Bijedić: U koaliciju bih najradije s građanskim ili lijevo orijentiranim strankama


- REAKCIJE Nosilac liste SDP-a za Skupštinu TK za Avaz.ba - Samo je na nama da izaberemo s kim ćemo formirati vlast -

enko


Na osnovu nepotpunih i preliminarnih rezultata Centralne izborne komisije (CIK) BiH, relativni pobjednik izbora u Tuzlanskom kantonu je SDP BiH.
To, međutim, ne priječi režimske medije da u SDA traže odgovor na pitanje s kim će ta stranka u koaliciju u najmnogoljudnijem kantonu. I naravno, Bego Gutić, prvi esdeaovac u TK, za režimske medije kaže kako bi najbolja koalicija bila između vodećih stranaka SDA i SDP-a. Baš kao da se ne radi o dvjema po svemu dijametralno suprotnim i nadasve suprotstavljenim političkim partijama.
Enver Bijedić, predsjednik KO SDP-a, u izjavi za Avaz.ba još jednom  naglašava da tu stranku matematičke koalicije, pa i moguća sa SDA, ne zanimaju.
- Ni u kojem slučaju SDP TK neće praviti matematičku, nego programsku koaliciju - istakao je naš sagovornik.
Naglašava da, ukoliko set zakona koje je SDP promovirao u predizbornoj kampanji bude primamljiv nekoj od političkih opcija i ko bude spreman to potpisati sa SDP-om, može biti razmatran kao koalicioni partner.
Na pitanje znači li to da i SDA u konačnici može biti takav partner, Bijedić baš i nije kategoričan kao njegove stranačke kolege posljednjih dana.
- Mi u Tuzlanskom kantonu možemo formirati koaliciju s tri opcije. Samo je na nama u SDP-u da izaberemo s kim ćemo formirati vlast.
Ako bude trebalo, on tvrdi, da će SDP organizirati unutarstranački referendum u Tuzlanskom kantonu, na kojem bi se članstvo izjasnilo hoće li će ulaziti u vlast i s kim ćemo u koaliciji.
- Ipak, najradije bih da naši koalicioni partneri budu više građanske, odnosno lijevo orijentirane stranke - zaključuje Enver Bijedić.
16.10.2018. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma