Proglas Grupe za čist zrak u Tuzli

- Inicijativa “Naše pravo je čist zrak”  -

PROGLASTRGSLOBODE

Građanska inicijativa “Naše pravo je čist zrak” je u utorak 10.11.2020. godine u 13 sati na Trgu Slobode organizovala javno čitanje proglasa u kojem su pozvali pojedinačne kandidatkinje i kandidate i političke partije da pokažu da su na strani građana tako što će se pridružiti borbi protiv ekološkog nasilja kojem su građani Tuzle izloženi već dugi niz godina.

Proglasom se želi ponovno ukazati na konkretne zahtjeve koje je ova građanska inicijativa uputila prema donosiocima odluka u Gradu Tuzla u protekloj godini.  Sada se traži od kandidata i kandidatkinja da preciziraju konkretne aktivnosti koje će poduzeti da bi smanjili zagađenje zraka u našem gradu ukoliko budu izabrani u institucije gradske vlasti.  

Inicijativa je oformljena u decembru 2019. godine, kada su održani veliki protestni skupovi, te kasnije i nekoliko sastanaka sa predstavnicima lokalnih vlasti.  Inicijativu je podržalo osamnaest organizacija civilnog društva na području Grada Tuzla, prepoznavši veliki problem zagađenja s kojim se građani susreću iz godine u godinu.

U cilju poštivanja mjera prevencije od širenja virusa, okupljanju je prisustvovalo nekoliko predstavnika organizacija koje su dio ove građanske inicijative.

ČIST ZRAK JE NAŠE PRAVO!

 medex farm2

solana1

adriatic

izazovb

Banner Lukavac 180x112

fhz

 kapija3

grad tuzla1 

 

 

 

rudnik soli gif

poliklinika irac

golden jan 2021 2

tztk

piemonte1

cydonia2
vlada tk1