Poruka sa edukacije Savjeta roditelja TK


- Svi koji posmatraju, a ne reaguju na nasilje saučesnici su u tome –

savjetroditelja


Prvu u nizu edukacija za roditelje, planiranih simbolično na početku nove školske godine Savjet roditelja Tuzlanskog kantona, održao je danas u Tuzli. Tiče se konstruktivne uloge roditelja u radu škola.

Nulti program tolerancije u školama iz norveške prakse bio je polazna teza na temelju koje su članovi Savjeta analizirali prakse lokalnih škola i ulogu roditelja u njihovom radu. Poznavanje oblika nasilja, zatim protokoli, praćenje i odgovor na nasilje kod nas moraju biti funkcionalniji, a roditelji itekako mogu pomoći u tome.

- Nasilničko društvo gajimo mi odrasli i nije čudno da se to reflektuje na djecu. Širenje lažnih glasina, manipulacije i nasilje putem interneta fenomen je zbog kojeg se dešavaju svi problemi današnjice, pa i samoubistva. A onda to pokreće druge procese od kojih je najizraženija činjenica da mladi odlaze, bježe od problema i sredine u kojoj se razvija takvo društvo, kazala je edukatorica Ediba Pozderac, penzionisana djelatnica Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona.

Saučesnici su svi koji nasilje i društveno neprihvatljivo ponašanje samo posmatraju, a ne reaguju. Obostrano uključujući i roditelje i nastavnike. Nastavnik mora znati uspostaviti kontrolu, znati komunicirati u kriznim situacijama i provoditi opću prevenciju u odjeljenju, a svi odrasli i djeca ukoliko svjedoče moraju obavijestiti o nasilničkim događajima. Jedino uz ispravnu komunikaciju možemo razviti sigurnost kod osobe koja trpi nasilje, kako bi ih mogli zaštititi, a time i prevenirati odrastanje djeteta u dekliventa.

- Najvažnije je da svako od nas kao roditelj nauči djecu razlikovati dobro od lošeg, a onda da uredi odnos sa svojim djetetom na način da ga slušamo i učestvujemo u njegovom životu kako u kući, tako i u okruženju, istakla je Senija Mujkanović Muftić, predsjednica Savjeta roditelja TK.

Društveni stavovi su se tokom vremena također promijenili. Roditeljstvo se u praksi danas prvo dugo odgađa, a onda i konačnim rođenjem djeteta vrlo često preispitujemo sebe u odnosu na dijete. Nekadašnje roditeljstvo zasnovano i na kazni i nagradi u našem vremenu je postalo neprihvatljivo.

Nasuprot tome, danas često imamo prezaštićivanje djece, što rezultira nedostatkom njihove otpornosti na probleme koje se tokom života suočava. Nasilnici u školama najčešće idu djelovati kod onih koji nemaju uzora i autoriteta, kod kojih nema izgrađene strukture u odnosu roditelj-dijete i kod onih koji su po prirodi neodlučni. Njima obično neko drugi nameće i mišljenje i stav i izbore. I to se reflektuje na njihovo ponašanje, koje vrlo često može rezultirati negativnim odnosom prema drugima, ali prije svega prema najbližem okruženju i sebi.

Roditeljstvo zato mora biti radost, a ne patnja. Sagorijevanje roditelja, zbog previše obaveza i iscrpljenost ne pomaže u tome. Takvo roditeljstvo vrlo često isključuje emocije, toplinu i podršku koje su vrlo važne za izgradnju identiteta djeteta, buduće odrasle osobe.

- Biti aktivan roditelj i graditi aktivan i ispravan roditeljski stil, znači razumjeti okruženje kakvo jeste i učestvovati u njegovoj promjeni nabolje. Mijenjati ih na društveno prihvatljivo i korisno za odrastanje naše djece. Samo tako možemo pravovremeno prepoznati i prevenirati neželjena ponašanja i situacije, koje u ekstremnim ishodima mogu podrazumijevati i nasilje. Obaveza roditelja mora između ostaloga biti i nadzor djeteta, komunikacija, ali i uključenost u socijalno okruženje, ljubav i poštovanje, te na kraju i disciplina, poručeno je sa današnje edukativne radionice Savjeta roditelja, koja je realizirana uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Savjet roditelja TK će tokom oktobra organizirati još dvije edukativne radionice namijenjene roditeljima, kojima se mogu pridružiti svi roditelji koji su aktivni u školskim roditeljskim vijećima. Na edukacijama zakazanim za 4. i 24.10.2023. godine će prezentirati primjere dobrih praksi iz Tuzlanskog kantona i Kantona Sarajevo, te kroz edukativni sadržaj usmjeriti rad Savjeta roditelja TK ka aktivnostima koje će koristiti kako djeci i roditeljima, tako i radu škola.

Senija Mujkanović Muftić
predsjednica Savjeta roditelja TK

 • TK Novosti

  • Informacija sa 35. redovne sjednice Vlade TK

   Informacija sa 35. redovne sjednice Vlade TK  Skoro 300.000 KM za nabavku 15 protivgradnih stanica Imajući u vidu da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede okončalo proceduru nabavke protivgradnih sistema, Vlada je danas...

  • Prevencija ovisnosti kockanja među srednjoškolcima

   Prevencija ovisnosti kockanja među srednjoškolcima  U Ministarstvu obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona danas je potpisan Sporazum za implementaciju programa čiji je cilj prevencija kockanja među učenicima srednjih škola. Resorno ministarstvo,...

  • Vlada TK: Čestitka za Dan državnosti

   Vlada TK: Čestitka za Dan državnosti  Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić upućuje javnu čestitku u kojoj stoji: „U ime Vlade Tuzlanskog kantona i u svoje ime svim građanima Bosne i...

  • Skupština TK: Čestitka za Dan državnosti

   Skupština TK: Čestitka za Dan državnosti  Poštovane građanke i građani, U ime Skupštine Tuzlanskog kantona i u svoje ime čestitam vam 25. novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine. I 80 godina nakon Prvog zasijedanja ZAVNOBiH-a, jedan od...

  • Vlada TK: Obilježavanje Dana državnosti

   Vlada TK: Obilježavanje Dana državnosti  Vlada Tuzlanskog kantona je utvrdila Program obiljezavanja 25. novembra, Dana drzavnosti BiH. Program obilježavanja Dana državnosti, klikom na sliku...

  • Saopćenje iz UKC Tuzla

   Saopćenje iz UKC Tuzla- Adaptacija prostorija - U toku je adaptacija i rekonstrukcija prostorija Dnevne bolnice Klinike za onkologiju i radioterapiju i Klinike za hematologiju i transplantaciju matičnih ćelija...

  << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

NB Super NG

 mamamia

grin

balic dec 2022

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

emma

SOS2023NG