Besplatni udžbenici za osnovce stigli u osnovne škole TK

 

Da bi se lično uvjerili da li se distribucija udžbenika po osnovnim školama na području TK odvija prema planu jučer su premijer Tuzlanskog kantona Ifran Halilagić i ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović posjetili JU OŠ „Mejdan“ Tuzla i JU OŠ „Lukavac Mjesto“ Lukavac.
„Nakon nekoliko i formalnih i neformalnih razgovora osjetili smo potrebu da dođemo u osnovne škole i da se uvjerimo da ovaj proces ide potrebnom dinamikom da bi u septembru imali ono što smo obećali a to su besplatni udžbenici za sve učenike osnovnih škola na području TK. Danas smo u prilici da vidimo da ćemo u septembru biti u mogućnosti da obradujemo i naše đake, ali prije svega roditelje. Da im olakšamo proces osnovnog obrazovanja a ono jeste osnovno. I kada je tako mi zaista moramo učiniti sve napore da bude i besplatno. Ovo je jedan korak ka tome“, kazao je premijer Halilagić.

vladaudzbenici


Vlada TK izdvojila je više od 3,8 miliona KM za nabavku udžbenika od prvog do devetog razreda za sve osnovce, bez obzira na materijalni status.
„Svojevremeno smo kazali da investicije u obrazovanje doživljavamo kao nešto što je nužno i potrebno ovom društvu te smo shodno tome realizirali ovu mjeru“, naglasio je ovom prilikom resorni ministar Omerović dodajući da „distribucija ide dobro te da očekuje da će do prvog septembra udžbenici biti u osnovnim školama a učenici početi aktivno da rade od prvog dana“.
Bila je to prilika za razgovor o aktivnostima kada je u pitanju realizacija odobrenih kapitalnih projekata i mogućnostima za nova ulaganja. Potrebe OŠ „Mejdan“ prema riječima direktora Dženana Mehića, vezane su prije svega za sanciju krova i fasadu. Pozitivnu priču o besplatnim udžbenicima za sve učenike u ovoj školi upotpunili su i podatkom da ovu školsku godinu počinju sa većim brojem učenika.
„Školsku godinu 21/22. započet ćemo sa 262 učenika što je povećanje u odnosu na proteklu godinu. Naime, mi zadnje dvije godine imamo povećanje broja učenika što je proces koji je za pohvalu“, kazao je direktor Mehić.
„Pored udžbenika mi smo ove godine izdvojili značajna sredstva kada su u pitanju kapitalne investiticije u oblasti obrazovanja i veliki broj školskih objekata u TK će biti predmet raznih rekonstrukcija i investiranja. To pokazuje opredjeljenje ove Vlade TK da uloži u obrazovanje, taj ključni segment društva, značajna sredstva“, naglašava premijer Halilagić precizirajući da je Vlada TK ove godine za to izdvojila oko 4,5 miliona KM, uključujući i sredstva za Kampus, odn. izradu dokumentacije potrebne za taj projekat.
U fokusu aktivnosti je energijska efikasnost svih javnih objekata što bi uključivalo i azbestni krov na mnogim javnim objektima širom TK, kaže ministar Omerović a kada je u pitanju JU OŠ „Lukavac Mjesto“ sredstva su izdvojena za zamjenu unutrašnje stolarije.
Zadovoljstvo posjetom ali i pristiglim udžbenicima nije skrivao ni direktor OŠ „Lukavac Mjesto“ Džibo Papić. „Pored 30.000 KM za zamjenu unutrašnje stolarije Vlada TK odobrila je i 8000 KM za zamjenu mokrog čvora u Područnoj školi u Šikuljama tako da se i mi kao menadžment uz pomoć Ministarstva borimo da djeci napravimo što bolje uslove za početak nove školske godine“, kazao je direktor Papić.
Obilazak škola premijer Halilagić i ministar Omerović iskoristili su za razgovor sa predstavnicima nastavničkih vijeća o pitanjima koja su riješena novim pedagoškim standardima.
16.8.2022. godine

 poliklinika irac

transturist2

centralno

limenka

solana1

adriatic

izazovb

Banner Lukavac 180x112

 

 kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

pavic3

grin

mamamia

nova banka

medex farm2

emma

lovic juli 2022

piemonte1

golden jan 2021 2

cydonia2

srce za djecu apr 2022

SOS apr 2022

fhz