Stipendije za deficitarna zanimanja

 

Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona upriličilo je potpisivanje ugovora za dodjelu 80 stipendija učenicima srednjih škola koji su upisali neko od zanimanja sa liste deficitarnih zanimanja. Ove godine to su zanimanja zidar-fasader-izolater, tesar-krovopokrivač, armirač-betonirac, keramičar-teracer, moler-farbar-soboslikar, bravar, stolar, tapetar, krojač i rukovalac rudarske mehanizacije površinskog kopa.

Stipendije


Ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović napominje da stipendija iznosi 1170 KM što je značajna podrška za učenike koji će moći dijelom finansirati svoje obrazovanje i na kraju doprinijeti ovom društvu.
„Na ovaj način Vlada TK podržava učenike koji upišu deficitarna zanimanja. Stipendije su dodjeljivane i ranijih godina i postignuti su određeni rezultati“, kaže ministar Omerović. „Jedan od tih rezultata je da nakon više godina imamo upisane armirače i tesare. To je deficitarno na našem tržištu rada. Uradićemo evaluaciju dosadašnjih stipendija i analizirati da li je jedan broj učenika nakon prvog razreda promijenio školu a potom ćemo vidjeti kakva će nam dalja strategija biti. Da li da proširimo stipendije na sve tri godine ili da to ostane samo prva godina i da vidimo kakvi su benefiti generalno za tržište rada i koliko se to odrazilo na sve one sektore kojim nedostaju ljudi koji se bave ovim strukama“, pojasnio je ministar Omerović.
Među stipendiranim učenicima su i Sanin Konkić iz Živinica koji je upisao stolarski zanat i Meho Bošnjaković iz Banovića koji želi postati rukovalac rudarske mehanizacije površinskog kopa. Obojica su zadovoljni stipendijom koja će i njima i roditeljima dobro doći u ovoj školskoj godini.
Da je potreba tržišta rada za ovim zanimanjima ogromna naglašava i direktor Građevinsko-geodetske škole Tuzla Kadrija Ibišević koji je izrazio nadu da će osim stipendija biti i nekih drugih koraka koji će pospješiti upis učenika u deficitarna zanimanja. „Ove smo godine upisali 23 učenika u zanimanje keramičar i 11 učenika je kombinacija zidar-tesar i armirač, kombinovano odjeljenje. Ukupno smo upisali u školu 312 učenika što je premašilo kvotu upisa koju smo mi postavili. Stipendije su odradile svoj dio posla. Nadam se da ćemo ubuduće nastaviti sa tom tradicijom i navikom da pokušamo privući tu djecu da ostanu ovdje i da imaju obezbijeđen posao kada završe, kaže direktor Ibišević.

11.11.2022. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma