Održana 107. redovna sjednica Vlade TK

 

  • Izmjene i dopune Zakona o pravobranilaštvu

Vlada je utvrdila Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravobranilaštvuTuzlanskog kantona. Naime, Kantonalno pravobranilaštvo je Ministarstvu pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona uputilo inicijativu za izmjene i dopune ovog Zakona, a s ciljem otklanjanja neostataka uočenih u primjeni ovog zakona, posebno u odnosu na općinskapravobranilaštva. Naime, postojeći tekst Zakona o pravobranilaštvu sadrži rješenja koja utiču ili bi mogla uticati na samostalnost u radu pravobranilaštva. Izmjenama i dopunama Zakona o pravobranilaštvu predviđaju se kvalitetnija rješenja za pojedine situacije, a takođe je uočeno da su pojedine odredbe postojećeg teksta Zakona o pravobranilaštvu u koliziji sa drugim odredbama, te je ujedno potrebno otkloniti i te nedostatke.

Bego107B

  • Proces povratka nije završen

Vlada je usvojila Informaciju o efektima ulaganja u povratak iz Budžeta Tuzlanskog kantona na području Republike Srpske i Tuzlanskog kantona za 2017. godinu. Prema podacima iz Informacije, u 2017. godini15 osoba se vratilo u prijeratno mjesto prebivalištana području Tuzlanskog kantona. Istovremeno se na područje opština entiteta Republika Srpska vratila 161 osoba, što je za 56% više u odnosu na broj povrataka iz prethodne godine (71 osoba). Na osnovu neposrednog kontakta sa raseljenim licima koja izražavaju želju za povratkom, broja podnesenih prijava za dobrovoljni povratak, kao i prijava na javne oglase, može se konstatovati da proces povratka nije završen. U tom pogledu Ministarstvo je u protekloj godini realiziralo nekoliko programa podrške izbjeglim i raseljenim osobama, te povratku i povratnicima, za što su ukupno izdvojene 624.602 KM. Za projekte održivog povratka izdvojeno je ukupno 182.000,00KM, od čega 85.800,00 za povratak na područje TK, a 96.200,00 KM za povratak u entitet RS. Za obavezno zdravstveno osiguranje socijalno ugroženih raseljenih lica izdvojeno je 236.234,75 KM, za subvenciju električne energije za raseljene osobe 91.444,31 KM, dok je za nabavku ogrjeva-uglja za socijalno ugrožene raseljene osobe izdvojeno 62.310,55 KM. Za pomoć drugim nivoima vlasti izdvojene su ukupno 42.700,00 KM od čega 23.700,00 za općine na području našeg kantona a 19.000,00 za općine u RS-u, dok je za dženaze i sahrane prognanih i raseljenih osoba izdvojeno 9.913,00 KM. Kao rezultat kontinuirane kontrole utroška sredstava Ministarstvo je zaključilo da u 2016. i 2017. godini nije bilo korisnika koji su nenamjenski utrošili dodijeljena sredstava.

  • Stipendiranje deficitarnih zanimanja

U cilju u cilju afirmacije stipendiranja djece koja pohađaju obrazovanje za deficitarna zanimanja Vlada je donijela i Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju uslova, kriterija i postupka dodjele stipendija braniocima i članovima njihovih porodica. Naime, s ciljem omogućavanja dobivanja stipendija i djeci sa manjim prosjekom ocjena, a koja se školuju za deficitarna zanimanja, Vlada se opredijelila da promijeni ograničavajući faktor i da time dopunsko pravo iz oblasti boračke zaštite omogućimo i ovoj djeci. Izmjenama i dopunama prethodne odluke pristupilo se u saradnji sa Pedagoškim zavodom Tuzlanskog kantona, odakle je pribavljen spisak deficitarnih zanimanja. Odluka je urađen u skladu sa opredjeljenjima Vlade Tuzlanskog kantona u oblasti zaštite pripadnika boračke populacije, uz prilagođavanje realnim materijalnim mogućnostima, rukovodeći se pri tome načelima pravičnosti i racionalnosti kojima se osigurava socijalno-ekonomska zaštita branitelja i članova njihovih porodica.

Ostale odluke

  • Vlada je donijela i Odluku o utvrđivanju učešća Ministarstva za boračka pitanja u nabavci ortotsko-protetskih pomagala, drugih pomagala, endoproteza, stomatološko-protetskih i ortodonskih pomagala i sanitarnih sprava za ratne vojne invalide Tuzlanskog kantona. Ova odluka urađena je shodno Odluci Skupštine Tuzlanskog kantona, kojom je proširen asortiman pomagala za potrebe ratnih vojnih invalida. Budžetom Tuzlanskog kantona za 2018. godinu, planirana su finansijska sredstva za navedena dopunska prava, a ista će biti raspoređena u skladu sa Programom o korištenja sredstava za realizaciju dopunskih prava i ostalih izdvajanja sa kriterijima za raspodjelu korisnicima boračko - invalidske zaštite u 2018. godini.
  • Vlada je utvrdila kriterije za sufinansiranje troškova prijevoza učenika osnovnih škola za period februar - juni školske 2017/18. godine. Shodno ovoj odluci odobreno je sufinansiranje troškova linijskog i vanlinijskog prijevoza učenika osnovnih škola Tuzlanskog kantona u iznosu od 50% mjesečne karte u linijskom prijevozu, odnosno 50% iznosa utvrđenog pismenim ugovorom između prijevoznika i korisnika usluga prijevoza u vanlinijskom prijevozu. Pravo na ovu subvenciju imaju učenici koji stanuju na udaljenosti većoj od četiri kilometra od najbliže škole, a nisu obuhvaćeni subvencijama po drugim propisima i općim aktima. Također obuhvaćeni su i učenici sa prebiva1istem na području Tuzlanskog kantona na udaljenosti većoj od četiri kilometra od najbliže škole, koju pohađaju, kao najbližu, osnovnu školu na području drugog kantona.
  • Vlada Tuzlanskog kantona donijela je odluku kojom se rad policijskog komesara Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, Fadila Šljivića, za 2017. godinu, ocjenjuje ocjenom odličan (5). Odluka je donesena na osnovu prijedloga Ministra unutrašnjih poslova TK i Nezavisnog odbora Skupštine TK.
  • Vlada je usvojila i Informaciju o ostvarenim rezultatima deminiranja i uništavanja neeksplodiranih ubojitih sredstava na području Tuzlanskog kantona u 2017. godini, te Plan deminiranja na području Tuzlanskog kantona za 2018. godinu.
  • Vlada je, u postupku po samoinicijativnoj ponudi privrednog društva „Luxuria“, pristupila dodjeli koncesije za zahvatanje vode iz vlastitog izvora vodosnabdijevanja - bunara za tehnološke potrebe poslovnog objekta koji se nalazi u naselju Bistarac. Kao koncesor određeno je Ministarstvo poljoprivrede, sumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona.
  • Vlada je donijela i odluke o visini osnovice za obračun plaća za decembar 2017. godine i naknadi za ishranu zaposlenih u oblastima obrazovanja, policije, pravosuđa i uprave u Tuzlanskom kantonu. Osnovica iznosi 380,25 KM, a naknada za ishranu 8 KM po izrađenom danu.
  • Vlada je prihvatila Mišljenje Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak na Prednacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, kao i Mišljenje na tekst nacrta Sporazuma i nacrta Administrativnog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Švicarske Konfederacije o socijalnoj sigurnosti, te ih proslijedila nadležnom federalnom ministarstvu na dalje postupanje.
  • Vlada je donijela odluku kojom se odobrava prekoračenje na transakcijskom računu budžeta Tuzlanskog kantona u iznosu do 4.000.000,00 KM i dala saglasnost Ministarstvu finansija za zaključivanje ugovora o dozvoljenom prekoračenju. Prekoračenje bi se koristilo u cilju eventualne realizacije obaveza koje proizlaze iz prava radnog odnosa zaposlenih u budžetskim organizacijama Tuzlanskog kantona.
  • Vlada TK donijela je Zaključak kojim traži od Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Sindikataministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona da, u što kraćem roku, usaglase tekstKolektivnog ugovora za policijske službenike Tuzlanskog kantona i isti dostave VladiKantona na razmatranje i usvajanje.Nakon potpisivanja Kolektivnog ugovora za policijske službenike Tuzlanskog kantonaići će se u proceduru usaglašavanja Uredbe o plaćama i naknadama plaća policijskih službenika sa odredbama Kolektivnog ugovora.
  • Vlada je donijela Odluku o raspisivanju i utvrđivanju teksta Javnog konkursa za izbor i imenovanje direktora Kantonalne direkcije robnih rezervi u sastavu Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona. Također, Vlada je ovlastila ministra trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona da u ime Vlade Tuzlanskog kantona odlučuje o pravima i dužnostima iz radnog odnosa direktora Kantonalne direkcije robnih rezervi u sastavu Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja.
  • Vlada je dala saglasnost Ministarstvu finansija za prijem dva namještenika u radni odnos na neodređeno vrijeme.
  • U okviru kadrovskih pitanja Vlada je donijela Odluku o davanju saglasnostina Odluku Privremenog Upravnog odbora Javne ustanove Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona oimenovanju Senada Hamzića dr. vet. med. za direktora Javne ustanove Veterinarski zavodTuzlanskog kantona, na period od četiri godine.
  • Vlada je donijela Rješenje o privremenom imenovanju Upravnog odbora Javne ustanove Veterinarskizavod Tuzlanskog kantonanaperiod najduže do 90 dana, u sastavu: Dario Memić, predsjednik i članovi Izudin Jahić i Amela Jamaković.
  • Vlada je donijela Odluku o davanju prethodne saglasnostiUpravnom odboru JU Narodno pozorište Tuzla da seMirza Ćatibušić, dipl. glumac, imenuje za direktora JU Narodno pozorište Tuzla, na period odčetiri godine.
  • Vlada je donijela Odluku o davanju prethodne saglasnostiUpravnom odboru JU Narodna i univerzitetskabiblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla da se Mirna Trifković, profesor engleskog jezika iknjiževnosti, imenuje za direktora JU Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“Tuzla, na period od četiri godine.
  • Vlada je također donijela niz rješenja o razrješenju kao i privremenom imenovanju školskih odbora osnovnih škola sa područja TK.

17.1.2018. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma