Tradicija kulture

Na kulturnu tradiciju Tuzle i okoline uticali su brojni knjževnici, slikari, muzičari, pozorišni djelatnici, istoričari. Od književnika posebno se izdvajaju, jedan od najvećih pisaca Balkana, Meša Selimović, Derviš Sušić, Muhamed Hevai Uskufi, Stjepan Matijević i Matija Divković.

Ismet Mujezinović, najveći bosanskohercegovački slikar 20. stoljeća, rođen je i gotovo cijeli radni i životni vijek proveo je u Tuzli. Iz Tuzle potiču i prvi školovani bosanskohercegovački slikari Đorđe Mihajlović i Adela Ber, te James Haim Pinto, jedan od vodećih američko-meksičkih muralista i Kristijan Kreković, slavni peruanski slikar. Tokom prošlog stoljeća u likovni život se uključuju Đorđe Mihajlović, Franjo Leder i Dragiša Trifković, te Mensur Dervišević, kojeg historičari umjetnosti ističu kao jednu od najznačajnih pojava likovnog života Tuzle.

Međunarodna galerija portreta u Tuzli raspolaže djelima svih ovih umjetnika, a u okviru Galerije djeluje i Međunarodni atelje «Ismet Mujezinović». Svoje djelovanje ova Galerija upotpunjuje organizacijom Međunarodnog bijenalnog festivala portreta-crteža i grafike  «Interbifep».
Jedan od najznačajnih kulturnih događaja u regionu su Međunarodni književni susreti «Cum grano salis», u organizaciji Općine Tuzla, na kojima se, dodjeljuje književna nagrada «Meša Selimović», za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini na govornom prostoru BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Za vrijeme trajanja Književnih susreta u Tuzli se okupljaju jedna od najpoznatijih književnih imena bivše SFRJ. Prema mišljenju mnogih kritičara, nagrada „Meša Selimović“ jedno je od najvažnijih priznanja u književnom svijetu jugoistočne Evrope.


Otvoren je i Muzej „Dom književnosti“ sa stalnim izložbama posvećenim životu i djelu Meše Selimovića i Derviša Sušića.


Posebno treba istaći Narodnu i univerzitetsku biblioteku «Derviš Sušić» koja posjeduje raznovrstan i vrijedan fond od 200.000 bibliotečkih jedinica.


Današnje Narodno pozorište Tuzla je najstariji teatar u Bosni i Hercegovini, a kulturnu  scenu grada upotpunjuju Teatar Kabare, alternativni Draft teatar, Bosanski kulturni centar, Dom mladih, Kuća Plamena mira, Francuski kulturni centar, osnovna i srednja muzička škola, brojna amaterska kulturno-umjetnička društva i udruženja, te niz drugih kulturnih i naučnih institucija među kojima posebno mjesto zauzima i Historijski arhiv Tuzlanskog kantona.

Muzej istočne Bosne posjeduje arheološku, etnološku, historijsku, biološku, numizmatičku i umjetničku zbirku, koje čuvaju tragove kontinuiteta od gotovo 7000 godina života u tuzlanskom kraju. O tome svjedoče Geološki muzej,  Arheološki park-neolitsko sojeničko naselje i Muzej solarstva, koji postoji u okviru Fabrike soli i koji baštini foto-dokumentacionu građu i predmete  koji svjedoče o istorijatu solarstva u Tuzli.
U zadnjoj sedmici jula održava se Međunarodni festival savremene umjetnosti mladih „Kaleidoskop“ koji obogaćuje kulturni život mladih Tuzle. Pored izložbi, radionica plesa, art marketa,predstava mladi tokom tri dana trajanja Festivala uživaju u muzičkim koncertima na otvorenom.

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBplatibrzo mali

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma