Informacija sa 60. redovne sjednice Vlade TK

 

  • Usvojena Informacija o stanju sigurnosti na području TK

Vlada je danas, prihvatila informaciju o stanju sigurnosti na području Tuzlanskog kantona za 2023.godinu. Posmatrano u cjelini, uz nekoliko događaja koji su narušili subjektivni dojam i uznemirili građane Tuzlanskog kantona, stanja sigurnosti, na osnovu konkretnih pokazatelja može se okarakterisati zadovoljavajućim. Naime, prema pokazateljima u oblasti kriminaliteta i javnog reda i mira, s jedne strane došlo je do smanjenja broja ovih djela, a s druge strane postignut je visok stepen otkrivenosti počinilaca. Pojedinačni nasumični događaji, nažalost sa teškim posljedicama, te svirepim načinima izvršenja, narušili su dojam i kod građana opravdano izazvali uznemirenost.
Ipak posmatrajući podatke i pokazatelje stanja kriminaliteta u 2023. godini, može se konstatovati da je došlo do smanjenja evidentiranih krivičnih djela na području Tuzlanskog kantona u odnosu na isti period prošle godine za 184 krivičnih djela ili 5,0%. Posmatrano po strukturi, može se uočiti da je u 2023. godine u odnosu na prošlu godinu, došlo do smanjenja broja krivičnih djela protiv imovine za 89 krivičnih djela ili 4,7%, krivičnih djela protiv javnog reda i pravnog prometa za 43 krivična djela ili 19,2%, krivičnih djela protiv podmićivanja i krivičnih djela protiv službene i druge odgovorne funkcije za 39 krivičnih djela ili 26,0%, krivičnih djela protiv okoliša, poljoprivrede i prirodnih dobara za 30 krivičnih djela ili 35,7%, krivičnih djela protiv sigurnosti javnog prometa za 25 krivičnih djela ili 13,2%, krivičnih djela protiv zdravlja ljudi za 16 krivičnih djela ili 3,2%, i dr., dok je uočeno povećanje broja krivičnih djela protiv braka, porodice i mladeži za 84 krivična djela ili 58,7%, krivičnih djela protiv slobode i prava čovjeka i građanina za 23 krivična djela ili 23,2%, i dr..
Ako se posmatraju složeniji i teži oblici krivičnih djela, može se uočiti smanjenje broja krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlašćenja, neovlašćene proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga, ugrožavanje javnog prometa, šumska krađa, laka tjelesna ozljeda, ugrožavanje javnog prometa, i dr., dok je uočeno povećanje broja krivičnih djela nasilje u porodici, posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga, krivotvorenja službene isprave, ugrožavanje sigurnosti, i dr.
Procenat otkrivenosti krivičnih djela prijavljenih po nepoznatom učiniocu iznosi 44,3%, dok procenat ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela iznosi visokih 70,7%.
Realizujući planirane i vanredne zadatke iz djelokruga rada u 2023. godini, službenici policije evidentirali su ukupno 1.808 prekršaja što je za 81 prekršaja ili 4,3% manje nego u istom periodu prošle godine. U skladu sa Zakonom i počinjenim prekršajima sankcionisan je i manji broj učinilaca prekršaja za 62 ili za 2,6%.
Posmatrano po strukturi počinjenih prekršaja u 2023. godine, a u odnosu na isti period prošle godine, može se uočiti smanjenje broja prekršaja prosjačenja manje za 37 ili 37%, prekršaja tuče, zlostavljanja ili fizičkog napada manje za 27 ili 6,5% prekršaja po Odlukama gradskih/općinskih vijeća manje za 26 ili 42,6% i td.
S druge strane, tokom 2023. godine evidentirano je povećanje broja saobraćajnih nezgoda u odnosu na isti period prethodne godine. Evidentirano ih je više za 136 saobraćajnih nezgoda ili za 4,7%. Broj saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima veći je za 2 nezgode, a broj poginulih lica je na istom nivou, u odnosu na posmatrani period prethodne godine. Broj nezgoda sa povrijeđenim licima veći je za 68 nezgoda ili 6,3%. Broj lica sa teškim tjelesnim ozljedama veći je za 19 lica ili 10,6%, a broj lica sa lakim tjelesnim ozljedama veći je za 87 lica ili za 5,8%. Broj saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom veći je za 66 nezgoda ili za 3,6%. U 2023. godini ukupno je stradalo 185 pješaka što je u odnosu na 2022. godinu manje za 20 lica ili 10,8%.

Vlada60TK1

  • Prihvaćena Informacija o maloljetničkoj delikvenciji na području Tuzlanskog kantona za 2023. godinu

Vlada je danas prihvatila Informaciju o maloljetničkoj delikvenciji na području Tuzlanskog kantona za 2023. godinu. Ovaj dokument jedna je od mjera praćenja stanja na području Tuzlanskog kantona, a sačinjena je na osnovu dostavljenih informacija Ministarstva unutrašnjih poslova i Odgojnog centra, a dio informacije iz nadležnosti Ministarstva pravosuđa i uprave, sačinjen je na osnovu dostavljenih podataka od strane Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i nadležnih sudova na području Tuzlanskog kantona. U toku 2023.godine na području Tuzlanskog kantona evidentirano je 50 krivičnih djela počinjenih od strane maloljetnih osoba, što je za 56 krivičnih djela ili 52,8% manje u odnosu na isti period 2022.godine. Broj maloljetnih učinilaca koji su učestvovali u izvršenju ovih krivičnih djela je 69, što je za 53 učinioca ili 43,4% manje u odnosu na 2022.godinu. U ukupnoj strukturi prijavljenih učinilaca krivičnih djela, maloljetnika je 2,5%, a u ukupnom broju krivičnih djela u navedenom periodu kriminal maloljetnika prosječno učestvuje sa 1,4% što je u manje od prosjeka većine europskih zemalja (od 3% do 10%). Blaži oblici kršenja zakona od strane maloljetnika su prekršaji. Prekršaji maloljetnika se uglavnom odnose na Zakon o javnom redu i miru TK-a (tuča, vika, galama, drsko ponašanje, naročito drsko ponašanje). U 2023.godini evidentiran je 31 slučaj narušavanja javnog reda i mira, što je u odnosu na 2022.godinu povećanje za 8 prekršaja izvršenih od strane maloljetnika.
Kako bi preventivno utjecali na maloljetnike službenici Uprave policije MUP-a TK-a su u školskoj u 2023/24.godini zajedno sa službenicima koji su zaduženi za rad policije u zajednici i uz povremeno učešće osoblja JU Odgojni centar za maloljetnike Tuzla, održali su edukativna predavanja u 11 osnovnih i 6 srednjih škola na području TK, u kojima je održano 17 radionica na kojima je ukupno prisustvovalo 1.050 učenika i određen broj nastavnika i pedagoškog osoblja. Također, održana su i edukativna predavanja na temu međuvršnjačkog nasilja i maloljetničke delinkvencije, nedozvoljenog držanja oružja kao i štetnosti upotrebe opojnih droga učenicima triju osnovnih škola na području TK-a, kojima je ukupno prisustvovalo 670 učenika. U toku 2023. godine realizovana je i javna kampanja pod nazivom „Spriječimo maloljetničko prijestupništvo“.
Prema dostavljenim podacima Kantonalnog tužilaštva, utvrđeno je da je iz ranijih godina neriješeno 28 predmeta protiv maloljetnika, da je u 2023. godini zaprimljeno 70 predmeta a da je toko 2023. godine riješeno ukupno 75 predmeta. Od njih 75, protiv 33 maloljetnika u sukobu sa zakonom nadležnim sudovima u Tuzlanskom kantonu su u 27 predmeta upućeni prijedlozi za izricanje vanzavodskih mjera, a u 3 predmeta, za 4 maloljetnika su upućeni prijedlozi za izricanje zavodskih odgojnih mjera. Prema izvještajima nadležnih sudova na području Kantona vođeni su postupci i izrečene mjere protiv ukupno 39 maloljetnih osoba u 38 predmeta u 2023-oj godini, dok je u 2022. godini vođen postupak i izrečene mjere protiv 37 maloljetnih lica u 35 predmeta.

  • Za materijalno zbrinjavanje lica u stanju socijalne potrebe 537.000 KM

Vlada je danas dala saglasnost na Program raspodjele sredstava za materijalno zbrinjavanje lica u stanju socijalne potrebe za 2024. godinu. Ovim Programom utvrđuje se raspodjela sredstava iz budžeta Tuzlanskog kantona za 2024. godinu u ukupnom iznosu od 537.000,00 KM. Od ovog iznosa za projekte prevencije siromaštva i podrške materijalno neobezbijeđenim pojedincima i porodicama u vidu dodjele prehrambenih i higijenskih paketa i ogrjeva planirano je 65.000 KM, za podršku djeci i mladima sa višestrukim i najtežim oblicima invaliditeta kroz provođenje procesa habilitacije i rehabilitacije, usluga boravka i drugih vaninstitucionalnih usluga podrške i usluga ranog rasta i razvoja 150.000 KM, za osnaživanje osoba sa invaliditetom, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje i druge oblike podrške koji preveniraju institucionalni smještaj osoba sa invaliditetom 138.000 KM, za podršku pojedincima i porodicama, koja zbog posebnih okolnosti trebaju podršku (poremećeni porodični odnosi, problemi u vaspitanju djece i u odnosima roditelja i djece, problemi rizičnih ponašanja djece i omladine, nasilja u porodici i u drugim kriznim situacijama) putem savjetovanja, usluga sigurne kuće, specifičnih tretmana, razvoja hraniteljstva i drugih vaninstitucionalnih oblika zaštite koji jačaju instituciju porodice 90.000 KM, te za poboljšanje kvaliteta življenja starijih lica putem vaninstitucionalnih usluga, usluga pomoći i njege u kući i drugih oblika podrške 94.000 KM. Programom je predviđeno da se projektne aktivnosti isključivo mogu planirati i realizirati počevši od početka januara do kraja decembra tekuće godine, a organizacije i udruženja trebaju u obrascu projektnog prijedloga za odobravanje sredstava odrediti cilj na koji apliciraju sa svojim projektom.

Vlada60TK2

Ostale odluke

  • Na danas održanoj sjednici Vlada je usvojila Izvještaj o ažuriranim poticajima u okviru liste investicionih poticaja ministarstava, samostalnih uprava i upravnih organizacija Tuzlanskog kantona za 2023. godinu. Prema ovom Izvještaju, tokom 2023. godine registrovano je ukupno 39 investicionih poticaja koji provode ministarstva, uprave i upravne organizacije na Tuzlanskom kantonu. Planirani iznos investicionih poticaja ministarstava, uprava i upravnih organizacija u 2023. godini za 39 investicionih poticaja iznosio je ukupno 52.294.100 KM. Realizovana vrijednost investicionih poticaja u 2023. godini iznosi 37.563.430,14 KM što predstavlja 72% od ukupne planirane vrijednosti, a poticajna sredstava odobrena su za 13.098 korisnika poticaja u Tuzlanskom kantonu.
  • Vlada Tuzlanskog kantona danas je dala saglasnosti na Odluku Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice o utvrđivanju uslova, kriterija i postupaka za raspodjelu namjenskih sredstava iz naknada za korištenje podataka premjera i katastra zemljišta, popisnog katastra i katastra komunalnih uređaja, kao i Program raspodjele namjenskih sredstava iz naknada za korištenje podataka premjera i katastra zemljišta, popisnog katastra i katastra komunalnih uređaja Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice za 2024.godinu. Ove godine za ovu namjenu na raspolaganju je 800.000 KM koja se koriste za finansiranje/sufinansiranje projekata nabavke na vršenja premjera, izradu karata i uspostavljanje i održavanje katastra nekretnina, katastra zemljišta, popisnog katastra i katastra komunalnih uređaja sa pripadajućom opremom i druge slične (prateće) aktivnosti
  • Vlada je danas odobrila 30.000 KM Rukometnom savezu Tuzlanskog kantona, u svrhu sufinansiranja organizacije utakmice rukometne reprezentacije BiH sa rukometnom reprezentacijom Portugala u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, a koja se odigrala 12.maja u Tuzli.
  • Danas je Vlada odobrila i usmjeravanje donacije u Budžet Tuzlanskog kantona za 2024. godinu. Za utopljavanje područne škole Višća koja se nalazi u Mjesnoj zajednici Šahići Osnovnoj školi „Višća“ Živinice, Grad Živinice je dodijelio 2.760 KM.
  • U skladu sa ranije donesenim Programom rasporeda sredstava sa potrošačke jedinice Kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava za 2024. godinu, Vlada je danas donijela 20 pojedinačnih odluka o odobravanju sredstava za finansiranje pojedinačnih projekata.
  • Također, Vlada je danas, u skladu sa Programom manifestacija od interesa za Tuzlanski kanton za 2024. godinu, donijela 9 pojedinačnih odluka o odobravanju sredstava za sufinansiranje troškova pojedinačnih manifestacija.
  • Vlada je danas dala saglasnosti na odluke senata visokoškolskih ustanova za prijem studenata. Prethodna saglasnost je data na Odluku Senata Univerziteta u Tuzli o broju studenata za upis u prvu godinu prvog i integrisanog prvog i drugog ciklusa studija, te drugog i trećeg ciklusa studija na fakultete/Akademiju Univerziteta u Tuzli u akademskoj 2024/25. godini, Senatu Visoke škole računarstva i informatike eMPIRICOM, Senatu Univerziteta FINRA, kao i Senatu Visoke škole za savremeno poslovanje, informacione tehnologije i tržišne komunikacije „Internacionalna poslovnoinformaciona akademija“ Tuzla. Nije data prethodna saglasnost na prijedlog Odluke Senata Univerziteta u Travniku o određivanju broja studenata za upis u akademsku 2024/2025. godinu na području Tuzlanskog kantona, te je zatraženo od Senata ove visokoškolske ustanove da utvrdi novi prijedlog broja studenata za upis u prvu godinu studija u akademskoj 2024./2025. godini, na način da broj vanrednih studenata ili studenata koji uče na daljinu ne može biti veći od broja redovnih studenata, kao i da utvrdi broj studenata za upis u skladu sa brojem studenata za koje je Vlada Tuzlanskog kantona dala saglasnost u prethodnoj akademskoj godini. Visokoškolske ustanove kojima je data saglasnost upis studenata mogu vršiti isključivo na studijske programe koji su prošli postupak licenciranja i koji u akademskoj 2024/25. godini posjeduju važeće licence.
  • Vlada je danas usvojila Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici za područje Tuzlanskog kantona za 2023. godinu i Akcioni plan za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici u Tuzlanskom kantonu 2024-2025. godina.
  • Također, Vlada je usvojila i Program prevencije, intervencija i resocijalizacije u oblasti maloljetničkog prestupništva u Tuzlanskom kantonu za period 2024-2028. godina.
  • Na danas održanoj sjednici Vlada je prihvatila Informaciju o aktivnostima na realizaciji projekta „Program energetske obnove zgrada javne namjene u nadležnosti Tuzlanskog kantona“ i zadužila Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice i Jedinicu za implementaciju Projekta da nastave aktivnosti na njegovoj realizaciji uz određene uslove koji se tiču zaštite budžeta Tuzlanskog kantona.
  • Zbog ispravke tehničke greške u ranije donesenoj odluci o davanju saglasnosti Univerzitetu u Tuzli za raspisivanje konkursa bez zasnivanja radnog odnosa, Vlada je danas donijela Odluku o izmjeni ranije donesene odluke.
  • Danas je Vlada prihvatila Inicijativu Ministarstva finansija za proširenje vrste usluga za koje se provodi postupak zajedničke nabavke putem Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa, i na usluge snabdijevanja električnom energijom budžetskih korisnika, te zadužila Ured za zajedničke poslove kantonalnih organa, da Vladi Kantona dostavi na razmatranje i usvajanje prijedlog Uredbe o dopunama Uredbe o osnivanju Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa.
  • U okviru kadrovskih pitanja Vlada je odredila punomoćnike državnog kapitala koji u ime osnivača vrše funkciju Skupštine Javnog preduzeća Radio – televizija Tuzlanskog kantona, te utvrdila prijedlog kandidata za privremeno imenovanje predsjednika i članova Nadzornog odbora Javnog preduzeća Radio - televizija Tuzlanskog kantona. Također, Vlada je donijela više rješenja o imenovanju privremenih školskih odbora u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona.


Odjeljenje za informisanje
12.6.2024. godine

  • TK Novosti

    • Saradnja sa civilnim društvom

      Saradnja sa civilnim društvom- Uz podršku Delegacije EU jačati kapacitete za saradnju sa civilnim društvom - Realizacija projekta tehničke asistencije Delegacije EU u BiH „EU za civilno društvo - Građenje kapaciteta vladinih...

    • Informacija sa 77. redovne sjednice Vlade TK

      Informacija sa 77. redovne sjednice Vlade TK  Osigurana inicijalna sredstva za projekat SMART STEP Vlada je danas dala saglasnost na Odluku Ministarstva privrede o odobravanju 300.000 KM Udruženju Centar za razvoj i podršku (CRP) Tuzla na ime...

    • Potpisan Ugovor za nabavku linearnog akceleratora

      Potpisan Ugovor za nabavku linearnog akceleratoraUniverzitetski klinički centar Tuzla i Inel-Med d.o.o. Mostar potpisali su ugovor za nabavku linearnog akceleratora, CT simulatora, sistema za planiranje u radioterapiji i fantoma u vrijednosti od...

    • Informacija sa 76. redovne sjednice Vlade TK

      Informacija sa 76. redovne sjednice Vlade TK  Niže cijene sadnog i repromaterijala prilika za prekoračenje Plana jesenje sjetve Na danas održanoj sjednici Vlada je usvojila Plan jesenje sjetve u 2024. godini za područje Tuzlanskog kantona. Plan je...

    • TK uputio prve oblike pomoći unesrećenom stanovništvu

      TK uputio prve oblike pomoći unesrećenom stanovništvu- Informacija sa 63. vanredne sjednice Vlade Tuzlanskog kantona - Na danas održanoj vanrednoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona uputila je prve konkretne oblike pomoći unesrećenom stanovništvu u...

    • Poplave u BiH: Iskrena sućut Vlade TK

      Poplave u BiH: Iskrena sućut Vlade TKPovodom tragičnih dešavanja u Hercegovini premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić uputio je izraze sućuti stradalima i izrazio spremnost Vlade TK da pruži svaki oblik pomoći. „Povodom prirodne...

    << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

Rudnik soli logo2

 grin

  balic dec 2022

NBTehnikabaner

 mamamia

SOSfudbaleri baner

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner