"Duša duše moje"

- Promovisana nova zbirka poezije Mirele Avdagić -


MirelaKnjiga"Duša duše moje", naziv je nove zbirke poezije Mirele Avdagić iz Tuzle čija je promocija održana sinoć u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli. Mirela Avdagić, pjesnikinja, profesorica bosanskog jezika i književnosti u penziji, svoj radni vijek provela je s djecom u OŠ "Novi Grad"  u Tuzli. Generacije učenika pamte je kao izuzetnog prosvjetnog radnika, posvećenog djeci i svome poslu, ali je pamte i po njenoj poetskoj dobroj duši i stihovima kojima je znala uljepšati svaki školski čas i uveličati mnogo značajnih manifestacija u našem gradu. - Pa ne bih rekla da se ova knjiga poezije nešto posebno razlikuje od drugih, jer svaka moja knjiga ima istu poruku, a to je da se vratimo jedni drugima. Trebamo više da volimo ljude, da čovjek bude čovjek čovjeku. I ja se kroz svoje pisanje uvijek vraćam ljubavi prema djeci, posebnoj svojoj, ali volim i drugu djecu. Tako su i ostale zbirke bile prisutne u mom životu i ja sam nastavila da pišem takvim tonom. Volim ljude, ali zapažam da sve više spuštaju pogled, da ne mogu susresti poznate oči niti pogled koji će se nasmiješiti, ili reći neku riječ. Zbog svega navedenog stalno pozivam ljude da se malo vratimo jedni drugima, kazala je profesorica Mirela za Tuzlarije.
Promociju knjige su oplemenili njeni bivši učenici koji su na samom početku skupa sa profesoricom recitovali odlomke iz nove knjige.
- Lijepo je što su na ovu promociju došli moji bivši učenici. To su sve učenici koji su se nekada takmičili i radili sa mnom u školi. Sad su to sve uspješni mladi ljudi. Također, na platnu smo upriličili susret sa mladićem koji je uvijek bio na mojim promocijama i recitovao stihove iz knjiga, a danas je student u Krakovu, dodala je Avdagić.
U metaforici naslova zbirke pjesama tuzlanske pjesnikinje Mirele Avdagić duše su duše njezine, drage osobe što je okružuju, unuci, ta vlastita samosvijest, vlastita spoznaja, pa i domovina, kazala je profesorica Marica Petrović, jedan od promotora knjige.
- Pjesnikinja samouvjereno koristi riječi svoga jezika koji dobro zna i kojemu je naučila generacije tuzlanskih učenika. To se kod pjesnika osjeti, kao i kod svih umjetnika. Samoukost i sirovi talent, česti su danas u svim umjetnostima. Kad, međutim, pred sobom imamo sofisticiranog umjetnika, majstoricu izričaja umjetnosti kojom se bavi, to se odmah osjeti. Nema viška. Sve je kako treba. Riječ je njezino sredstvo i ona kaže "Tragam ponovo za lijepim riječima", kazala je za Tuzlarije profesorica Petrović.

25.10.2018. godine

 Banner Lukavac 180x112

solana1

adriatic

izazovb

TQM

 kapija3

grad tuzla1 

 

 

 

cydonia2
pavic1
golden maj 2020

emma

tztk

piemonte1

imel2

vlada tk1