Otvorena prva „pametna škola“ u Tuzlanskom kantonu


Premijer Tuzlanskog kantona danas je svečano otvorio obnovljenu, energetski efikasnu školu čija je obnova rezultat prekograničnog projekta „Inovativnim umom do pametnih škola“ ili skraćeno „pametne škole“. Radi se o Mješovitoj srednjoj školi „Musa Ćazim Ćatić“ u Kladnju koja je ovim postala prva „pametna škola“ u Tuzlanskom kantonu. Ovaj projekat se finansira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020. Projekat sufinansira i Vlada Tuzlanskog kantona, a implementiraju ga Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, te udruženja Zelena akcija iz Zagreba i Brodsko ekološko društvo – BED iz Slavonskog Broda.
„JU Mješovita srednja škola „Musa Ćazim Ćatić“ u Kladnju prva je od ukupno šest školskih objekata u Tuzlanskom kantonu u kojoj smo uspjeli završiti predviđene aktivnosti. S aspekta Vlade Tuzlanskog kantona sufinansiranje projekata iz međunarodnih fondova nas s jedne strane gura da brže i efikasnije uđemo u određene procese rekonstrukcije, obnove i izgradnje određenih infrastrukturnih projekata. Istovremeno, s druge strane, kroz sufinansiranje ovakvih projekata mi iz međunarodnih fondova možemo osigurati značajna finansijska sredstva koja bi smo morali izdvojiti iz naših državnih, regionalnih i lokalnih budžeta“, rekao je premijer Suljkanović.
Na objektu škole „Musa Ćazim Ćatić“, u proteklom periodu je postavljena termoizolacija na vanjske zidove objekta, postavljena je nova vanjska stolarija i novi energijski efikasan krovni pokrivač. Ukupna vrijednost ovih radova je nešto iznad 300.000 KM i to je dio od ukupno 1,6 miliona KM kolika je vrijednost ukupnog dijela projekta koji se odnosi na naš kanton.

Otvorenjepametneskole


„Uvjeren sam da je upravo naše partnerstvo sa nevladinim sektorom i prekogranična saradnja, stvorilo komparativnu prednost projektu, te dokazalo da vlasti, nevladine organizacije i drugi relevantni akteri, žele i mogu sarađivati u izradi i implementaciji razvojnih projekata koji će kao krajnji rezultat imati otvaranje novih radnih mjesta i doprinos privrednom razvoju“ rekao je premijer Suljkanović i dodao da je realizacija projekta „pametne škole“ prilika da se educiraju naši najmlađi, djeca ali i svi ostali, te da se podigne ukupna svijest o neophodnosti zaštite životne sredine i energijskoj efikasnosti.
„Velika koncentracija zagađenosti uslijed korištenja fosilnih goriva za proizvodnju električne energije, ali i zagrijavanje domaćinstava, pred nas imperativno stavlja obavezu da svakodnevno promišljamo na koje načine možemo povećati stepen naše energijske efikasnosti“ zaključio je premijer Suljkanović, te se zahvalio Brodsko – posavskoj županiji iz Hrvatske, Centru za razvoj i podršku iz Tuzle, Zelenoj akciji iz Zagreba, te Brodskom ekološkom društvu iz Slavonskog Broda na izuzetnoj saradnji, koja je rezultirala odobravanjem i uspješnom realizacijom projekta vrijednog više od 3 miliona KM.

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma