Održana 66. redovna sjednica Vlade TK

 

  • Subvencija doprinosa privatnim preduzećima za zapošljavanje povratnika u RS-u

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o davanju saglasnosti na Odluku Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratako izboru korisnika donacija grant sredstava sa budžetske pozicije “Podrška povratku prognanih lica” za subvenciju doprinosa privatnim preduzećima i poduzetnicima za zapošljavanje povratnika u RS-u. Dodijeljeno je 5 donacija za 5 privrednih subjekata čime je obuhvaćeno zapošljavanje 7povratnika za koje su izdvojena finansijska sredstva u iznosu od 50.400 KM.Obaveza podnosioca prijave je da povratnika/povratnike zaposli najmanje na period od 12 do 24mjeseca. Sredstva za zapošljavanje jednog povratnika iznose do 7.200,00 KM. Po Javnom oglasu za podnošenje prijava za odabir korisnika grant sredstava, sa pozicije „Podrška povratku prognanih lica“ za subvencija doprinosa privatnimpreduzećima i poduzetnicima izabrani susljedeći korisnici:UR "BURUN" s.p. DivičZvornik i TR "SANI" NadilAvdićs.p. Klisa Zvornikkoji će zaposliti po dva povratnika te "AGROKAMEX" d.o.o. Zvornik, OPZ "AGROFOOD" sa p.o. Bratunac, ZU "EMMAUS" Srebrenica po jednog povratnika.

Vlada66TK1

 

  • Poboljšanje usluga za građane

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Zaključak kojim usvaja Informaciju Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona. Vlada je zadužila ministarstva, samostalne uprave i samostalne upravne organizacije Tuzlanskog kantona, da uroku od 15 dana od dana prijema ovog zaključka, podnesu zahtjev za stalni pristup podacima(web servisu) Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne iHercegovine (IDDEEA).Iako je Ministarstvo unutrašnjih poslova TK, uvidjevši problem koji će nastati zbog  desetogodišnjeg periodazamjene ličnih dokumenata, na vrijeme poduzelo određene korake i već 10. maja uvelo dvije smjene za izdavanje dokumenata, svakodnevno su prisutne gužve na lokacijama za izdavanje ličnih dokumenata.Stalnim pristupom podacima(web servisu) IDDEEAgrađani neće imati potrebu da fizički dolaze na lokacije za izdavanje ličnih dokumenata čime će biti smanjene gužve.


Ostale odluke

  • Vlada TK je dala saglasnosti na pravilnike o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice i Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona.
  • Vlada je donijela Odluku o davanju saglasnosti na Pravilnik o izmjeni i dopuni Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona.
  • Vlada TK dala je prethodnusaglasnost na Odluku Senata Univerziteta u Travniku o određivanju brojastudenata za upis u akademsku 2024/2025. godinu na području Tuzlanskog kantona.
  • Vlada je dala saglasnost na tekst Ugovora o sufinansiranju rada Roditeljske kuće u Tuzli, koji će sezaključiti između Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona i Udruženja “Srce za djecuoboljelu od raka” Sarajevo.Sredstva za sufinansiranje rada Roditeljske kuće u Tuzli u periodu 01.01.2024.-31.12.2024.godine u ukupnom iznosu od 50.000 KM čine sredstva Budžeta Tuzlanskog kantona za 2024. godinu. Odobrenim UG Srce za djecu, će finansirati troškoveosnovnih životnih namirnica i higijenskih potrepština za korisnike Roditeljske kuće, režijsketroškove, troškove usluga održavanja higijene, troškove dodatnih patohistoloških analiza,nedostajućih lijekova i suplemenata, troškove prijevoza djece, troškove bruto plate za 3 mjesecaza koordinatora Roditeljske kuće i bruto plate za psihologa, za dva mjeseca.
  • Vlada je donijela Odluku o odobravanju sredstava sa potrošačke jedinice „Kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstva“.
  • Vlada TK imenovala je predsjednika i članova Disciplinske komisije za kantonalne organe državne službe na period od jedne godine.
  • Vlada je donijela Odluku o sufinansiranju tekućih troškova poslovanja JU Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona.
  • Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Zaključak kojim prihvata Informaciju u vezi isplate dividende iz akumulirane dobiti iz ranijih godina na Rudniku soli „Tuzla“ d.d. Tuzla, koju je dostavilo Ministarstvo privrede.Vlada Tuzlanskog kantona neprihvata prijedlog dioničara za isplatu dividende u iznosu od 3.063.330 KM (što iznosi2,00 KM po dionici), iz akumulirane dobiti ranijih godina.
  • Vlada je donijela Odluku o utvrđivanju kriterija, uslova i postupka za raspodjelu sredstava sa potrošačke jedinice “Mediji”. Raspodjela sredstava sa potrošačke jedinice vršit će se u skladu sa Budžetom Tuzlanskog kantona za 2024. godinu i Zakonom o izvršenju Budžeta Tuzlanskog kantona za 2024. godinu u ukupnom iznosu od 250.000 KM za medije u privatnom sektoru (privatna preduzeća i poduzetnici) i zaneprofitne organizacije koje u okviru svoje djelatnosti obavljaju i poslove javnog informisanja.Jedan predlagač može kandidovati najviše dva programska projekta.Sredstva se mogu raspoređivati na programske projekte u maksimalnom iznosu od15.000 KM po projektu.Sredstva za medije dodjeljuju se na osnovu javnog poziva za predlaganje programskih projekata.
  • Vlada TK imenovala je Komisiju za provođenje postupka po  javnom poziv za raspodjelu sredstava sa potrošačke jedinice  „Mediji“ za 2024. godinu.
  • Vlada TK donijela je Odluku kojom se odobrava iznos od 2 miliona KM Javnoj ustanovi Direkcija regionalnih cesta Tuzlanskog kantona za sanaciju (rehabilitaciju) lokalnih i nerazvrstanih cesta.  
  • Vlada Tuzlanskog kantona također je donijela Odluku kojom daje suglasnost na tekstu Ugovora o međusobnim pravima, obavezama i odgovornosti a u vezi sa realizacijom finansijskih sredstava odobrenih Odlukom o odobravanju novčanih sredstava za sanaciju (rehabilitaciju) lokalnih i nerazvrstanih cesta na području TK koji će zaključiti Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK i JU Direkcija regionalnih cesta TK.
  • Vlada je donijela Odluku o davanju prethodne saglasnosti
  • Školskom odboru Javne ustanove Osnovna škola „Breške“ Breške, Tuzla za korištenje zemljišta (nogometno igralište) radi održavanja manifestacijeDani Velike Gospe u periodu od 14.08. do 15.08.2024.godine bez naknade po zahtjevu KUD„Župa“ Breške, Grad Tuzla.
  • Vlada TK donijela je Odluku o izmjeni Odluke o davanju saglasnosti. U
  • dijelu koji se odnosi na Prirodno-matematički fakultet riječi„Nastavnik u sva naučno-nastavna zvanja“ zamjenjuju se riječima „Saradnik u saradničko zvanje višiasistent“.
  • Vlada je donijela Odluku o dopuni Odluke o određivanju stalnih radnih tijela Vlade Tuzlanskog kantona, organauprave i upravnih organizacija za čiji će se rad isplaćivati novčana naknada.
  • Vlada je donijela Odluku kojom odobrava usmjeravanje transfera za posebne namjene u Budžet Tuzlanskog kantonaza 2024. godinu, na ime uplate rente za izdavanje građevinske dozvole za realizaciju projektanadogradnje drugog sprata na zgradi suda, za Općinski sud u Srebreniku u iznosu 20.000 KM, dodijeljenog od Grada Srebrenik.
  • Vlada TK je dala saglasnost Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za prijemdržavnih službenika u radni odnos na neodređeno vrijeme i to jednog stručnogsaradnika za poljoprivreduu Odjeljenje poljoprivrede i veterinarstva, Odsjek poljoprivrede iprehrambene industrije i stručnog savjetnika za veterinarstvo i slatkovodno ribarstvo u Odjeljenje poljoprivrede i veterinarstva, Odsjekveterinarstva i slatkovodnog ribarstva kao i jednog stručnog savjetnika za stočarstvo i animalne prerađevine - savjetodavac” uPoljoprivrednom zavodu, upravnoj organizaciji u sastavu Ministarstva poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede.
  • Također je data suglasnost Ministarstvu privrede za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme  jednog stručnogsaradnika za pravne poslove a Ministarstvu obrazovanja i nauke višeg referenta za polaganje vozačkih ispita „B“i „C“ kategorije u Odsjeku za polaganje vozačkih ispita Odjeljenja za saobraćajnu edukaciju.

23.7.2024. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

Rudnik soli logo2

 grin

  balic dec 2022

NBTizi

 mamamia

SOSfudbaleri baner

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner