Večeras svečana akademija: "25 godina s vama"


Udruženje građana slovenačkog porijekla Tuzla ove godine obilježava značajan jubilej, 25 godina djelovanja, pod motom „25 GODINA S VAMA“. U Kristalnoj dvorani hotela Tuzla, u subotu 22. Septembra 2018. godine sa početkom od 19 časova održat će se SVEČANA AKADEMIJA povodom obilježavanja jubileja „25 GODINA S VAMA“ Udruženja građana slovenačkog porijekla Tuzla.
Čast i zadovoljstvo nam je pozvati Vas na SVEČANU AKADEMIJU povodom 25. godišnjice djelovanja Udruženja građana slovenačkog porijekla Tuzla.

SlovenciTZ


U okviru programa akademije nastupit će ŽENSKI ZBOR „SLOVENČICE“ Udruženja građana slovenačkog porijekla Tuzla pod dirigentskom palicom Lejle Mulaosmanović i gosti ŽENSKI ZBOR „SANJE“ Nova Gorica, Slovenija.
Ženski pevski zbor „Sanje“ je prošle godine proslavio svoju 20. godišnjicu. Počeo je u okviru Univerziteta za treću životnu dob u Novoj Gorici, a kasnije je prešao pod okrilje Kulturnog društva „Sanje“. Zbor je pod dirigentskom palicom gospođe Ingrid Kragelj, u pratnji pijanistice gospođe Anice Furlan, kao članice zbora bez koga se ne može.
Udruženje građana slovenačkog porijekla Tuzla se afirmiralo kako u Tuzli, Bosni i Hercegovini i šire u regionu, tako i u Republici Sloveniji. Svih ovih godina Udruženje se aktivno uključivalo u događaje na lokalnom nivou, na način da čuva, promovira i razvija slovenačku tradiciju, jezik i uopšte sve vidove slovenačke kulture, koji su dugo prisutni na ovim prostorima. U proteklih 25 godina su u organizaciji Udruženja održane brojne priredbe, koncerti, akademije i izložbe. Udruženje obilježava sve značajne datume, a posebno slovenački dan kulture – Prešernov dan, te dan državnosti Republike Slovenije. Udruženje je u Tuzli organizovalo gostovanja brojnih slovenačkih pjevačkih zborova, umjetnika i ansambala. Realizacijom svojih godišnjih programa aktivnosti Udruženje dostiže ciljeve utvrđene svojim Statutom, koji se odnose na očuvanje kulturno-historijskog naslijeđa slovenačke nacionalne manjine u Tuzli, odnosno očuvanje slovenačkog kulturnog identiteta. Posebna pažnja posvećena je očuvanju slovenačkog jezika, kulture i običaja slovenačkog naroda. U prostorijama Udruženja kontinuirano se organizuje besplatna nastava slovenačkog jezika za djecu i odrasle. U sklopu Udruženja aktivno djeluju i ženski pjevački zbor „Slovenčice“ i likovna sekcija, koji su nosioci kulturnih aktivnosti Udruženja, po kojima smo poznati u Tuzli, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i svakako u Sloveniji.
Voditelji SVEČANE AKADEMIJE su Edita Žugelj i Asja Kavgić.
Ulaz slobodan!

22.9.2018. godine

 pavic1

Banner Lukavac 180x112

adriatic

vip

kurkumin

fana

imel2

izazovb

TQM

 autor agencija4

dogma

 cydonia2

solana1

GOLDEN maj 2019

 seif1

piemonte1

tztk

emma

Fare

kapija3

grad tuzla1

vlada tk1