Tradicija kulture

Na kulturnu tradiciju Tuzle i okoline uticali su brojni knjževnici, slikari, muzičari, pozorišni djelatnici, istoričari. Od književnika posebno se izdvajaju, jedan od najvećih pisaca Balkana, Meša Selimović, Derviš Sušić, Muhamed Hevai Uskufi, Stjepan Matijević i Matija Divković.

Ismet Mujezinović, najveći bosanskohercegovački slikar 20. stoljeća, rođen je i gotovo cijeli radni i životni vijek proveo je u Tuzli. Iz Tuzle potiču i prvi školovani bosanskohercegovački slikari Đorđe Mihajlović i Adela Ber, te James Haim Pinto, jedan od vodećih američko-meksičkih muralista i Kristijan Kreković, slavni peruanski slikar. Tokom prošlog stoljeća u likovni život se uključuju Đorđe Mihajlović, Franjo Leder i Dragiša Trifković, te Mensur Dervišević, kojeg historičari umjetnosti ističu kao jednu od najznačajnih pojava likovnog života Tuzle.

Međunarodna galerija portreta u Tuzli raspolaže djelima svih ovih umjetnika, a u okviru Galerije djeluje i Međunarodni atelje «Ismet Mujezinović». Svoje djelovanje ova Galerija upotpunjuje organizacijom Međunarodnog bijenalnog festivala portreta-crteža i grafike  «Interbifep».
Jedan od najznačajnih kulturnih događaja u regionu su Međunarodni književni susreti «Cum grano salis», u organizaciji Općine Tuzla, na kojima se, dodjeljuje književna nagrada «Meša Selimović», za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini na govornom prostoru BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Za vrijeme trajanja Književnih susreta u Tuzli se okupljaju jedna od najpoznatijih književnih imena bivše SFRJ. Prema mišljenju mnogih kritičara, nagrada „Meša Selimović“ jedno je od najvažnijih priznanja u književnom svijetu jugoistočne Evrope.


Otvoren je i Muzej „Dom književnosti“ sa stalnim izložbama posvećenim životu i djelu Meše Selimovića i Derviša Sušića.


Posebno treba istaći Narodnu i univerzitetsku biblioteku «Derviš Sušić» koja posjeduje raznovrstan i vrijedan fond od 200.000 bibliotečkih jedinica.


Današnje Narodno pozorište Tuzla je najstariji teatar u Bosni i Hercegovini, a kulturnu  scenu grada upotpunjuju Teatar Kabare, alternativni Draft teatar, Bosanski kulturni centar, Dom mladih, Kuća Plamena mira, Francuski kulturni centar, osnovna i srednja muzička škola, brojna amaterska kulturno-umjetnička društva i udruženja, te niz drugih kulturnih i naučnih institucija među kojima posebno mjesto zauzima i Historijski arhiv Tuzlanskog kantona.

Muzej istočne Bosne posjeduje arheološku, etnološku, historijsku, biološku, numizmatičku i umjetničku zbirku, koje čuvaju tragove kontinuiteta od gotovo 7000 godina života u tuzlanskom kraju. O tome svjedoče Geološki muzej,  Arheološki park-neolitsko sojeničko naselje i Muzej solarstva, koji postoji u okviru Fabrike soli i koji baštini foto-dokumentacionu građu i predmete  koji svjedoče o istorijatu solarstva u Tuzli.
U zadnjoj sedmici jula održava se Međunarodni festival savremene umjetnosti mladih „Kaleidoskop“ koji obogaćuje kulturni život mladih Tuzle. Pored izložbi, radionica plesa, art marketa,predstava mladi tokom tri dana trajanja Festivala uživaju u muzičkim koncertima na otvorenom.

centralno okt 2022 

solana1

adriatic

izazovb

Banner Lukavac 180x112

cydonia2

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

lovic juli 2022

balic dec 2022

golden jan 2021 2

grin

mamamia

 emma

novan banka dec 2022

 piemonte1

fhz