„Dan italijanske kuhinje u Tuzli 2021“

 

UGIP “Rino Zandonai” Tuzla održava po 12 put u kontinuitetu, u okviru “Ljeta u Tuzli”, manifestaciju „Dan italijanske kuhinje u Tuzli 2021“. Manifestacija je danas, u subotu 4.9.2021. od 19 sati na Trgu slobode Tuzla. Italijanske specijalitete pripremilo je 12 članica udruženja koje će i učestvovati na manifestaciji.

daniItaKuh


Manifestaciju otvara Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, uz prisustvo ambasadora Italije u BiH Marco Di Ruzza, predstavnika vlade provincije Trentino Alexa Marini, uprave udruženja Trentini nel Mondo Armando Maistri predsjednik, Francesco Bocchetti direktor i Paolo Rossi savjetnik. U italijanskoj delegaciji su kolumnista – novinar Edvard Cucek i poduzetnik Paolo Parmesan. Posebnost manifestacije je dolazak dva profesionalna kuhara Franco Calliari i Rinaldo Dalsasso koji će „uživo“ pripremati tradicionalna jela - ječmenu kašu, trentinske knedle i nezaobilaznu palentu po izvornom italijanskom receptu. Italijanski kuhari započinju pripremu gastro ponude od 16 sati na Trgu slobode, pa građani koji žele steći nova kulinarska iskustva dobro su došli. Na manifestaciji će biti prisutan profesor Frédéric Spagnoli sa francuskog univerziteta Franche-Comté, a dolazak na manifestaciju su potvrdili i članovi udruženja Italijana iz Banje Luke.

Delegacija iz Trenta održat će sastanak sa Gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem dan uoči manifestacije, a na dan manifestacije 4.9.2021. premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić, ministar Zlatan Muratović iz Ministarstva za kulturu, sport i mlade i ministar Elvis Barakovi iz Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, imat će radni ručak sa gostima iz Trenta.

Manifestaciji će se pridružiti udruženje Snaga žene Tuzla i socijalna zadruga „Zelena mreža“ sa promocijom ekološki uzgojenih sorti ljekovitog bilja koje je proizvedeno u okviru programa hortikulturalne radno okupacione terapije.

Ko ima volje i vremena, dobro je došao da okusi čari italijanske kuhinje, uživa u crnom ili bijelom vinu i osvježenju uz italijansku muziku. Manifestaciju su finansijski podržali Grad Tuzla u okviru manifestacije „Ljeto u Tuzli“ i organizacija Trentini nel mondo, a promotivne materijale obezbijedila je Turistička zajednica Grada Tuzla i Turistička zajednica Tuzlanskog kantona. Prostor za održavanje manifestacije obezbijedili su JU Centar za kulturu Tuzla i JKP “Saobraćaj i komunikacije-Tuzla”.

4.9.2021. godine

 poliklinika irac

solana1

adriatic

izazovb

Banner Lukavac 180x112

fhz

 kapija3

grad tuzla1 

 

 

 

rudnik soli gif

medex farm2

lovic

piemonte1

srce za djecu

golden jan 2021 2

cydonia2
vlada tk1