Najava PrevCon 24


- Prva konferencija o prevenciji nasilja među djecom i mladima -

prevcon

Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona i Univerzitet u Tuzli najavili su jučer prvu tuzlansku konferenciju pod nazivom „PrevCon 24“, posvećenu prevenciji nasilja među djecom i mladima. „PrevCon 24“ će 20. i 21. juna okupiti domaće i međunarodne stručnjake u području prevencije nasilja te će kroz predavanja i interaktivne radionice učesnicima pružiti mogućnost razmjene iskustava u ovoj oblasti.
Inicijator konferencije bio je ministar obrazovanja i nauke TK Ahmet Omerović.
„Mi smo svjesni svih poteškoća sa kojima se naše društvo susreće. Nasilje tu zauzima posebno mjesto. Nažalost, u proteklom periodu je došlo do eskalacije tog nasilja, posebno sredinom prošle godine. Mi smo kao nadležne obrazovne vlasti poduzeli niz mjera i aktivnosti kako bismo nastojali da riješimo ovaj problem. Donijeli smo puno novih propisa, organizirali smo razne aktivnosti i potrebno je da imamo i ovakvu naučnu konferenciju da najeminentniji ljudi iz te oblasti, na naučnim osnovama, kažu cijelom društvu, svim institucijama šta i kako treba raditi kako bismo došli u fazu da ovaj problem možemo kontrolisati“, kazao je ministar Omerović zahvalivši Univerzitetu u Tuzli što je prihvatio organizaciju konferencije.
Cilj je, rečeno je ovom prilikom, da ovaj naučni skup postane tradicionalan te da nastane platforma uz pomoć koje će biti moguće pratiti u budućnosti korake kakvi odgovaraju našem društvu i izazovima koji nastaju.
„Mi smo sa Univerziteta u Tuzli, uz pomoć kolega i kolegica sa Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta i Filozofskog fakulteta, Odsjeka za socijalni rad, uspjeli da okupimo veliki broj aktivnih učesnika iz regiona, BiH i EU kako bismo aktivno razmijenili sva naša iskustva i dobre modele ali i izazove iz prakse“, najavila je prorektorica za međunarodnu i među univerzitetsku saradnju Vesna Bratovčić.
Na današnjoj press konferenciji rečeno je i da je planirana publikacija koja će obuhvatiti sve pozitivne aktivnosti koje su poduzete u našoj sredini u oblasti prevencije nasilja među djecom i mladima.

17.5.2024. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

Rudnik soli logo2

 grin

  balic dec 2022

NBTizi

 mamamia

SOSfudbaleri baner

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner