Danas izložba “Žene borci Armije RBiH“


- Dan državnosti i jubilej 25 godina BKC TK - Projekcija filma „Bosna“ -

 

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona završnu manifestaciju obilježavanja 25 godina od osnivanja BKC-a održat će u period od 23. do 25. novembra 2022. godine.
Nakon Revijalne večeri folklora (23. novembar) u naredna dva dana su planirana još tri programa.
Manifestaciju obilježavanja 25 godina od osnivanja BKC TK i Dana državnosti Bosne i Hercegovine bit će nastavljena u četvrtak 24. novembra otvaranjem izložbe “Žene borci Armije Republike Bosne i Hercegovine” (18.00), te tuzlanskom projekcijom dokumentarnog filma „Bosna“ autorice Arijane Saračević Helać (19.00).

zene borci

 • O izložbi “Žene borci Armije Republike Bosne i Hercegovine”:

Izložbu “Žene borci Armije Republike Bosne i Hercegovine” organizuje Arhiv Federacije BiH u partnerstvu sa BKC Tuzlanskog kantona, Udruženjem “Žene borci 92-95” KS, JU Arhivom USK-a, JU Muzejom Tešanj i 2. pješadijskim pukom OS Bosne i Hercegovine, a povodu obilježavanja 25. novembra – dana državnosti Bosne i Hercegovine.
Obilježavanjem Dana državnosti obilježava se i puni državnopravni subjektivitet Bosne i Hercegovine, definiran na osnivačkom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) i potvrđuje baštinenje tradicije antifašizma koju je nastavila i u svom postojanju vodila i održala Armija Republike Bosne i Hercegovine.
U svojim redovima Armija je imala i 5360 pripadnica, 13 pripadnica su su dobitnice najvišeg ratnog priznanja značke “Zlatni ljiljan”, od čega njih devet postuhumno. Jedna pripadnica je postuhumno odlikovana Ordenom zlatnog grba s mačevima, a jedna posthumno Medaljom za hrabrost dok je jedna dobitnica ratnog priznanja “Srebreni štit”. Nažalost, u vremenu po okončanju agresije potpuno su marginazirane, a njihova uloga i značaj u odbrani domovine vremenom blijedi i postaje zanemarena.
Obilježavanje ovog značajnog datuma prilika je da se takav odnos prema braniteljkama/pripadnicama Armije promijeni, te valorizuje i oplemeni njihova pozicija u sociološkoj zbilji današnjice, ali i utemelji u kulturi sjećanja i historijskim zapisima koji ostaju kao trajni trag djelovanja suvremenika u odbrani domovine usljed izvršene agresije.
Izložba sadrži 30 panoa. Od prikupljene građe izvršen je odabir 387 jedinica od čega su 183 novinska članka i dokumenti iz fondova, a 204 jedinice se odnose na fotografije i lična dokumenta prikupljena od 40 učesnica – pripadnica Armije RBiH.
Izložba će biti otvorena u galeriji JU BKC Tuzlanskog kantona u srijedu 24.11.2022. godine u 18.00 sati.

 • O dokumentarnom filmu „Bosna“

U povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine i 25. godišnjice postojanja i rada JU Bosanski kulturni centar TK, 24. novembra u 19 sati u Velikoj sali BKC TK Tuzla bit će prikazan dokumentarni film “Bosna”, premijerno pred publikom u Tuzli.
Priča novinarke Arijane Saračević Helać, rađena u produkciji Federalne TV prikazuje društveni fenomen jednog vremenskog konteksta. No, on nije takvim, tek slučajno.
– Upravo, ovim filmom želimo objasniti zašto je to fenomen. Šta je sve to dovelo do izvanrednih vrijednosti? Podsjećam: KK “Bosna” je tek 1971.godine ušla u Prvu jugoslavensku ligu. Za nepunih osam godina, postala je evropski prvak. Bosnaje iz znatno manje razvijenije jugoslavenske republike, prva stigla na vrh Olimpa i ispisala historiju koja je kasnije prokrčila put ostalim jugoslavenskim klubovima da nastave tamo gdje su Tanjevićevi momci stali. Rekonstruirajući taj, naoko, neočekivan trijumf sarajevskih košarkaša protiv višestruko nadmoćnijih Italijana, Španaca, Rusa, dokazujemo da tu, u zauzimanju evropskog trona, ništa slučajno, i spontano nije bilo – istakla ja autorica u najavi filma.
Film je priča o vrijednostima, prijateljstvu, skromnosti, radu i posvećenosti.
Projekcija filma je 24. novembra u 19.00 sati u Velikoj sali BKC TK Tuzla. Ulaz je slobodan.


Manifestacija obilježavanja 25 godina od osnivanja BKC TK i Dana državnosti Bosne i Hercegovine završava 25. novembra u 18:00 sati, za kada je zakazana premijera dokumentarnog filma o Sakibu Malkočeviću, „Sok punog srca“, autora Almira Šećkanovića.

JU BKC TK
24.11.2022. godine

 • Kultura-Novosti

  • Danas koncert hora i škole klavira

   Danas koncert hora i škole klavira- U utorak koncert Dječijeg hora “Lege Artis” Tuzla i polaznika Male škole klavira “Lege Artis” Tuzla - U utorak 29. novembra 2022. godine sa početkom u 19h u Ateljeu Ismet Mujezinović održat će se...

  • TKT otvara "Lijevo desno glumac"

   TKT otvara - Tetar kabare Tuzla: Svečano otvaranje XX TKT Fest-a predstavom ‘Lijevo desno glumac’’ Zijaha Sokolovića - U periodu od 27.11. do 23.12.2022. godine organizirat će se tradicionalni, internacionalni...

  • Danas izložba “Žene borci Armije RBiH“

   Danas izložba “Žene borci Armije RBiH“ - Dan državnosti i jubilej 25 godina BKC TK - Projekcija filma „Bosna“ -   Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona završnu manifestaciju obilježavanja 25 godina od osnivanja BKC-a održat će u...

  • Obilježavanje 25 godina BKC-a TK

   Obilježavanje 25 godina BKC-a TK- Centralni dio manifestacije od 23. do 25. novembra -   Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona, završnu manifestaciju obilježavanja 25 godina od osnivanja održat će 25. novembra na Dan...

  • „Breaking free“ u ateljeu Ismeta Mujezinovića Tuzla

   „Breaking free“ u ateljeu Ismeta Mujezinovića Tuzla  Izložba o djeci rođenoj zbog rata u Bosni i Hercegovini, koja nosi naziv „Breaking free“, bit će upriličena u utorak 22.11.2022. godine u 18:00 sati u ateljeu Ismeta Mujezionovića, u sastavu Centra za...

  • Veče sa Miodragom Majićem, 19.11.

   Veče sa Miodragom Majićem, 19.11.Književni klub „Lanterna“ i Centar za kulturu Tuzla vas pozivaju da u subotu, 19. 11. 2022. godine u 18 sati u Ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli prisustvujete književnoj večeri sa Miodragom Majićem....

  << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

 poliklinika irac

transturist2

centralno okt 2022

solana1

adriatic

izazovb

Banner Lukavac 180x112

limenka

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

pavic3

grin

mamamia

novan banka dec 2022

medex farm2

emma

piemonte1

golden jan 2021 2

cydonia2

lovic juli 2022

SOS nov 2022

fhz