S radom počelo Odjeljenje za radno osposobljavanje


- Vlada podržala osnivanje Odjeljenja za radno osposobljavanje u Zavodu za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju u Tuzli -

Zavod

U Zavodu za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla jučer je s radom počelo Odjeljenje za radno osposobljavanje. Značajan je ovo iskorak za učenike ovog Zavoda, a rezultat je zajedničkog rada Vlade TK, Vijeća roditelja i menadžmenta Zavoda.
Početak rada Odjeljenja svečano je obilježen. Radost zbog ovog događaja s učenicima, njihovim roditeljima i zaposlenicima Zavoda podijelile su i delegacije Vlade Tuzlanskog kantona koju je predvodio premijer Kadrija Hodžić i Ureda OSCE-a u Tuzli, koja godinama pruža podršku u rješavanju problema s kojima se suočava ova osjetljiva kategorija našeg društva. Dva su zanimanja za koja se mogu školovati učenici Zavoda za odgoj obrazovanje osoba sa smetnjama i psihičkom i tjelesnom razvoju u Tuzli. To su pomoćni krojači i pomoćni kuhari. Nažalost, kada završe srednju školu teško pronalaze posao, pa se već godinama javlja potreba da i nakon diplomiranja dobiju dodatnu podršku. Upravo to je svrha Odjeljenja za radno osposobljavanje.
“To znači roditeljima i djeci da će djeca sutra nastaviti poslije završetka srednje škole da će i dalje biti uključena u društvenu zajednicu, da će moći doprinositi, osjećat će se potrebnim za društvenu zajednicu i da će kroz ovo Odjeljenje moći da se osposobljavaju za tržište rada” kaže Omer Grebović član Vijeća roditelja Zavoda, zahvaljujući se Kantonalnoj vladi što je konačno omogućila realizaciju ovog projekta.
“Duboko vjerujem u činjenicu da je svako društvo korisno onoliko koliko pomaže najslabijoj populaciji našeg društva. Ja danas ovdje ne vidim slabost. Vidim zaista volju, jednu snagu i energiju za daljim napretkom i zaista je čast biti dio Vlade koja je omogućila svim tim polaznicima da nastave svoje školovanje, svoje aktivnosti i boravak u ovoj instituciji. Ovo samo pokazuje koliko dijalog između roditelja, menadžmenta škole i vlade može donijeti dobro. Evo uspjeli smo ovaj projekat da realizujemo. Vjerujem da ćemo u budućnosti da realizujemo mnoge druge projekte. Vlada je obezbijedila finansijska sredstva koja su bila potrebna za realizaciju ovog projekta dok je menadžment škole obezbijedio kadrove i prostor” kaže ministar za obrazovanje i nauku u Vladi TK Elvis Baraković.
“Vlada TK će i u narednom periodu preko resornog ministarstva pružati podršku u bilo kojem smislu, i u materijalnom i socijalnom smislu, a posebno, evo sada smo razgovarali u smislu uljučivanja u normalne tokove života ovih mladih osoba, koje izlaze iz ovih ustanova” obećao je ovom prilikom ministar za rad i socijalnu politiku u Vladi TK Esad Džidić.
“Ono zasad što je planirano sa našim učenicima je pružiti im podršku pri jačanju njihovih vještina kada su u pitanju zanimanja koja su oni završili, a to je pomoćni kuhar i pomoćni krojač. Isto tako želimo da povežemo Odjeljenja za radno osposobljavanje sa Odjeljenjem za dokumentaciju i edukativnu inovaciju koja se nalazi pri Zavodu za odgoj i obrazovanje te da pružamo štamparske usluge, s obzirom da mi imamo u svojim zakonskim okvirima i da pružamo podršku inkluzivnom obrazovanju”, ističe Selma Hodžić vršiteljica dužnosti direktorice Zavoda za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla.
“Naravno i mi iz OSCE-a smo jako ponosni zato što smo bili bar dio tog projekta i što smo na mali način uspjeli da pomognemo da ostvare ovaj cilj. Nadam se da će ovo biti samo jedan korak u osnaživanju i pomoći tim osobama i da ćemo na kraju doći na neki nivo da te osobe imaju jednaka prava, jednake prilike, jednake mogućnosti kao i svi ostali” ističe Samir Arnaut službenik za ljudska prava u Uredu OSCE-a u Tuzli.
Odjeljenje za radno osposobljavanje će moći pohađati osobe koje završe srednju školu u okviru Zavoda, do navršene 21 godine života, a trenutno je formirana jedna grupa polaznika.

Odjeljenje za informisanje
2.11.2021. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma