Za liječenje boračke populacije na raspolaganju 5 banja u FBiH

 

Ministrica za boračka pitanja Tuzlanskog kantona Senada Dizdarević potpisala je danas sa predstavnicima 5 banjskih lječilišta sa područja FBiH Sporazum o pružanju usluga banjsko-klimatskog liječenja boračkoj populaciji za 2024. godinu. Riječ je o banjama Ilidža Gradačac, Aquaterm Olovo, Ilidža Sarajevo, Reumal Fojnica i Uni Bristol Tuzla.
Napomenuvši da je Vlada Tuzlanskog kantona prošle sedmice usvojila Program realizacije prava i dopunskih prava branilaca i članova njihovih porodica za 2024. godinu, ministrica Dizdarević je kazala da je za ovu namjenu izdvojeno 400.000 KM.

Boracko Banje


„Iznos se može i povećavati ukoliko se broj korisnika tokom godine bude povećavao. Ministarstvo je donijelo odluku o cijeni BO dana liječenja za korisnika a ona iznosi 85 KM po jednom korisniku, zatim 60 KM za pratnju, s obzirom na to da RVI paraplegičari imaju pravo na pratnju tokom korištenja ovog prava i 50 KM za tzv. ambulantno liječenje bez korištenja ostalih sadržaja banje“, kazala je ministrica Dizdarević.
Ovom je prilikom istaknuto da pravo na korištenje banjskih lječilišta imaju prije svega ratni vojni invalidi i paraplegičari, te zlatni ljiljani kao i demobilisani borci i članovi porodica šehida ukoliko je to nastavak postoperativnog ili nekog drugog liječenja koje zahtijeva banjsko-klimatsko liječenje a da pri tome to pravo ne mogu ostvariti kroz ZZO ili na nekom drugom nivou.
Prema riječima načelnice Banje Uni Bristol Nedime Kapidžić-Bašić u tuzlansku banju dolaze uglavnom pacijenti sa degenerativnim promjenama na tijelu a na usluge, nakon što upute zahtjev, čekaju vrlo kratko.
„Prošle godine smo iscrpili kompletan iznos za ovu namjenu i to nam govori da je boračka populacija u starijim godinama i da bolesti i invalidnost sa kojom žive zahtijevaju više ovakvog liječenja. Prošle godine je bilo više zahtjeva nego sredstava tako da smo dva puta u toku 2023. godine povećavali iznos unutrašnjom preraspodjelom jer postoje prava za kojima s godinama više nema potreba a ova koje se tiču zdravstvene zaštite se, nažalost, povećavaju“, napominje ministrica Dizdarević.
Ministarstvo za boračka pitanja posljednjih je godina prepustilo korisnicima zakazivanje i određivanje termina kao i izbor banjskog lječilišta te je produžilo rok od 90 na 120 dana za korištenje banje nakon što ministarstvo doznači sredstva.

15.3.2024. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma