbor Mostar, a u umjetničkom dijelu programa nastupit će glumac Nebojša Kundačina.

U srijedu, 11. septembra, u 19 sati u Vladičanskom dvoru u Mostaru bit će održana svečanost dodjele književne Nagrade ”Aleksa Šantić” i pjesničko večer dobitnika Zdravka Miovčića. U glazbenom dijelu nastupit će violinistkinja Ana Pešut.

Program se nastavlja u petak, 13. septembra u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar kada stiže omiljeni pjesnik Mostara Pero Zubac koji će zajedno s Milošem Zupcem i bendom održati pjesničko-glazbeno večer pod nazivom ”Živa reč”.

U subotu, 14. septembra, u 19 sati u Vladičanskom dvoru bit će održana poetska predstava satkana od Šantićevih stihova, pjesničkih slika i emocija pod nazivom ”Gorki plamen”, DIS teatra Banjaluka, autorski projekt Novice Bogdanovića.

Manifestacija se završava u Nevesinju gdje će, tradicionalno, biti održan program pod nazivom ”Nevesinje – druga Šantićeva kuća”, a u okviru kojega će u 19 sati u Kulturnom centru ”Nebojša Glogovac” biti odigrana poetska predstava ”Gorki plamen”, DIS teatra Banjaluka.

Ulaz za sve programe je besplatan, a organizatori su pozvali sve građane da posjete manifestaciju.

Pokrovitelji manifestacije su Uprava za suradnju s dijasporom i Srbima u regiji, Ured ministra bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mjera u oblasti odnosa Republike Srbije sa dijasporom, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Mostar, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona i Ministarstvo kulture HNK.

  • Zanimljivosti Scena

    • "Slavuj pjeva djeci Tuzle", 19.9.

      Gradski dječiji hor “Slavuj” Tuzla u svoju novu pjevačku sezonu uvodi nas koncertom. U okviru manifestacije "Ljeto u Tuzli" u organizaciji Grada Tuzle, 19.9.2024., u Ateljeu Ismet Mujezinović s...

    • 19. INTERBIFEP u Tuzli, 18.9. - 25.11.

      19. INTERBIFEP u Tuzli, 18.9. - 25.11.  Svečano otvaranje 19. Internacionalnog bienalnog festivala portreta (INTERBIFEP-a) Tuzla će biti organizovano u srijedu, 18. septembra 2024.godine u 20,oo sati u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla...

    • Danas 105. Šantićeve večeri poezije

      Danas 105. Šantićeve večeri poezije  - Uoči izložbe, u 17.30 sati na pravoslavnom groblju Bjelušine bit će održan pomen na grobu Alekse Šantića i polaganje cvijeća - Tradicionalne 105. Šantićeve večeri poezije u organizaciji Srpskog...

    • Međunarodni dan pismenosti 8.9.

      Međunarodni dan pismenosti 8.9.- Druženje i promocija dva književna djela - JU Muzej istočne Bosne će obilježiti Međunarodni dan pismenosti 8. septembra u saradnji sa Saborom Bosanaca i Bosanki koji realizuju manifestaciju "Dani...

    • Pozorište bez granica od 2-7. septembra 2024.

      Pozorište bez granica od 2-7. septembra 2024.- Večeras komedija "Ne igraj na Engleze" - U organizaciji Draft Teatra u Tuzli će se održati Međunarodni festival pozorišta sa područja Blkana „Pozorište bez granica 2024.“ od 2. do 7. Tuzla će...

    • U centru Tuzle u subotu sajam craft piva "CrafTZ Beer Fest"

      U centru Tuzle u subotu sajam craft piva   U subotu 31.8.2024., u Zlatarskoj ulici, kao dio 9. Džumbus festivala, a u organizaciji Udruženja „Tuzla Live“, održat će se popularni tuzlanski sajam craft piva "CrafTZ Beer Fest". Već osmu godinu...

    << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

Rudnik soli logo2

 grin

  balic dec 2022

NB plati baner

 mamamia

SOSfudbaleri baner

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner