Transformacija obrazovanja u Bosni i Hercegovini

 

Transformacija obrazovanja bila je tema jučerašnjeg sastanka ministara nadležnih za obrazovanje na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, a kojem je u ime Tuzlanskog kantona prisustvovao ministar obrazovanja i nauke dr. sci. Ahmed Omerović. Ovim događajem zvanično je započeo proces Konsultacija na temu transformacije obrazovanja u Bosni i Hercegovini, koji će trajati tokom juna mjeseca, a okupit će relevantne aktere iz sektora obrazovanja (akademsku zajednicu, organizacije civilnog društva, omladinske organizacije, te udruženja roditelja, uključujući roditelje djece sa poteškoćama u razvoju). Konsultacijskim procesom koordinira Ministarstvo civilnih poslova BiH, uz tehničku pomoć UNESCO-a i UNICEF-a u BiH. Cilj održavanja konsultacija jeste formulacija glavnih prioriteta i budućih perspektiva u obrazovnim sistemima u BiH, a koji će biti predstavljeni u septembru na globlanom samitu o transformaciji obrazovanja, koji organizuje Generalni sekretar UN-a u New Yorku.

MONSarajevo


Na globalnom nivou sve je izraženija potreba za transformacijom obrazovanja nakon prekida u obrazovanju uzrokovanih virusom COVID-19, čime su nejednakosti u obrazovanju dodatno pogoršane.
Rezidentna koordinatorica UN-a u BiH, dr. Ingrid Macdonald, pri otvaranju sastanka, naglasila je: „Pandemija COVID-19 globalno je prekinula obrazovanje, duboko utičući na djecu, roditelje i nastavnike u Bosni i Hercegovini. Ipak, pandemija COVID-19 predstavlja jedinstvenu priliku za izgradnju boljih, inkluzivnijih i održivijih obrazovnih sistema u Bosni i Hercegovini. Predstojeći Samit na temu transformacije obrazovanja okupit će svjetske lidere u New Yorku  kako bi se mobilizirale aktivnosti, ambicije, solidarnost i rješenja potrebna za transformaciju obrazovnih sistema. Ovo neophodno oživljavanje obrazovanja ključno je u ostvarivanju opredjeljenja u dostizanju Ciljeva održivog razvoja u okviru Agende održivog razvoja do 2030. godine. Važno je naglastiti da je Bosna i Hercegovina bila jedna od prvih zemalja u svijetu koja je prepoznala potrebu, te potom brzo djelovala uz podršku Fonda Generalnog sekretara UN-a za pomoć u oporavku od pandemije COVID-19, zajedno sa UNESCO-om, UNICEF-om i ILO-om kroz zajednički projekt „Osmislimo obrazovanje ponovo“. Zajedno smo započeli jedan vrlo važan posao! Ujedinjene nacije u BiH će s ponosom nastaviti pružati podršku kako bi sva djeca imala jednak pristup kvalitetnom obrazovanju, te kako nijedno dijete u BiH ne bi bilo izostavljeno.“
Konsultacije u BiH poslužit će za preuzimanje obaveza kako bi se iskoristilo ponovno osmišljavanje obrazovanja za pomoć u prevazilaženju gubitaka u učenju povezanih s pandemijom, te oživljavanje napora za postizanje Cilja održivog razvoja 4 do 2030. godine.

”UNESCO već 75 godina radi na izgradnji pravednijeg, inkluzivnijeg, održivog, zdravog svijeta kroz obrazovanje. Ali, nažalost, ono što smo naučili nije nas pripremilo za izazove s kojima se danas suočavamo. Zato nam je potrebno obrazovanje koje je spremno na promjene mijenjajući ujedno i percepciju samog obrazovanja”, rekla je u svom obraćanju Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslove Bosne i Hercegovine, naglasivši da su se svi ministri obrazovanja u Bosni i Hercegovini okupili da zajedno razmijene mišljenja o ovim važnim pitanjima i na temelju diskusije sublimiraju smjernice, ciljeve i mjere zajedničkog daljeg djelovanja  za budućnost obrazovnog sektora u Bosni i Hercegovini”.
U toku mjeseca juna održat će se još dva konsultativna sastanka sa predstavnicima organizacija civilnog društva i akademskom zajednicom, te mladima – čiji glas će biti posebno u fokusu tokom Samita u septembru.


Odjeljenje za informisanje
2.6.2022. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma