Mogući ekološki projekti


Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović primio je danas u posjetu Andreasa Hafnera (Anderas Hafner) i Evalda Ajhlbergera (Ewald Eichlberger) predstavnike kompanije Magnolux iz Austrije. Tema razgovora bila je ekološka osviještenost i mogućnost implementacije ekološki prihvatljivih projekata u pogledu instaliranja ekološki prihvatljive LED rasvjete na javnim površinama, čime se bavi kompanija Magnolux.
Kako su gosti istaknuli, ova kompanija  nudi i garantira ugradnju najnovije tehnologije za osvjetljavanje javnih objekata i površina, čime se postiže optimalan nivo osvjetljenja uz uštede u potrošnji električne energije i do 85% u odnosu na potrošnju energije klasičnim tehnologijama za rasvjetu.

EEjavnarasvjeta


„Ono što naša kompanija nudi jeste sistem „pametnog grada“. Radi se o modularnom sistemu koji uz ekološki prihvatljivu potrošnju energije za javnu rasvjetu, nudi i ekološki prihvatljive modele saobraćajne signalizacije i sl., bez ugrožavanja stepena sigurnosti. Također, ovaj sistem omogućava implementaciju svakog od modula pojedinačno, a time i sukcesivnu zamjenu trenutnih sistema novim, energijski učinkovitijim“ istali su predstavnici austrijske kompanije.
Premijer Suljkanović je izrazio svoje zadovoljstvo prezentiranim podacima, te iskazao zahvalnost predstavnicima Magnelux-a što su došli u Tuzlanski kanton i prezentirali način i mogućnosti realizacije projekata usklađenih sa evropskim standardima i normama, te koji su usklađeni sa europskom regulativom.
„Ovo je sigurno smjer u kojem ćemo se mi kao kanton, i kao država u narednom periodu morati kretati“, rekao je premijer Suljkanović, te ukazao da bi ovakve i slične prezentacije trebalo prezentirati i gradonačelnicima i načelnicima općina na nivou lokalnih samouprava, obzirom da je prezentirana tematika direktno vezana uz izvorne nadležnosti lokalnog nivoa vlasti.
Javna rasvjeta i komunalna infrastruktura za zbrinjavanja otpada su oblasti o kojima se direktno staraju lokalni nivoi vlasti, tako da Kanton ne može nametati bilo kakva rješenja u ovom smislu. Ipak danas prezentirani projekti su dobri primjeri i ukazuju na moguće pravce budućeg djelovanja“, rekao je premijer Suljkanović, te se gostima zahvalio na dolasku u Tuzlanski kanton i Bosnu i Hercegovinu i želji da prezentiraju najnovije prakse koje se trenutno primjenjuju u zemljama Europske unije.
Osim premijera Suljkanovića, današnjem sastanku prisustvovao je i ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Admir Huskanović.

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma