LUKAVAC: Izložba fotografija o povratku „Nijedna kuća k’o svoja“


Lukavac će narednih dana biti domaćin izuzetno važnom kulturnom i društvenom događaju – izložbi dokumentarnih fotografija o povratku, autora Zijada Nuhanovića, pod nazivom „Nijedna kuća ko svoja“. Program otvaranja izložbe je večeras (srijeda, 27. juni) u holu Centra za kulturu u Lukavcu, u 18 sati.

nijedna kuca


Radi se o historijsko-dokumentarnom projektu koji bogatom foto-građom na najizvorniji i najvjerodostojniji način svjedoči o historijatu procesa povratka raseljenih osoba na području sjevero-istočne Bosne, u oba entiteta.
Poznato je da je povratak bio daleko najizraženiji na ovoj regiji, gdje ga je predvodio poznati povratnički lider – rahm. Fadil Banjanović Bracika. Osim same po sebi – plemenite misije vraćanja ljudi svojim kućama, ovaj proces i pokret su predstavljali i predstavljaju najkonkretniji doprinos istinskoj reintegraciji bosansko-hercegovačke države i društva.
Ova izložbena postavka obuhvata foto-svjedočanstava o svim fazama i mjestima povratka. Posebno treba napomenuti da je njome obuhvaćen i povratnički segment u općini Lukavac, što je važan preduslov za nastavak gradnje i obnove multietničkog ambijenta kojem su lukavačka općina i građani iskreno i transparentno posvećeni.
Pored same postavke stotinak kvalitetno uramljenih dokumentarnih fotografija A 3 formata, u programu otvaranja izložbe predviđen je i poetsko-recitalski sadržaj te izvođenje nekoliko muzičkih numera sa povratničko-zavičajnom tematikom.
Na otvaranju izložbe će kao jedan od promotora nastupiti i načelnik općine Lukavac Edin Delić, kao šire afirmisani pobornik povratka i istinske reintegracije BiH.

27.6.2018. godine

beko 

 pavic1

vip

Banner Lukavac 180x112

kurkumin

 tztk

imel2

izazovb

 autor agencija4

grad na zrnu soli

umel1

 cydonia

sporticus

golden ng 2018 2

 seif

piemonte1

ahmedic2

emma

 

nipex1

kapija3

grad tuzla1

vlada tk1