LUKAVAC: Izložba fotografija o povratku „Nijedna kuća k’o svoja“


Lukavac će narednih dana biti domaćin izuzetno važnom kulturnom i društvenom događaju – izložbi dokumentarnih fotografija o povratku, autora Zijada Nuhanovića, pod nazivom „Nijedna kuća ko svoja“. Program otvaranja izložbe je večeras (srijeda, 27. juni) u holu Centra za kulturu u Lukavcu, u 18 sati.

nijedna kuca


Radi se o historijsko-dokumentarnom projektu koji bogatom foto-građom na najizvorniji i najvjerodostojniji način svjedoči o historijatu procesa povratka raseljenih osoba na području sjevero-istočne Bosne, u oba entiteta.
Poznato je da je povratak bio daleko najizraženiji na ovoj regiji, gdje ga je predvodio poznati povratnički lider – rahm. Fadil Banjanović Bracika. Osim same po sebi – plemenite misije vraćanja ljudi svojim kućama, ovaj proces i pokret su predstavljali i predstavljaju najkonkretniji doprinos istinskoj reintegraciji bosansko-hercegovačke države i društva.
Ova izložbena postavka obuhvata foto-svjedočanstava o svim fazama i mjestima povratka. Posebno treba napomenuti da je njome obuhvaćen i povratnički segment u općini Lukavac, što je važan preduslov za nastavak gradnje i obnove multietničkog ambijenta kojem su lukavačka općina i građani iskreno i transparentno posvećeni.
Pored same postavke stotinak kvalitetno uramljenih dokumentarnih fotografija A 3 formata, u programu otvaranja izložbe predviđen je i poetsko-recitalski sadržaj te izvođenje nekoliko muzičkih numera sa povratničko-zavičajnom tematikom.
Na otvaranju izložbe će kao jedan od promotora nastupiti i načelnik općine Lukavac Edin Delić, kao šire afirmisani pobornik povratka i istinske reintegracije BiH.

27.6.2018. godine

umel1

sporticus

vip

Banner Lukavac 180x112

kurkumin

komora

piemonte1

imel2

izazovb

 autor agencija4

grad na zrnu soli

beko

 pavic1

cydonia

golden vt sept 2018

 seif

tztk

ahmedic2

nipex1

kapija3

grad tuzla1

vlada tk1