Solana organizovala najveću regionalnu stručnu konferenciju za so


Solana d.d. Tuzla u koordinaciji sa AS Holding-om Tešanj i Tehnološkim fakultetom Univerziteta u Tuzli je 07.02.2019. godine uspješno realizovala Treću stručnu konferenciju sa internacionalnim učešćem pod nazivom „So, jod i zdravlje“. Sponzor konferencije je „Tuzlanska so“.

SOLANAIKSO4

 

Svrha treće tradicionalne konferencije bila je da se potakne naučna, stručna i privredna javnost iz zemlje i regiona kako bi se ukazala važnost kontrolisanog procesa proizvodnje soli i kontrole procesa jodiranja. Predavači Internacionalne konferencije za so bili su prof.dr. Amela Semić, AS Holding Tešanj,  prof.dr. Kadrija Hodžić, Ekonomski fakultet u Tuzli, dr.sc. Nevena Ivanović, Farmaceutski fakultet u Beogradu, prof.dr. Nihada Ahmetović, Medicinski fakultet u Tuzli, mr.sc. Maja Sulejmanović, Univerzitetski klinički centar Tuzla, prof.dr. Midhat Jašić, Tehnološki fakultet u Tuzli, mr.sc. Emilija Spaseska, Zada Pharmaceuticals Tuzla, dr.sc. Milka Popović, Institut za javno zdravstvo Vojvodine, prof.dr. Sabit Begić, Centar multidisciplinarnih studija Tuzla, dipl.ing. Mladen Krištofić, Kemika d.d. Zagreb, i dipl.ing. Ševal Đulović, Solana d.d. Tuzla.  

SOLANAIKSO2

Historijski pokazatelji ukazuju da je historija čovječanstva praćena historijom soli koja je bila i okosnica razvoja Tuzle, njene okoline ali i regiona. Važnost soli ogleda se u njenoj primjeni u ishrani, industriji, medicini i kao takva je jedan od najrasprostranjenijih jedinjenja. U nutritivnom smislu, so je glavni izvor Na+ i Cl- zbog čega je njen pravila unos bitan za život i zdravlje. Jod kao esencijalni mikroelement potreban za stvaranje hormona štitne žlijezde koji kontrolišu metabolizam našeg organizma veoma je važan u prevenciji mentalne retardacije, smanjenja funkcije štitne žlijezde i gušavosti. Zbog njegovog nedostatka u organizmu potreban je dodatan unos kroz ishranu u količinama preporučenim od Svjetske zdravstvene organizacije, Međunarodnog vijeća za kontrolu poremećaja uzrokovanih nedostatkom joda i UNICEF-a. U farmaciji so nalazi primjenu za izradu fizioloških rastvora, rastvora za hemodijalizu, oralnu rehidrataciju, inhalaciju, za izradu tableta i dr.

SOLANAIKSO5

Na konferenciji „So, jod i zdravlje“ izneseni su rezultati mnogih istraživanja i studija koje ukazuju da se velika važnost daje adekvatnom unosu soli i njenom kvalitetu. Nacionalni programi prevencije hroničnih bolesti prepoznaju značaj smanjenja unosa soli jednako koliko i Svjetska zdravstvena organizacija ukazuje na važnost unosa joda čiji se deficit smatra glavnim uzročnikom različitih bolesti sa kojima se današnja populacija susreće.

SOLANAIKSO3

Solana d.d. Tuzla kao društveno-odgovorna kompanija, koja osim kvaliteta soli kao fundamentalnog prehrambenog artikla, kroz niz implementiranih standarda i kontrolisanog procesa jodiranja soli vodi računa o zdravlju svojih potrošača kroz njihov direktan ili indirektan način konzumiranja.

Generalni zaključak Konferencije je da se značaj unosa soli na zdravlje ljudi ogleda u racionalnom konzumiranju soli i unosu dovoljne količine joda, praćen kontrolisanim procesom proizvodnje i jodiranja soli.

SOLANAIKSO1

7.2.2019. godine
Organizacioni odbor Konferencije

 pavic1

Banner Lukavac 180x112

adriatic

kurkumin

izazovb

TQM

imel2

fana

vip

 dogma

 cydonia2

solana1

GOLDEN maj 2019

emma

tztk

piemonte1

Fare

autor agencija4

kapija3

grad tuzla1

vlada tk1