Danas radionica: Digitalizacija umjetničkih kolekcija


- „Digitalizacija umjetničkih kolekcija – nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine: Ismet Mujezinović i Tito u djelima likovnih umjetnika“ -

galerija portretaTZ


Radionica/prezentacija projekta Digitalizacija umjetničkih kolekcija – nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine: Ismet Mujezinović i Tito u djelima likovnih umjetnika, biće upriličena danas u četvrtak 23.05.2019. godine sa početkom u 12:00 sati u Međunarodnoj galeriji portreta. Organizaciona jedinica Centra za kulturu Tuzla - Međunarodna galerija portreta Tuzla je uz podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta inicirala navedeni projekat s ciljem stručne obrade, zaštite i promocije umjetničkih kolekcija koje imaju status nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Radi se o preko 2000 umjetničkih djela, naznačajnijih bosanskohercegovačkih likovnih umjetnika, kao i umjetnika iz regije, koji su dali svoj doprinos likovnom stvaralaštvu druge polovine XX stoljeća, a čija se djela nalaze izložena ili deponovana u Međunarodnoj galeriji portreta ( Ismet Mujezinović, Safet Zec, Mersad Berber, Božidar Jakac, Ljubo Lah, Mario Mikulić, Milivoj Unković i drugi). Osim umjetničkih kolekcija procesom digitalizacije je obuhvaćen i prateći dokumentarno-arhivski sadržaj vezan za nastanak i prezentaciju istih (hemeroteka, fototeka, publikovana građa i sl).
Na radionici će biti predstavljeni rezultati aktivnosti u procesu digitalizacije uz prikazivanje multimedijalnog sadržaja, s ciljem prenošenja iskustava polaznicima radionice koji su u svom profesionalnom radu djelomično ili u potpunosti posvećeni prikupljanju, zaštiti, konzervaciji i prezentaciji pokretne kulturne baštine.

Međunarodna galerija portreta Tuzla
JU Centar za kulturu Tuzla

 pavic1

Banner Lukavac 180x112

adriatic

kurkumin

izazovb

TQM

imel2

fana

vip

 dogma

 cydonia2

solana1

GOLDEN maj 2019

emma

tztk

piemonte1

Fare

autor agencija4

kapija3

grad tuzla1

vlada tk1