Četiri ekipe STEM akademije osvojile prva mjesta na nacionalnom takmičenju iz robotike


Prvo nacionalno takmičenje Svjetske robotske olimpijade u BiH održano je 12. decembra 2020. putem ZOOM online platforme u organizaciji School&School.
Na Olimpijadi je učestvovalo oko 40 ekipa iz cijele BiH raspoređenih u tri kategorije: WeDo, uzrasta od 8 do 10 godina, Elementary od 10 do 12 godina i Junior od 13 do 15 godina.

stemtakmicariitreneri


STEM akademija iz Tuzle učestvovala je sa četiri ekipe u kategorijama Elementary i Junior, a u obje kategorije ekipe ove škole su osvojile prvo i drugo mjesto. Djeca su programirala LEGO EV3 robote na zadanu temu i po projektu iznenađenja.

stemElementary


Tim STEMpire koji su sačinjavali Selma Mujačić i Adi Bojić, osvojio je prvo mjesto u kategoriji Elementary, drugo mjesto je osvojio tim Sidesquad, koji su sačinjavali Ahmed Imširagić i Dado Davidović.

stemJunior


U kategoriji Junior prvo mjesto je osvojila ekipa tuzlanske STEM akademije STEM-X u sastavu Haris Osmanović, Mirza Salamović, zajedno sa ekipom School&School Gračanica,a drugo mjesto je osvojila ekipa STEMperoni u sastavu Faris Dinarević i Ensar Mujić.
„STEM akademija,osvojivši prva dva mjesta u dvije kategorije,ponovno se diferenciralakao vodeća škola robotike i drugih STEM nauka u BiH, a trenutno je pohađa oko 100 djece u Tuzli“, izjavila je prof.dr. Samra Mujačić, voditeljica STEM akademije.
„Naša pobjednička ekipa u kategoriji Elementary jedina je od svih učesnika osvojila sve bodove iz vožnje iznenađenja, na što smo posebno ponosni“, ističe Mujačić.
Djecu su tokom dva mjeseca trenirali i vodili na takmičenju treneri Dejan Bojić i Mateo Banović sa pomoćnim trenerom Dejanom Maskijevićem.
Takmičenje je realizovano online putem Zoom platforme na način da su sve takmičarske organizacije bile u video vezi za vrijeme održavanja takmičenja, a također su se u vezu mogli uključiti i svi zainterisani.
Ovo je bilo prvo nacionalno takmičenje u BiH u okviru Svjetske robotske olimpijade, i bilo je jako zahtjevno za djecu i trenere, ali i organizatore, jer je trajalo skoro cijeli dan.

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma