Mogući ekološki projekti


Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović primio je danas u posjetu Andreasa Hafnera (Anderas Hafner) i Evalda Ajhlbergera (Ewald Eichlberger) predstavnike kompanije Magnolux iz Austrije. Tema razgovora bila je ekološka osviještenost i mogućnost implementacije ekološki prihvatljivih projekata u pogledu instaliranja ekološki prihvatljive LED rasvjete na javnim površinama, čime se bavi kompanija Magnolux.
Kako su gosti istaknuli, ova kompanija  nudi i garantira ugradnju najnovije tehnologije za osvjetljavanje javnih objekata i površina, čime se postiže optimalan nivo osvjetljenja uz uštede u potrošnji električne energije i do 85% u odnosu na potrošnju energije klasičnim tehnologijama za rasvjetu.

EEjavnarasvjeta


„Ono što naša kompanija nudi jeste sistem „pametnog grada“. Radi se o modularnom sistemu koji uz ekološki prihvatljivu potrošnju energije za javnu rasvjetu, nudi i ekološki prihvatljive modele saobraćajne signalizacije i sl., bez ugrožavanja stepena sigurnosti. Također, ovaj sistem omogućava implementaciju svakog od modula pojedinačno, a time i sukcesivnu zamjenu trenutnih sistema novim, energijski učinkovitijim“ istali su predstavnici austrijske kompanije.
Premijer Suljkanović je izrazio svoje zadovoljstvo prezentiranim podacima, te iskazao zahvalnost predstavnicima Magnelux-a što su došli u Tuzlanski kanton i prezentirali način i mogućnosti realizacije projekata usklađenih sa evropskim standardima i normama, te koji su usklađeni sa europskom regulativom.
„Ovo je sigurno smjer u kojem ćemo se mi kao kanton, i kao država u narednom periodu morati kretati“, rekao je premijer Suljkanović, te ukazao da bi ovakve i slične prezentacije trebalo prezentirati i gradonačelnicima i načelnicima općina na nivou lokalnih samouprava, obzirom da je prezentirana tematika direktno vezana uz izvorne nadležnosti lokalnog nivoa vlasti.
Javna rasvjeta i komunalna infrastruktura za zbrinjavanja otpada su oblasti o kojima se direktno staraju lokalni nivoi vlasti, tako da Kanton ne može nametati bilo kakva rješenja u ovom smislu. Ipak danas prezentirani projekti su dobri primjeri i ukazuju na moguće pravce budućeg djelovanja“, rekao je premijer Suljkanović, te se gostima zahvalio na dolasku u Tuzlanski kanton i Bosnu i Hercegovinu i želji da prezentiraju najnovije prakse koje se trenutno primjenjuju u zemljama Europske unije.
Osim premijera Suljkanovića, današnjem sastanku prisustvovao je i ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Admir Huskanović.

 cydonia2

solana1

adriatic

izazovb

TQM

 kapija3

grad tuzla1 

 

 

 

 pavic1

Banner Lukavac 180x112

golden jan 2020

emma

tztk

piemonte1

vlada tk1