Podržimo Mali svijet: „4 trke za nekog s autizmom“, 20.7.


Autizam je razvojni poremećaj koji se očituje po teškoćama u socijalnoj interakciji , verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji , te sa ograničenim i ponavljajućim ponašanjem. Ova stručna definicija samo je na akademski način rekla ono s čim se roditelji djece s autizmom susreću svakodnevno. I puno više od toga.
Nažalost, kod nas je pred djecom s autizmom daleko više prepreka nego što bi ih trebalo biti. Ono što je većini nas sasvim uobičajeno, poput popravke zuba, za djecu s autizmom i njihove roditelje često je nepremostiva prepreka. Ovo je samo jedan od primjera, a ima ih mnogo. Ako se autizam ne vidi, ne znači da nije problem.

FondacijaTZ


Kako bi savladali prepreke na putu razvoja djece s autizmom, na incijativu roditelja djece sa autizmom,  stručnjaci edukovani za rad sa djecom u autističnom spektru udružili su se i formirali Centar za ranu intervenciju „Mali svijet“ u Bistarcu kod Tuzle. Sva naučna istraživanja govore da  su rano prepoznavanje i rana  rehabilitacija ključ za uspješan razvoj djece s autizmom. Danas su djeca koja su pohađala  tretmane u Malom svijetu učenici osnovnih škola, napreduju, uče, druže se i nastupaju na školskim priredbama. Velika je to stvar koja bez „Malog svijeta“ ne bi bila moguća. Koliko je „Mali svijet“ važan govori i to što se radi o tek trećem takvom Centru u Bosni i Hercegovini i jedinom u sjeveroistočnoj Bosni.
Problema je mnogo. Jedan od najvećih je financiranje „Malog svijeta“. Centar se bori za opstanak od samoga osnivanja. Puno je toga što se može uraditi da bi se poboljšali uslovi tretmana i boravka djece u Centru. Nabavka peleta, nastavnih sredstava za rad s djecom i bolji uslovi za rad jedan su od prioriteta.  
Upravo zbog toga su roditelji polaznika „Malog svijeta“ odlučili organizirati „4 trke za nekog sa autizmom“ u sklopu ovogodišnjeg „3. tuzlanskog noćnog polumaratona“. Zahvaljujući divnoj suradnji sa prijateljima iz ARK Rekrativci Tuzla u sklopu sve četiri trke, trčat će se kampanja "Za nekoga s autizmom" tokom koje će biti prodavani metri i kilometri, a sve u cilju pomoći i podrške Centru „Mali svijet“.
Kilometre će prodavati i veliki i mali trkači. Trčat će djeca s autizmom, njihovi roditelji, građani, profesionalni trkači, volonteri, aktivisti i svi dobri ljudi. Sav prikupljeni novac iskoristit će se za potrebe rehabilitacije djece i njihovog Centra „Mali svijet“.
Treći tuzlanski noćni polumaraton počinje 20. jula na Trgu slobode u Tuzli. Dječije trke startaju u 19:30, a trke na 5 i 21 kilometar u 20:30. Prijavu trkača koji će prodavati svoje metre i kilometre za nekoga s autizmom možete izvršiti porukom na fb profilu:
https://www.facebook.com/vanchica
ili pozivom ili porukom (gsm/viber/whatsup) na broj telefona:
+387 61 389 580 Ivana Pašić
Na noć dešavanja 3. tuzlanskog polumaratona na štandu „Malog svijeta“ na Trgu slobode u Tuzli bit će prisutan spisak svih trkača od kojih možete otkupiti kilometre.
Fondacija tuzlanske zajednice pomoći će ovim hrabrim roditeljima i njihovim mališanima da prikupe sredstva. Fondacija je stavila na raspolaganje svoju platformu za doniranje „Doniraj.ba“. Ukoliko želite podržati ovu humanu akciju možete to učiniti na linku:
http://doniraj.ba/project/view/za-nekog-sa-autizmom
Osim toga, „Trku za nekog sa autizmom“ možete podržati i direktnom uplatom na račun Fondacije tuzlanske zajednice  1321 0020 0707 4926 u NLB banci s naznakom „Za nekog sa autizmom“.
Minimalna cijena jednog metra je slobodna. Cijenu odlučujete Vi sami! Vidimo se u subotu 20. jula u 19:30 na Trgu slobode u Tuzli. Ima mjesta za sve! Podržimo naše trkače i učinimo „Mali svijet“ toplijim mjestom.

 • Ostali sportovi

  • Formula 1 - Rekapitulacija 2019. godine

   Formula 1 - Rekapitulacija 2019. godine- Hamilton je bio dominantan ove sezone, bilo bi iznenađenje da iduće bude išta drugačije - Velikom nagradom Abu Dhabija spuštena je zavjesa na sezonu 2019. Formule 1.Sezona je završila onako kako...

  • F1: Pobjeda Hamiltona za kraj sezone

   F1: Pobjeda Hamiltona za kraj sezoneZavršena je Sezona 2019 u formuli 1. Stari-novi sjetski prvak je Britanac Lewis Hamilton, stari-novi ekipni pobjednik Mercedes. Hamilton je pobjedom okončano uspješnu sezonu i u utrci za VN Abu...

  • F1: Svjetski prvak Hamilton danas starta prvi

   F1: Svjetski prvak Hamilton danas starta prviŠesterostruki svjetski prvak u formuli 1 Britanac Lewis Hamilton (Mercedes) startat će s prve pozicije u utrku za Veliku nagradu Abu Dhabija, posljednju ovogodišnju utrku Svjetskog prvenstva....

  • F1: Posljednja utrka sezone - VN Abu Dhabija

   F1: Posljednja utrka sezone - VN Abu Dhabija- Bottas najbrži i na prvom i na drugom slobodnom treningu u Abu Dhabiju - Nakon prvog treninga u kojem je Bottas bio uvjerljivo najbrži, održan je i drugi treninga za kojeg se pretpostavljalo da bi...

  • F1: Spektakl u Interlagosu pripao Vertappenu

   F1: Spektakl u Interlagosu pripao VertappenuMax Verstappen u Red Bullu pobijedio je na F1 Velikoj nagradi Brazila, pretposljednjoj utrci sezonu Formule 1, održane na stazi Interlagos. Drugo mjesto osvojio je Francuz Pierre Gasly (Toro Rosso), koji se...

  • Prijem za članove Streljačkog saveza invalida TK

   Prijem za članove Streljačkog saveza invalida TKMinistar za boračka pitanja Amir Kulaglić sa saradnicima je upriličio prijem za članove Streljačkog saveza invalida Tuzlanskog kantona. Kadira Nukić i Mirsad Hasić su se ovom prilikom Ministarstvu...

  << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

 cydonia2

solana1

adriatic

lovic

kurkumin

izazovb

TQM

imel2

fana

vip

 dogma

 

 pavic1

Banner Lukavac 180x112

golden nov 2019

emma

tztk

piemonte1

sos 2020

autor agencija4

kapija3

grad tuzla1

vlada tk1